Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ντα Βίντσι: Ανάλυση DNA, ίσως δώσει απαντήσεις 500 χρόνια μετά τον θάνατό του

- Advertisement -

Στην επέτειο των 500 χρόνων από τον θάνατο του Ιταλού πολυμαθούς της Αναγέννησης, μπορεί να υπάρξουν απαντήσεις σε ένα από τα πραγματικά μυστήρια γύρω από τον μεγάλο καλλιτέχνη.

Τα οστά του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, χάθηκαν το 1807 μετά την κατεδάφιση του παρεκκλησιού όπου βρισκόταν ο τάφος του. Πριν από 56 χρόνια, όμως, ο Γάλλος συγγραφέας Αρσενέ Χουσαγιέ ισχυρίστηκε ότι βρήκε τα οστά αλλά δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός του.

Mία ανάλυση DNA από μία τούφα μαλλιών που φέρεται να ανήκει στον αναγεννησιακό ζωγράφο, μπορεί να είναι το «κλειδί» για τη λύση του μυστηρίου. Τα μαλλιά βρίσκονταν κρυμμένα σε μία ιδιωτική συλλογή τέχνης στις ΗΠΑ και θα παρουσιαστούν δημόσια για πρώτη φορά στην γενέτειρα του Ντα Βίντσι, την Τοσκάνη.

Μαζί με το DNA απογόνων του Ντα Βίντσι, οι οποίοι έχουν εντοπιστεί από τους ερευνητές, θα μπορεί να διαπιστωθεί αν τα οστά πράγματι ανήκουν στον μεγάλο ζωγράφο. Ανάμεσα στους 35 απογόνους, που προέρχονται από τον αδερφό του Ντα Βίντσι, Ντομένικο, ανήκει και ο Ιταλός σκηνοθέτης και παραγωγός Φράνκο Τζεφιρέλι.

«Βρήκαμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μία τούφα μαλλιά που είχαν την ιστορική ονομασία ”Τα μαλλιά του Λεονάρντο Ντα Βίντσι”, ανέφεραν σε δήλωσή τους οι ιστορικοί Αλεσάντρο Βεζόσι και Άγνες Σαμπάτο

«Αυτή η τούφα μαλλιών που παρέμενε μυστικό, μέχρι σήμερα, σε αμερικανική συλλογή, θα εκτεθεί στον κόσμο για πρώτη φορά», είπε ο Αλεσάντρο Βεζόσι.

«Αυτό το λείψανο είναι αυτό που χρειαζόμασταν για να κάνουμε την ιστορική έρευνά μας ακόμη πιο ισχυρή από επιστημονική άποψη. Σχεδιάζουμε να κάνουμε ανάλυση DNA στα λείψανα και να τα συγκρίνουμε με τους ζωντανούς απογόνους του Ντα Βίντσι και με τα οστά που βρέθηκαν σε διάφορους  πιθανούς τόπους ταφής του Ντα Βίντσι που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια», ανέφεραν στην βρετανική εφημερίδα Guardian οι ερευνητές.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog