Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εκλογές 2019: Άνοιξε η εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» του υπ. Εσωτερικών

- Advertisement -

Το υπουργείο Εσωτερικών με δύο εγκυκλίους παρέχει διευκρινίσεις αναφορικά με τη διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Με δύο εγκυκλίους, το υπουργείο Εσωτερικών δίνει διευκρινίσεις για τη διαδικασία διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών 2019.

Για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν.4555/2018 (πρόγραμμα «Κλεισθένης I») ενώ τίθεται σε ισχύ το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

Το υπουργείο Εσωτερικών με δύο εγκυκλίους παρέχει διευκρινίσεις αναφορικά με τη διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σε ό,τι αφορά στην απλή αναλογική, σύμφωνα με αυτό το εκλογικό μέτρο, οι έδρες κάθε συμβουλίου, αφού κατανεμηθούν στους οικείους συνδυασμούς με βάση το εκλογικό μέτρο που προκύπτει από τη διαίρεση των έγκυρων ψήφων με τις προς διάθεση έδρες, εν συνεχεία, τυχόν αδιάθετες έδρες κατανέμονται στους συνδυασμούς με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους.

«Με τη θέσπιση της απλής αναλογικής, ως του μοναδικού εκλογικού συστήματος αντιστοίχισης της ψήφου των εκλογέων με την εκπροσώπησή τους στο οικείο συμβούλιο, η πολιτική συμμετοχή των πολιτών ενισχύεται ακόμα περισσότερο, συμβάλλοντας, με το τρόπο αυτό, στον εκδημοκρατισμό του πολιτικού βίου», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ «Μάθε Πού Ψηφίζεις» βρίσκεται σε λειτουργία – και είναι ήδη ενημερωμένη.

Στην ειδική εφαρμογή μπορεί κανείς να εισάγει τα στοιχεία του, ήτοι όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, όνομα μητέρας και χρονολογία γέννησης. Ακολούθως, η εφαρμογή εμφανίζει στον ενδιαφερόμενο σε ποιο εκλογικό διαμέρισμα θα ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές.

 

Πηγή: tanea.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog