Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δύο ώρες την εβδομάδα στη φύση η «συνταγή» για καλύτερη υγεία

- Advertisement -
Δύο ώρες στη φύση κάθε εβδομάδα μπορεί να είναι ό,τι χρειάζεστε για καλή ψυχική και σωματική υγεία, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Σε μελέτη με σχεδόν 20.000 εθελοντές, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όσοι αφιέρωναν τουλάχιστον αυτό το δίωρο για περίπατο σε πάρκα ή/και στην εξοχή, αξιολογούσαν ως καλύτερη την ψυχοσωματική υγεία τους.

Ασφαλώς είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους οι λάτρεις της φύσης θα μπορούσαν να αναφέρουν καλύτερη υγεία. Ωστόσο οι επιστήμονες έλαβαν υπ’ όψιν όσο το δυνατόν περισσότερους, εξετάζοντας μεταξύ άλλων:

  • Την κατάσταση της υγείας. Οι ερευνητές ρώτησαν τους εθελοντές αν έπασχαν από χρόνια προβλήματα υγείας ή/και από παθήσεις που περιορίζουν τις μετακινήσεις τους.
  • Την φυσική κατάσταση, μέσω της συστηματικής γυμναστικής.
  • Την ηλικία
  • Το επάγγελμα
  • Την οικογενειακή κατάσταση
  • Τα χαρακτηριστικά της γειτονιάς τους (π.χ. οικονομικό επίπεδο, εγκληματικότητα)

Το τελικό συμπέρασμά τους ήταν ότι 2-3 ώρες την εβδομάδα στη φύση αυξάνουν κατά 59% τις πιθανότητες να χαρακτηρίσει κάποιος «καλή» ή «πολύ καλή» την ψυχοσωματική υγεία του.

Ακόμα και οι εθελοντές που έπασχαν από χρόνια προβλήματα υγείας αλλά έκαναν περιπάτους στην φύση, κατά κανόνα χαρακτήριζαν ως πιο ευνοϊκή την ευεξία τους.

Και κοντά στο σπίτι

Μάλιστα «οι περίπατοι στη φύση δεν χρειαζόταν να είναι κοπιώδεις ούτε να γίνονται μακριά από το σπίτι για να είναι ευεργετικοί», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Mathew White, λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ.

Όπως εξήγησε, οι περισσότεροι εθελοντές που επισκέπτονταν τη φύση, περνούσαν λίγη ώρα σε πάρκα τα οποία βρίσκονταν εντός 3 χιλιομέτρων από το σπίτι τους. Επιπλέον, δεν αφιέρωναν υποχρεωτικώς 2 συνεχόμενες ώρες στην πεζοπορία στην φύση.

«Βγείτε έξω και περάστε στη φύση 2 ώρες την εβδομάδα», συνέστησε ο Dr White. «Δεν έχει σημασία που θα πάτε. Ούτε αν οι 2 ώρες θα είναι συνεχόμενες ή θα συσσωρευτούν με πολλαπλές επισκέψεις σε ένα φυσικό περιβάλλον. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για όσους έχουν ελάχιστο ελεύθερο χρόνο».

Τα ευρήματα

Στη μελέτη συμμετείχαν 19.806 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι βαθμολόγησαν την υγεία τους και την ικανοποίησή τους από τη ζωή τους. Η ικανοποίηση αυτή αποτελεί δείκτη της ευεξίας.

Απ’ όσους από αυτούς περνούσαν 2-3 ώρες κάθε εβδομάδα στην φύση, το 82% χαρακτήρισαν την υγεία τους ως «καλή». Το 65% χαρακτήρισαν επίσης την ευεξία τους ως «υψηλή».

Απ’ όσους δεν πήγαιναν ποτέ βόλτα στη φύση, μόνο το 68% χαρακτήρισαν ως «καλή» την υγεία τους. Και μόνο το 56% ανέφερε υψηλό επίπεδο ευεξίας.

Ωστόσο η βόλτα στο πάρκο πρέπει να έχει ένα κατώτατο όριο, υπογράμμισε ο Dr White. Και αυτό είναι να διαρκεί τουλάχιστον 2 ώρες κάθε εβδομάδα.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports.

 

Πηγή: iatropedia.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog