Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ποιος φοβάται για τους λογαριασμούς του Πετσίτη;

- Advertisement -

Μισόλογα από την κυβέρνηση παρά τον πολιτικό «σεισμό» που έχει προκαλέσει το «Πετσίτης gate» – Επιμένει η αντιπολίτευση, ζητώντας εξηγήσεις από το Μαξίμου

Πολιτικό σεισμό με επίκεντρο την Ηρώδου Αττικού έχει προκαλέσει το «Πετσίτης gate», μία υπόθεση που αφήνει εκτεθειμένη την κυβέρνηση, προκαλώντας αλλεπάλληλους μετασεισμούς από τη συνέχεια των αποκαλύψεων για τις ημέρες και τα έργα του άλλοτε κολλητού της παρέας του Μαξίμου. Από το πρωθυπουργικό γραφείο δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση, μετά και την αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος για τα μεγάλα χρηματικά ποσά που βρέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό που διατηρεί ο «μυστικός σύμβουλος» του Μεγάρου Μαξίμου, Μανώλης Πετσίτης στην Αθήνα. Τα χρήματα δεν δικαιολογούνται, καθώς κατά την έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν υπηρεσίες του κ. Πετσίτη προς τις εταιρείες- τροφοδότες.

Η σιωπή στα «καυτά» ερωτήματα, σχετικά με τη σχέση του κ.Πετσίτη με την κυβέρνηση και τους κ. Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό κ. Νίκο Παππά, μαρτυρούν την έκδηλη αμηχανία που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για μία υπόθεση που εξελίσσεται σε βραδυφλεγή βόμβα για την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν τις κάλπες του Μαΐου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος άδειασε τον κ. Πετσίτη και προσπάθησε να πάρει αποστάσεις, κάνοντας λόγο για “ατομική ευθύνη”, αλλά και για fake news των μέσων και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο κ. Πετσίτης έκανε τις δικές του επιλογές και τράβηξε το δικό του δρόμο, από ένα σημείο και μετά υπάρχει ατομική ευθύνη και όλα θα ελεγχθούν, σχετίστηκε με επιχειρήσεις με τις οποίες η κυβέρνηση συγκρούστηκε ανοιχτά», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στον ραδιόφωνο 24/7. Δήλωσε για την ίδια υπόθεση ότι ο φιλικός τύπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παράγει περισσότερα fake news απ όσα μπορεί να καταναλώσει η ΝΔ καθώς και ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου σιγοντάρει για δικούς της λόγους τη «σκανδαλολογία», όπως τη χαρακτήρισε. Σε δηλώσεις της, η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανέφερε ότι «ο πλουτισμός Πετσίτη είναι πλουτισμός σχετιζόμενος με Παππά και Τσίπρα».

Η νέα  μεγάλη ζωή  του Μανόλο  στην Κύπρο

Η Νέα Δημοκρατία έθεσε προς τους κ. Τσίπρα και Παππά μέσω της Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος κ. Σοφίας Ζαχαράκη, τρία ερωτήματα, τα οποία παραμένουν αναπάντητα:

«Με ποια ιδιότητα μπαινόβγαινε ο κ. Πετσίτης στο Μαξίμου και πώς βρέθηκε να έχει στους λογαριασμούς του παράνομα ποσά;

Ποιες σκοτεινές διαδρομές συνδέουν τους κ. Πετσίτη, Παππά και Αρτεμίου που έστελνε τα χρήματα από την Κύπρο;

Για ποιο λόγο ξηλώθηκε ο δημόσιος λειτουργός που διερευνούσε το σκάνδαλο Λαυρεντιάδη-ΔΕΠΑ;»

Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία αξιώνει από την κ. Ζαΐρη να καταθέσει όλα όσα γνωρίζει για τα σκάνδαλα που αφορούν το τρίγωνο Πετσίτη- Λαυρεντιάδη- Αρτεμίου καθώς και να απαντήσει για ποιο λόγο αποπέμφθηκε το διευθυντικό στέλεχος της Αρχής της που τα διερευνούσε, όπως έγραψαν -χωρίς να διαψευσθούν- τρεις κυριακάτικες εφημερίδες. Η κ. Ζαΐρη θα κληθεί επίσης να εξηγήσει γιατί καθυστερούν αναιτιολόγητα και παράνομα να κατατεθούν στη Βουλή οι σχετικές εκθέσεις πεπραγμένων της Αρχής της οποίας προΐσταται.

petsitis-foto-1
Ο «Μανόλο του Παππά» σε ρόλο Master Chef στην κουζίνα του διαμερίσματος στην Κύπρο

Σφίγγει ο κλοιός για τον Πετσίτη: Από το 2018 ζητήθηκε το άνοιγμα λογαριασμών

Εδώ και ένα χρόνο κοντά έχει διαβιβάσει η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες αιτήματα στις Κυπριακές και άλλες Τράπεζες του εξωτερικού για άνοιγμα των λογαριασμών των εμπλεκομένων προσώπων (φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και συγγενών τους) στην υπόθεση της Δημόσιας Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), μεταξύ των οποίων είναι και ο Μανώλης Πετσίτης, κολλητός και συμμαθητής του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά.

Παράλληλα, η Αρχή έχει ήδη στείλει, ερωτήματα προς αντίστοιχες αρχές του εξωτερικού για τη διερεύνηση των περιουσιακών στοιχείων όλων των εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων στην υπόθεση της ΔΕΦΑ.

Κεντρικά πρόσωπα σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Θεόδωρος Κιτσάκος και φυσικά ο Μανώλης Πετσίτης.

Να σημειωθεί ότι το όνομα του «Μανόλο» ή του Μανώλη Πετσίτη ήταν στο στόχαστρο της εισαγγελικών ερευνών πριν ακόμη γίνουν γνωστές οι σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου και τον κ. Παππά.

Οι Τράπεζες του εξωτερικού δεν έχουν ακόμη στείλει τις απαντήσεις στην Αρχή, εκτός ελάχιστων περιπτώσεων, ενώ η Αρχή συνεχίζει τις σχετικές έρευνες σε μια προσπάθεια αναζήτησης των υπόγειων διαδρομών διακίνησης του μαύρου χρήματος. Όποια λίγα στοιχεία έχουν σταλεί από το εξωτερικό στην Αρχή ήδη έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες Ελληνικές εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές.

petsitis-foto-2
Σε μια πολυτελή κατοικία άνω των 200 τ.μ., πάντα με πισίνα (όπως και στη Βαρυμπόμπη), στην παραθαλάσσια περιοχή Περβόλια της Λάρνακας, ζει σήμερα «κρυμμένος» από τις ενοχλητικές Αρχές ο κολλητός του κ. Νίκου Παππά

Εταιρείες δορυφόροι

Να σημειωθεί ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε αυτή την υπόθεση στην προσπάθεια να εξαφανίσουν τα ίχνη τους χρησιμοποίησαν μεγάλο αριθμό πολυπρόσωπων και μη εταιρειών τις οποίες αποκαλούν «εταιρείες δορυφόρους». Δηλαδή εταιρειών που άλλες έχουν πολλούς μετόχους και άλλες μικρό αριθμό ή άλλες είναι μονοπρόσωπες και οι οποίες δραστηριοποιήθηκαν δορυφορικά με τη ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι έρευνες στις «εταιρείες δορυφόρους» έχουν πέσει πάνω στο όνομα του Μανώλη Πετσίτη και αναζητούν, τόσο το ρόλο του όσο και την πιθανή διακίνηση μαύρου χρήματος.

Πάντως, οι απαντήσεις των Τραπεζών του εξωτερικού που θα σταλούν στην Αρχή θα διαβιβαστούν αμέσως στις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές, καθώς υπάρχουν ήδη ανοιχτές δικογραφίες για την υπόθεση της ΔΕΠΑ και μάλιστα ερευνώνται αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.

petsitis-foto-3

Ανακοίνωση της Αρχής

Η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, επικεφαλής της οποίας είναι η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη, σε σημερινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η Αρχή «διέπεται από μυστικότητα των ερευνών της, η οποία τους τελευταίους μήνες φαίνεται να έχειπαραβιαστεί. Οι υπαίτιοι των διαρροών ερευνώνται αρμόδια» και προσθέτει:

«Οι διαρροές έχουν στόχο να εξαναγκάσουν την Αρχή σε αποκαλύψεις, που ασφαλώς θα βλάψουν τις συνεχιζόμενες έρευνες».

Παράλληλα, η Αρχή αναφέρει ότι όπως έχει τονίσει και στο παρελθόν, «οσάκις εντοπίζονται περιουσιακά στοιχεία προσώπων που εμπλέκονται στο έγκλημα, δεσμεύονται άμεσα και χωρίς εξαίρεση ενημερώνονται σχετικά οι αρμόδιες ανακριτικές αρχές».

Ως προς την υπόθεση της ΔΕΠΑ η Αρχή σημειώνει ότι «οι πληροφορίες που διέρρευσαν είναι διαστρεβλωμένες, δεδομένου ότι η έρευνα συνεχίζεται, ενώ εστάλη προ μηνών ενημέρωση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με όσα στοιχεία είχαν τότε συλλεγεί».

Εφόσον υπάρξουν νέα στοιχεία, συνεχίζει η Αρχή, αυτά «θα προβεί και πάλι άμεσα στις νόμιμες ενέργειές της και εφόσον εντοπισθούν ύποπτα χρήματα στους λογαριασμούς των ελεγχομένων θα δεσμευθούν».

Τέλος, καταλήγει η Αρχή, τονίζουμε, ότι «οι πληροφορίες εξωθεσμικής προέλευσης συνήθως είναι κακόβουλες και διαστρεβλωμένες επιδιώκοντας να πλήξουν την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της Αρχής»

petsitis-foto-4
Με την τωρινή του σύντροφο Βίκυ Καρνέζη, σε φωτογραφία που η ίδια ανέβασε στο Instagram

Ανοικτές δικογραφίες

Όπως είναι γνωστό το ρόλο Μανώλη Πετσίτη στην υπόθεση των ELFE έχουν καταγράψει δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία μάλιστα προκάλεσαν την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, αλλά και της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Αναλυτικότερα, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ευάγγελος Ιωαννίδης, είχε δώσει εντολή για τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις και ποιες. Παράλληλα, ο κ. Ιωαννίδης διαβίβασε τα επίμαχα δημοσιεύματα στην ανάκριση ώστε να συσχετιστούν στις δυο παρεμφερείς έρευνες που είναι ανοικτές, που είναι:

Η πρώτη αφορά στην υπόθεση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Θεόδωρου Κιτσάκου, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη για τα χρέη του Ομίλου Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Θεόδωρος Κιτσάκος σε δήλωσή του είχε υποστηρίξει ότι ο Μανώλης Πετσίτης πήγαινε στο γραφείο του ως απεσταλμένος της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικά ο είχε αναφέρει: «Απ’ ό,τι είχα ακούσει ο Μανώλης Πετσίτης επισκεπτόταν τη ΔΕΠΑ και τη διοίκηση του Σπύρου Παλαιογιάννη. Δεχόμουν στο γραφείο μου στη ΔΕΠΑ επισκέψεις υπηρεσιακού χαρακτήρα από τον κ. Πετσίτη, ο οποίος λειτουργούσε ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου».

Η δεύτερη έρευνα αφορά στην υπόθεση με τα χρέη της ELFE προς τη ΔΕΠΑ. Για την υπόθεση αυτή έχει ασκηθεί δίωξη μετά από μήνυση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και κατά 11 ακόμη προσώπων για απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, καθώς και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, οι καταναλώσεις αερίου της ELFE από τη ΔΕΠΑ καλύπτονταν τα τελευταία δύο χρόνια αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες ήταν συνδεδεμένες με την ELFE, με αποτέλεσμα το χρέος να διογκώνεται χωρίς όμως να υπάρχει προοπτική είσπραξής τους.

Μάλιστα, τα χρέη είχαν αυξηθεί κατά 8 εκατ. ευρώ, καθώς η ELFE είχε πετύχει προσωρινή δικαστική προστασία.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η λιπασματοβιομηχανία κέρδιζε χρόνο αμφισβητώντας στα δικαστήρια την απόφαση της γενικής συνέλευση της ΔΕΠΑ με την οποία είχε οριστεί πως η ΕLFE θα συνέχιζε να λαμβάνει αέριο υπό την προϋπόθεση της προεξόφλησης κάθε προμήθειας με την κατάθεση μετρητών και επιταγών πελατών που δεν θα είναι συνδεδεμένες με την εταιρεία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

protothema
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog