Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ποιες είναι οι προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας;

- Advertisement -

Η δημοσιοποίηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που θα εμφανίζουν τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων θα είναι στο πακέτο προτεραιοτήτων του νέου υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση. 

Θυμίζουμε ότι για τις συντάξεις του 2019 που έχουν επαναϋπολογιστεί εκκαθαριστικά – ενημερωτικά σημειώματα δεν υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και ουδείς παλιός συνταξιούχος γνωρίζει πώς επανυπολογίστηκε με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου η σύνταξή του, ποια είναι η εθνική και ποια η ανταποδοτική σύνταξη που του αναλογεί, καθώς και ποια είναι η περιβόητη προσωπική διαφορά. Ο ΕΦΚΑ έχει ανακοινώσει ότι δεν υποχρεούται να δημοσιοποιήσει τα σημειώματα ενώ αντίθετα οι εργατολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι στοιχειώδης υποχρέωση της πολιτείας να κοινοποιήσει τα νέα ποσά των συντάξεων. Υπενθυμίζουμε πως το ΣτΕ θα κρίνει επίσης την συνταγματικότητα η όχι του επαναυπολογισμού τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών συντάξεων.

Αν και η δημοσιοποίηση των σημειωμάτων έχει έναν πολιτικό συμβολισμό για τη διαφάνεια με την οποία επιθυμεί να προσεγγίσει τα θέματα η νέα ηγεσία, οι επείγουσες προτεραιότητες αφορούν  την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, με στόχο έως την 1η Ιουνίου 2020 το 34% των νέων συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά και μέσα σε μία διετία το ποσοστό να φτάσει το 80%.

“Δεν τιμά την Πολιτεία αυτό που συμβαίνει σήμερα, καθώς η πολιτική αδράνεια και η ανοργανωσιά, αλλά και οι πονηρές λογιστικές μεθοδεύσεις έχουν παγώσει την έκδοση 250.000 ή και περισσότερων συντάξεων. Ποτέ δεν μας είπαν τον ακριβή αριθμό. Και θα σπάσουμε αυτό το γόρδιο δεσμό της καθυστέρησης στην έκδοση των συντάξεων άπαξ δια παντός, με τη διαμόρφωση ενός προηγμένου ψηφιακού περιβάλλοντος, τη δραστική απλοποίηση των διαδικασιών και την αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών. Για να επιλύσουμε οριστικά ένα ζήτημα που αποτελεί ανοιχτή πληγή στην αξιοπρέπεια των συνταξιούχων και ολόκληρης της κοινωνίας” τόνισε ο κ. Βρούτσης κατά τη χθεσινή τελετή παράδοσης παραλαβής.

Επανέρχονται ακόμη δράσεις που δεν εφαρμόζονταν όπως:

  • το  λευκό μητρώο των επιχειρήσεων, που θα λειτουργεί ως επιβράβευση των συνεπών εργοδοτών, με εφαρμογή κινήτρων, όπως μείωση των ασφαλιστικών εισφορών,
  • η έκδοση σε μηνιαία βάση των στοιχείων για τις συντάξεις (ΗΛΙΟΣ, ηλεκτρονικό μητρώο κ.λπ.),
  • το σύστημα ψηφιακής αποτύπωσης του ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων,
  • η αποκατάσταση και έρευνα του ηλεκτρονικού μητρώου εκκρεμών συντάξεων,
  • το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που ξαναπαίρνει την παλιά του ονομασία αντί για Κοινωνικό Εισόδημα αλληλεγγύης  το οποίο  θα ενισχυθεί  ώστε να παρέχει ευκαιρίες απασχόλησης και όχι μόνο οικονομική στήριξη στους δικαιούχους.

Η αυστηρή τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας συγκαταλέγεται επίσης στις επείγουσες προτεραιότητες στις παρεμβάσεις, που η νέα ηγεσία του υπουργείου επιθυμεί να προσδώσει επείγοντα χαρακτήρα.

Η πρώτη του απόφαση -όπως είπε ο νέος Υπουργός- θα είναι  η αύξηση των ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στις τουριστικές περιοχές, με στόχο την πάταξη της παραβατικότητας, καθώς  εξαιτίας της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου, οι έλεγχοι είχαν ατονίσει.

 

nextdeal.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog