Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μουσείο απομάκρυνε έργο με μπανάνες και οι Πολωνοί αντέδρασαν τρώγοντάς τες

- Advertisement -

Ένα έργο τέχνης με μπανάνες αφαιρέθηκε από έκθεση στην εθνική γκαλερί της Πολωνίας, προκαλώντας μια διαμαρτυρία στα social media.

Το βίντεο “Consumer Art” της εικαστικού Natalia LL δημιουργήθηκε το 1973 και δείχνει μια γυναίκα που τρώει μπανάνες.

Το έργο φιλοξενούνταν στο Εθνικό Μουσείο στη Βαρσοβία για αρκετά χρόνια, αλλά την περασμένη εβδομάδα αποσύρθηκε μετά από παρέμβαση που φέρεται να έγινε στο νέο επικεφαλής του μουσείου, Jerzy Miziolek, από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο επικεφαλής του μουσείου δέχθηκε σφοδρή κριτική και τελικά ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το βίντεο θα επανέλθει μέχρι τις 5 Μαΐου, καθώς η γκαλερί μετά πρόκειται να αναδιαμορφωθεί και να γίνουν κάποιες χωροταξικές αλλαγές.

Έχουν επίσης αφαιρεθεί έργα άλλων δύο γυναικών καλλιτεχνών. Ωστόσο, ο Miziolek δήλωσε ότι οι αλλαγές στη γκαλερί δεν αποτελούσαν σημάδι λογοκρισίας ή αγνόησης των έργων τέχνης και αναγνώρισε το ρόλο που έπαιξε η Natalia LL στην πολωνική τέχνη.

Σε απάντηση στην αρχική απόφαση για την απομάκρυνση του έργου με τις μπανάνες, δεκάδες Πολωνοί δημοσίευσαν φωτογραφίες τους με μπανάνες στα social media χρησιμοποιώντας το hashtag #bananaselfie.

Μια μαζική διαδήλωση ήταν επίσης προγραμματισμένη για τη Δευτέρα έξω από το μουσείο.

O Miziolek, ο οποίος διορίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, είχε δηλώσει ότι «αντιτίθεται στην παρουσίαση έργων που θα μπορούσαν να ερεθίσουν τους ευάλωτους νέους». Η δήλωσή του αυτή προκάλεσε υποψίες πως ίσως επιχειρήσει λογοκρισία και γι αυτό κατηγορήθηκε τώρα.

 

 

Πηγή: lifo.gr

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog