Το ρολόι ήδη ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές της 26ης Μαΐου. Ο χρόνος περνά γρήγορα ή δίνει την εντύπωση ότι δεν είναι αρκετός για τους ανθρώπους που επέλεξαν να λάβουν ενεργά μέρος, βάζοντας τον εαυτό τους στην διαδικασία της υποψηφιότητας.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει κάποιους ανθρώπους να ασχολούνται με τα κοινά; Η θέληση για προσφορά, οι προσωπικές φιλοδοξίες, η αγάπη για τον τόπο, οι γνώσεις και οι εμπειρίες που κληροδοτούνται από τους παλαιότερους για να μπορέσουν οι νεότεροι να δημιουργήσουν; Ποιος μπορεί να ξεχωρίσει τα μικροπολιτικά ή άλλα συμφέροντα από την αγνή και ηθική προσφορά για τον τόπο; Πολλά τα ερωτήματα, η επιλογή όμως πρέπει να είναι μία.

Ο ρόλος του αιρετού δύσκολος. Και είναι δύσκολος διότι πάνω απ όλα πρέπει να είναι ρόλος διακριτικός, δημιουργικός, να διαχειρίζεται με σεβασμό την ιστορία, τις ήδη υπάρχουσες υποδομές και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο και αισιόδοξο μέλλον. Αυτή είναι η αλυσίδα που ενώνει τους αιρετούς στην παρουσία και πορεία τους στα κοινά.

Ο παλαιότερος διδάσκει και ο νεότερος μαθαίνει. Αυτή είναι μια βασική αρχή η οποία όμως δεν αποκλείει το αντίθετο. Είναι σίγουρο ότι οφείλουμε να ακούμε, να σεβόμαστε τον νεότερο όχι μόνο ηλικιακά αλλά και τον πολιτικά νεότερο διότι σίγουρα έχει κάτι καινούργιο να μας πει, ή να μας μάθει που πιθανόν να διέφυγε της προσοχής μας κατά την διάρκεια της θητείας μας.

Όλα αυτά είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για μια εικόνα εύρυθμης λειτουργίας του ανώτατου οργάνου όπου λειτουργούν οι αιρετοί: Το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η καθημερινότητα χρειάζεται την παρουσία του αιρετού για την λύση των προβλημάτων που κάνουν την ζωή πιο ευχάριστη, ασφαλή και αξιοπρεπή. Αυτό μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την σωστή συνεργασία των αιρετών στο Δημοτικό Συμβούλιο με ένα τρόπο άσκησης πολιτικής δημοκρατικό και πολιτισμένο.

Η όμορφη περιοχή μας, έχει ιστορικές αξίες, πλούσια υποδομή, κομβική γεωγραφική θέση και εχέγγυα για το μέλλον. Η σοβαρότητα, ο προγραμματισμός και οι νέες ιδέες πρέπει να συνδεθούν στην συνείδηση του δημότη με αξιοπρεπείς, ηθικούς και ανιδιοτελείς ανθρώπους, που οι πράξεις τους καθορίζονται από ευγενή κίνητρα και όχι από προσωπικό συμφέρον.

Όσοι ασχολούνται με τα κοινά, οφείλουν να προσφέρουν στον δημότη ότι καλύτερο μπορούν ανταποκρινόμενοι στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις.

Οφείλουμε να διαφημίζουμε και να επαινούμε τον τόπο μας και όχι να τον δυσφημίζουμε, κρυφογελώντας με την μικροπρεπή κουτσομπολίστικη κριτική.

Το μέλλον του τόπου είναι τα παιδιά μας τα οποία θέλουμε να παραμείνουν εδώ! Εμείς έχουμε την υποχρέωση να δημιουργήσουμε όλες τις ιδανικές συνθήκες προς αυτή την κατεύθυνση… για να πορευόμαστε πάντα με ψηλά το κεφάλι. Όχι σκυφτοί, βυθισμένοι σε μια μίζερη ανασφαλή πραγματικότητα.

Γιώργος Στάμου

Πρόεδρος Δ.Σ. Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας & Αγίων Θεοδώρων

και υποψήφιος με τον συνδυασμό της Δημοτικής Ανανεωτικής Παρέμβασης Πολιτών του Γ. Γκιώνη.