Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

1ο Βραβείο Ποίησης στο Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τον Ποντιακό Ελληνισμό

- Advertisement -

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Έκτης (Στ΄) τάξης του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας, απέσπασαν το 1ο βραβείο στον 3ο Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό «ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ, ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ» και στην κατηγορία «ΠΟΙΗΜΑ» με τη σύνθεση του ποιήματος «Μύθων και Ιστορίας Τραγούδι…».
Την επιμέλεια για την ομαδική μαθητική δημιουργία και τη φροντίδα της συμμετοχής στον διαγωνισμό είχε ο δάσκαλος της τάξης, κ. Γεωργίου Νικόλαος.
Ο διαγωνισμός συνδιοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του ΥΠ.Π.Ε.Θ, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και πήραν μέρος σε αυτόν σχολεία Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας καθώς και σχολεία του Απόδημου Ελληνισμού.
Η εκδήλωση της βράβευσης θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη.
Οι μαθητές/τριες της Έκτης τάξης (Στ΄) τάξης κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου – στο πλαίσιο των 100 χρόνων μνήμης από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – με την καθοδήγηση του δασκάλου τους, εκπόνησαν Εκπαιδευτικό Πολιτιστικό Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων με θέμα τον Ποντιακό Ελληνισμό, γνώρισαν την ιστορία των Ποντίων, τον πολιτισμό τους, τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας.


Επιστέγασμα του επιτυχημένου εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν δύο ομαδικές μαθητικές δημιουργίες που αποτέλεσαν τις συμμετοχές του σχολείου στον μαθητικό διαγωνισμό: εικαστικό έργο «Ακρίτας – Άγγελος του Πόντου» & σύνθεση ποιήματος «Μύθων και Ιστορίας Τραγούδι…», που απέσπασε και το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας με την πολύ σημαντική τους αυτή διάκριση ολοκληρώνουν τον κύκλο της φοίτησής τους στο Δημοτικό Σχολείο που σε λίγες ημέρες θα αποχαιρετήσουν.

Θερμά συγχαρητήρια!

 

Μύθων και Ιστορίας τραγούδι …

Ο χρόνος το κουβάρι του μύθου ξετυλίγει στον μακρινό τόπο του Άξενου Πόντου … Του Αθάμα ο γιος, ο Φρίξος, στον αφιλόξενο τόπο της Αίας
το χρυσόμαλλο κριάρι στους θεούς των Ελλήνων προσφέρει θυσία, ορίζοντας φύλακα του πολύτιμου δέρατος, του Αιήτη, τον ακοίμητο δράκο.
Η Αργώ, σωσμένη απ’ τη λύσσα των Συμπληγάδων σε απάνεμο λιμάνι καταφύγιο βρίσκει κι η Κολχίδα, της μάγισσας Μήδειας γη, τόπος τρανών άθλων του Ιάσονα γίνεται.
Στη Θοανία του Πόντου περιπλανώμενος των Ατρειδών ο γόνος, ο Ορέστης κυνηγημένος απ’ τις Ερινύες, το ιερό ξόανο της Άρτεμης αναζητά
στη βάρβαρη χώρα των Ταύρων, έλεος να ’βρει του φρικτού φόνου της μάνας.
Στου Καύκασου τις χιονοσκέπαστες κορφές, ο Ήφαιστος, τον Προμηθέα Δεσμώτη οδηγεί εκτελώντας τη βαριά τιμωρία του Δία, για τη φωτιά που στους ανθρώπους χάρισε.
Βέλος φαρμακερό του Ηρακλή τον θεόσταλτο αετό που τα σωθικά του Τιτάνα κατέτρωγε, θα φονεύσει μεμιάς και απ’ την αρχαία τιμωρία τον Ευεργέτη των θνητών θα λυτρώσει. Χαμένος κι ο Οδυσσέας, ο πολυμήχανος, αυτός που άλωσε με το ξύλινο άλογο την Τροία στην παγωμένη, τη σκεπασμένη με νέφη και καταχνιά χώρα των Κιμμερίων στην Κριμαία, θ’ αναζητήσει την είσοδο του Άδη, στο σκοτεινό βασίλειο του Πλούτωνα περνώντας, θυσίες να κάνει στους νεκρούς, τον δρόμο για την Ιθάκη και αυτός ο πολύπαθος να ’βρει.
Στον Πόντο …
Στης ιστορίας το ξύπνημα των αποικιστών της Ιωνίας Μητρόπολης πρώτο ξεκίνημα τα ταχύπλοα καράβια της Μιλήτου με το ιερό πυρ στη Γη του Πόντου καταφθάνουν
και την άξενη Μαύρη Θάλασσα, Εύξεινο Πόντο καλούν, ξακουστές πόλεις ιδρύοντας:
Σινώπη, Αμισός, Κερασούντα, Τραπεζούντα, Διοσκούρια, Παντικάπαιον, Πιτιούντα, Οδησσός, Αρχαιόπολις …
Ελληνισμός πανάρχαιος ριζώνει από τότε εκεί ακολουθώντας τους δρόμους της ακμής, σπέρνοντας σπόρο πλούτου, ευμάρειας, αίγλης και παιδείας, μιλώντας την ελληνική λαλιά.
Κι οι Πόντιοι κάνουν στην Ανατολή, στα χρόνια του Μακεδόνα Βασιλιά Αλεξάνδρου και των Μιθριδατών του Πόντου βασιλέων, ακόμα πιο μεγάλη την Ελλάδα!
Θάλαττα! Θάλαττα!
Στον Πόντο αντηχεί η δωρική των Μυρίων του Ξενοφώντα κραυγή σωτηρίας.
Θάλαττα! Θάλαττα!
Ο Θήχης, το Καράκαπαν της Σάντας, αντικρύζει τον Πόντο, τον σωσμό των Ελλήνων στη βασανιστική τους απ’ την Περσία Κάθοδο, στον γυρισμό τους στην πατρίδα.
Στον Πόντο …

 

Γεωργίου Κωνσταντίνα
Γιαννούλη Μαρία Βασιλική
Λέκκα Κωνσταντίνα
Λέκκας Γεώργιος
Μαχμούντ Εσμεράλντα
Μπολέτης Κίμων Χρήστος
Πετρίδης Ιωάννης
Πιθαμούδης Χριστόφορος
Μαθητές/τριες της Έκτης (Στ΄) τάξης

 

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός / Δάσκαλος της Έκτης (Στ΄) τάξης
Γεωργίου Νικόλαος

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δάσκαλε για μια ακόμα φορά σε ευχαριστώ που ανέβασες τόσο ψηλά το χωριό μας. Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ και στους μαθητές σου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog