Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έφυγε από τη ζωή ο Κορίνθιος Ζωγράφος & Καθηγητής Βαγγέλης Δημητρέας

- Advertisement -

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος/ΕΕΤΕ εκφράζει τη λύπη του για το θάνατο του μέλους του, ζωγράφου, Βαγγέλη Δημητρέα, την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019, σε ηλικία 85 ετών.
Ο Βαγγέλης Δημητρέας γεννήθηκε το 1934 στο Μελίσσι Κορινθίας με καταγωγή από τη Μεσσηνιακή Μάνη. Πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από το ζωγράφο Βαγγέλη Δράκο στην Καλαμάτα σε ηλικία 14 ετών. Σπούδασε με υποτροφία του ΙΚΥ, ζωγραφική και χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών την περίοδο 1958-1963, με δάσκαλο το Γιάννη Μόραλη. Το 1967, παίρνει με διαγωνισμό υποτροφία για τη Γαλλία• η υποτροφία αυτή δεν του δίνεται τελικά –λόγω πολιτικών φρονημάτων- και φεύγει για το Παρίσι το Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Εκεί συνδέθηκε με το ζωγράφο Κώστα Τσόκλη. Μέχρι το 1975 εργάστηκε στο Παρίσι, όπου παράλληλα με τη ζωγραφική του, παρακολούθησε μαθήματα κοινωνιολογίας της τέχνης στη Σορβόννη, με τους P. Francastel, J. Cassou και R. Moylin. Συμμετείχε, καλλιτεχνικά και πολιτικά, στις εκδηλώσεις του Παρισινού Μάη του ’68.
Η θεωρητική του κατάρτιση του επέτρεψε από νωρίς να συμμετέχει –με γραπτές εισηγήσεις- σε συνέδρια με καλλιτεχνικό ή φιλοσοφικό θέμα, να δίνει διαλέξεις και να δημοσιεύει άρθρα και μελέτες σε διάφορα έντυπα, σε Ελλάδα και Γαλλία. Το ενδιαφέρον του για την κοινωνική λειτουργία της τέχνης και τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη, εκφράστηκε επίσης από νωρίς, με τη συμμετοχή του στην «Ομάδα Τέχνης Α» -διαλύθηκε από τη Χούντα- και, αργότερα, στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών, στην «Ομάδα Τέχνης 4+» (ιδρυτικό μέλος) και στην «Ομάδα για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη» (1979-1986). Δίδαξε αρχικά (1965-1967) στο Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΚΤΕ). Παράλληλα, μαθήτευσε στο Φώτη Κόντογλου (συνεργείο Κώστα Γεωργακόπουλου). Επιστρέφοντας από το Παρίσι, δίδαξε σχέδιο στη Σχολή Βακαλό και στην ΑΣΚΤ (1981-1985). Το 1984 εκλέχθηκε καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, όπου και οργάνωσε, μεταξύ άλλων, τα πρώτα εργαστήρια ζωγραφικής της Σχολής. Από το 2002 ήταν ομότιμος καθηγητής στην ίδια Σχολή. Ως διδάσκων, άσκησε τα καθήκοντά του με ευσυνειδησία και ευπρέπεια, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους συναδέλφους και τους μαθητές του. Το ανθρώπινο ήθος, η κοινωνική ευαισθησία και οι πνευματικές ανησυχίες του καθόρισαν και την καλλιτεχνική του πορεία, μαζί με την αδιάπτωτη επιμονή του σε εικαστικές αναζητήσεις.
Παρουσίασε το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες από το 1969 (στο ΚΤΕ). Έλαβε μέρος στις Πανελλήνιες Εκθέσεις των ετών 1965, 1967 και 1987. Δημοσίευσε άρθρα για ζητήματα θεωρίας και κοινωνιολογίας της τέχνης.

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου. Υπήρξε μέλος του ΚΤΕ και ιδρυτικό μέλος της Συμμετείχε στην «Ομάδα για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη». Μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ).
Ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος από το 1989. Ορίστηκε επανειλημμένα εκπρόσωπος του Ε.Ε.Τ.Ε. στο Δ.Σ. του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (1998-2001) και σε επιτροπές διεθνών διαγωνισμών. Συμμετείχε ως εισηγητής σε πολλά συνέδρια του ΕΕΤΕ, και ήταν πάντα ενεργό μέλος στις διαδικασίες και στους αγώνες του Επιμελητηρίου ως το τέλος της ζωής του.
Ο τόπος και ο χρόνος τέλεσης της κηδείας θα ανακοινωθούν σε επόμενο Δελτίο Τύπου του Ε.Ε.Τ.Ε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΕΤΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στη σύζυγό του του και στους οικείους του.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog