Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τέλος το έθιμο του σαϊτοπόλεμου, μετά την κατακραυγή της κοινής γνώμης

- Advertisement -

Το τέλος του εθίμου του σαϊτοπολέμου ανακοίνωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας μιλώντας στο One Channel λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μετά τον τραγικό θάνατο του Κώστα Θεδωρακάκη «το έθιμο σταματάει εδώ. Κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν θα δεχθεί να συνεχίσει αυτή την ημινόμιμη κατάσταση»

Ο κ. Νίκας υποστήριξε ότι προσωπικά του ίδιου, δεν του αρέσουν αυτά του είδους τα επικίνδυνα έθιμα, ωστόσο ο σαϊτοπόλεμος είναι συνδεδεμένος με την πόλη της Καλαμάτας και ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε συμβεί κάτι τόσο τραγικό όσο ο θάνατος ενός ανθρώπου και αυτό είναι το στοιχείο που αλλάζει όλα τα δεδομένα από εδώ και πέρα.

Υποστήριξε ότι όσα χρόνια ήταν δήμαρχος έκανε προσπάθειες απευθυνόμενος στα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο για την διοργάνωση του εθίμου χωρίς αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα ο κ. Νίκας είπε μεταξύ άλλων ότι «μετά τον θάνατό του δεν μπορεί να είναι ίδια τα πράγματα. Και αν δεν αλλάξουν όλα είναι σαφές ότι το έθιμο αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σταματάει εδώ. Κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν θα δεχθεί να συνεχίσει αυτή την ημινόμιμη κατάσταση που υπάρχει σχετικά με το έθιμο αυτό, το οποίο κρατάει 200 ολόκληρα χρόνια. Είναι συνδεδεμένο με την πόλη. Δεν γίνεται μόνο στην Καλαμάτα, γίνεται στην ευρύτερη περιοχή με αποφάσεις τοπικών συμβουλίων. Ο θάνατος είναι μια καμπύλη σε όλο αυτό. Και αν δεν αλλάξουν τα πάντα και αν δεν υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο όλα αυτά δεν μπορούν να συνεχιστούν. Μετά τον θάνατο του Κώστα δεν μπορούν να συνεχιστούν».

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο κ. Νίκας είχε μιλήσει για έθιμο που κρατά 200 χρόνια και είναι στο DNA των Μεσσήνιων για να δεχθεί βροχή επικρίσεων, να ανασκευάσει και τελικά να πάρει την απόφαση για οριστικό τέλος του εθίμου, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξουν κανόνες ασφαλείας.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog