Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πίκρα και κατεβασμένα κεφάλια για το τέλος εποχής ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση

- Advertisement -

Tέλος εποχής ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαίωση της πολιτικής ανατροπής. Τέσσερα χρόνια και μερικούς μήνες μετά την πρώτη νίκη του Αλέξη Τσίπρα, και στην επέτειο του ντροπιαστικού δημοψηφίσματος που γιορτάστηκε ως «μια καλή νύχτα για την Ελλάδα», ή σαν γιορτή της Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε τα τραγικά του λάθη. Από τη διάψευση των προσδοκιών και την κλοπή των ελπίδων του ελληνικού λαού το 2015, μέχρι τα μνημόνια, την αυταρχική πολιτική, την αλαζονεία, την χυδαιότητα και τον άκρατο λαϊκισμό.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες γνώριζαν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι. Εδώ και πολύ καιρό, μετά τη συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές και τα χαστούκια στις περιφέρειες και τους δήμους, η Κουμουνδούρου και το Μαξίμου είχε αποδεχθεί την απώλεια της εξουσίας.

Τα exit poll και η επιβεβαίωση του αποτελέσματος σε λίγες ώρες απλά είναι σφραγίδα μιας πραγματικότητας που είχε διαμορφωθεί εδώ και μήνες, ίσως και μετά την τραγωδία στο Μάτι και την ψεύτικη έξοδο από τα μνημόνια με τις γιορτές της γραβάτας.

Η υπόθεση του Μακεδονικού απλά επιτάχυνε τις εξελίξεις και οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη απώλεια δυνάμεων τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και το Σάββατο, αλλά και την Κυριακή που πήγε να ψηφίσει, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ευδιάθετος. Εδειχνε απαλλαγμένος από το άγχος, μιας και γνώριζε το αποτέλεσμα.

Ασφαλώς στο Μαξίμου αλλά και στην Κουμουνδούρου επικρατούσε κατήφεια. Όπως και στα περίπτερα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα. Ηταν όμως μια… ελεγχόμενη στεναχώρια καθώς κανείς δεν πίστευε ότι μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη πολιτική ανατροπή στην ιστορία.

Εδώ και μέρες η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να πετύχει όσο το δυνατόν μεγαλύτρο αποτέλεσμα, ει δυνατόν να είναι κοντά στο 30%. Αν θα το πετύχει θα το γνωρίζουμε το βράδυ, καθώς άλλο είναι μια ήττα με 9 ή 10 μονάδες κι άλλο με 15 μονάδες.

Ηδη η «γραμμή» που έχει δοθεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το κόμμα έχασε τις εκλογές αλλά δεν ηττήθηκε στρατηγικά. Κι έτσι θα κινηθούν το επόμενο διάστημα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο Μαξίμου με τους στενούς του συνεργάτες και την Μπέτυ Μπαζιάνα για να δει τα πρώτα αποτελέσματα.

Τι θα υποστηρίζει

Αμηχανία, στεναχώρια, παραίτηση ήταν τα συναισθήματα που επικράτησαν καθώς η σιωπή ήρθε να αντικαταστήσει τις εικόνες των πανηγυριών του 2015, στο δημοψήφισμα ή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή διέρρευσε ότι σέβεται την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, αλλά πλέον παίζει και το χαρτί του «ισχυρού πόλου» που κράτησε δυνάμεις και θα κάνει σκληρή αντιπολίτευση στη ΝΔ.

«Είμαστε οι κυρίαρχοι του κεντροαριστερού παιχνιδιού, θα ανασυγκροτηθούμε και θα αντιπαλέψουμε τις πολιτικές που θα επιβάλλει η Δεξιά», ήταν η πρώτη αντίδραση. Επίσης επαναλάμβαναν ότι η ΝΔ δεν θα βρει καμένη γη, δεν θα είναι άδεια τα ταμεία, αντίθετα θα έχει ένα γερό μαξιλάρι ασφαλείας για την οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είχε γίνει στην Κουμουνδούρου σύσκεψη χωρίς τον πρωθυπουργό αλλά ήταν εκεί οι: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Έφη Αχτσιόγλου, Τάσος Πετρόπουλος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Μπαλάφας, Παναγιώτης Ρήγας, Τρύφων Αλεξιάδης κ.ά.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα με τους συμμετέχοντες να αποχωρούν χωρίς δηλώσεις, ούτε και χαμόγελα.

Λίγο μετά τις 18:30 ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου.

in.gr

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Περιεχόμενα άρθρου

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog