Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Παράταση έως έξι μήνες για την κατάθεση δηλώσεων για το κτηματολόγιο

- Advertisement -

Δεκτή έκανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Δημαράς, τροπολογία 13 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό να χορηγεί παράταση έως έξι μήνες για την κατάθεση δηλώσεων στο Κτηματολόγιο, πέραν της ήδη προβλεπόμενης τρίμηνης παράτασης που χορηγείται.

Η τροπολογία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Ηλία Καματερού, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα ψηφιστεί σήμερα και αφορά τη κύρωση σύμβασης δωρεάς μεταξύ ελληνικού δημοσίου του γενικού νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και των συνεκτελεστών της διαθήκης της Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της χαμηλής προσέλευσης ιδιοκτητών στο Κτηματολόγιο, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», το υπουργείο δεχόταν πιέσεις προκειμένου να προχωρήσει σε επιμήκυνση του χρόνου ώστε να πεισθούν όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους.

Την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου λήγει το χρονικό περιθώριο των προβλεπόμενων παρατάσεων για τα Δωδεκάνησα ενώ στις 10 και 17 Ιουνίου λήγει το εξάμηνο για πολλές άλλες περιοχές.

Προς το παρόν για την Κάρπαθο και την Κάσο θα αξιοποιηθεί η πρόσφατη νομοθετική πρόβλεψη για τις περιοχές που είχαν βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα υπάρξει παράταση έως τις 29 Ιουνίου. Την Τετάρτη αποφασίστηκε και παράταση για Αιτωλοακαρνανία και Λακωνία (μέχρι τις 8 Ιουλίου), Ηράκλειο (έως τις 10 Ιουλίου) και Χαλκιδική (έως 15 Ιουλίου). Διευκρινίζεται ότι η νέα παράταση είναι πέρα από το εξάμηνο και το εννεάμηνο (για κατοίκους εξωτερικού) που είναι ο κανόνας. Σημειώνεται ότι σε ό, τι αφορά το εννεάμηνο για τους κατοίκους εξωτερικού ελήφθη απόφαση από το Κτηματολόγιο.

Η ακτινογραφία των προβλημάτων:

Οι ανύπαρκτοι τίτλοι ιδιοκτησίας.
Κάτοικοι εξωτερικού. Πολλοί μετανάστες λείπουν για χρόνια στο εξωτερικό και δεν ξέρουν πού είναι η περιουσία τους.
Αδυναμία εντοπισμού ακινήτου/ακινήτων. Πολλές μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες έγιναν δια λόγου.
Προβλήματα με τα συμβόλαια.
Η μεγάλη ηλικία των ιδιοκτητών με πολλούς εξ αυτών εκτός του ότι δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία δυσκολεύονται να μετακινηθούν στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής τους.
Το κόστος του τοπογραφικού που κυμαίνεται από 200 έως 1.000 ευρώ.
Οι περιπτώσεις έκτακτης χρησικτησίας.

newsbeast.gr

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αυτό είναι ένα γενικό καί αντεγραμμενο δημοσίευμα νά μας ενημερώσετε για τό Λουτράκι επίσημα… ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog