Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

L-Medical Λουτρακίου: Θυρεοειδής και καλοκαίρι: τι πρέπει να προσέχεις

- Advertisement -

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 

ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΟ LMEDICAL ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΑΤΡΟ Κα. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

 

Θυρεοειδής και καλοκαίρι: τι πρέπει να προσέχεις

Οι παθήσεις θυρεοειδούς είναι αρκετά συχνές και προβληματίζουν αρκετούς από εμάς.

 

 

Οι καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να αποσυντονίσουν την λειτουργία του θυρεοειδούς σε άτομα που έχουν προϋπάρχον πρόβλημα ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ιδιαίτερα συχνές οι λοιμώδεις θυρεοειδίτιδες που προκαλούν παροδική διαταραχή στην λειτουργία του αδένα. Για να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα κατά τη διάρκεια ή μετά τις καλοκαιρινές σας διακοπές ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

Λήψη φαρμάκων για διαταραχές του θυρεοειδούς τους καλοκαιρινούς μήνες

Αν έχετε κάποια διαταραχή στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και παίρνετε φάρμακα, το καλοκαίρι θα πρέπει να προσέχετε τα εξής:

  • Η θυροξίνη είναι ευαίσθητη στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και δεν πρέπει να εκτεθεί σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών C.
  • Aν υπάρχει ο φόβος ότι τα φάρμακα σας έχουν μείνει σε υψηλή θερμοκρασία έστω και για λίγο, θα πρέπει αν αντικατασταθούν.
  • Εκτός από την ζέστη, θα πρέπει επίσης να προσέχετε να μην έχετε τα χάπια του θυρεοειδούς σας σε σημείο με έκθεση στον ήλιο ή την υγρασία.
  • Όταν ταξιδεύετε το καλοκαίρι, μην βάζετε τα φάρμακα στον χώρο των αποσκευών ή μέσα σε βαλίτσες όπου μπορεί να αναπτυχθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Έχετε τα φάρμακα σε ένα τσαντάκι μαζί σας.

Διαταραχές θυρεοειδικής λειτουργίας και ιώδιο

Πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον θυρεοειδή τους μπερδεύονται με τον ρόλο του ιωδίου ιδιαίτερα στις καλοκαιρινές διακοπές στην θάλασσα.

Το ιώδιο είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την λειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς είναι δομικό στοιχείο των θυρεοειδικών ορμονών. Η έλλειψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη) και ακόμα και υπολειτουργία του (υποθυρεοειδισμός). Η υπερβολική πρόσληψη του, από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει πολλές διαταραχές στην λειτουργία του. Τι πρέπει να ξέρετε για το ιώδιο και τον θυρεοειδή ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

  • Όλοι οι άνθρωποι που έχουν κάποιο πρόβλημα με το θυρεοειδή τουςδεν πρέπει να αποφεύγουν το ιώδιο. Η σωστή πρόσληψη ιωδίου καθημερινά είναι απαραίτητη. Δεν πρέπει όμως να ξεπερνά συγκεκριμένα όρια. Η ισορροπημένη διατροφή με ιωδιωμένο αλάτι και αλεύρι, και συχνή λήψη ψαριών και θαλασσινών είναι αρκετή για να έχουμε επάρκεια ιωδίου.
  • Θα πρέπει να προσέχετε το ιώδιο αν έχετε υπερθυρεοειδισμό η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδαγιατί ακόμα και μικρή αύξηση στην πρόσληψη του μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση. Τώρα το καλοκαίρι αποφύγετε καθημερινή λήψη θαλασσινών και ψαριών και κατανάλωση sushi
  • Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τη θάλασσα, εκτός αν σας το έχει ζητήσει ο ιατρός σας.

Θυρεοειδίτιδες

Οι θυρεοειδίτιδες είναι διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς, μόνιμες ή παροδικές, φλεγμονώδους ή αυτοάνοσης αιτιολογίας, που μπορεί να προκαλέσουν διάφορες διαταραχές στη λειτουργία του (πόνο, διόγκωση, υπερλειτουργία ή υπόλειτουργία).

Θυρεοειδίτιδα φλεγμονώδους αιτιολογίας: Το καλοκαίρι είναι πιο συχνές οι θυρεοειδίτιδες φλεγμονώδους αιτιολογίας που οφείλονται κυρίως σε ιογενείς λοιμώξεις λόγω Enterovirus και Coxsackie virus που παρουσιάζουν έξαρση το καλοκαίρι. Οι θυρεοειδίτιδες αυτές μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο στον θυρεοειδή και έντονη αλλά παροδική διαταραχή στη λειτουργία του και συνήθως αντιμετωπίζονται μόνο με αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Αυτοάνοσες θυρεοειδίτιδες: Τα άτομα με γνωστή αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (τύπου Hashimoto) που δεν λαμβάνουν κάποια θεραπεία, θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα την έκθεση στο ιώδιο τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς υπερβολική λήψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε οξεία διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς, είτε υπο-, είτε υπερλειτουργία του.

Υπερθυρεοειδισμός

Αν έχετε υπερθυρεοειδισμό και δεν παίρνετε την κατάλληλη θεραπεία, το καλοκαίρι μπορεί να έχετε έντονα συμπτώματα δυσανεξίας στη ζέστη, υπερβολικής εφίδρωσης, κόπωσης, ταχυκαρδίας. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να μιλήσετε με τον ιατρό σας για να κάνετε έλεγχο στα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς και να λάβετε κατάλληλη θεραπεία.

Αν πάσχετε από υπερθυρεοειδισμό που βρίσκεται υπό έλεγχο με θεραπεία, το καλοκαίρι θα πρέπει να προσέχετε τα εξής:

  • Μην ξεχνάτε τα φάρμακα σας στις διακοπές, καθώς πολύ γρήγορα μπορεί να έχετε υποτροπή του υπερθυρεοειδισμού
  • Προσέχετε τη φύλαξη των φαρμάκων σας
  • Ο υπερθυρεοειδισμός αυξάνει τις καύσεις. Πίνετε πολλά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
  • Αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες και για μεγάλη διάρκεια.
  • Προσέχετε την έκθεση στο ιώδιο, σε μεγάλες ποσότητες. Αποφύγετε τα πολλά θαλασσινά, το sushi και τα οστρακοειδή. Μετά το μπάνιο στη θάλασσα κάντε ντους για να μην απορροφάτε το θαλασσινό αλάτι από το δέρμα σας.

Υποθυρεοειδισμός

Αν έχετε συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε υπερβολική χορήγηση ορμόνης του θυρεοειδούς όπως αν ζεσταίνεστε πολύ, ιδρώνετε υπερβολικά και έχετε ταχυκαρδίες πρέπει πρώτα να κάνετε εξετάσεις για τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών πριν αλλάξετε τη δόση σας. Αν βρίσκεστε σε διακοπές επικοινωνήστε με τον ενδοκρινολόγο σας αν έχετε τέτοια συμπτώματα. Μην αλλάζετε την δόση της θυροξίνης που παίρνετε χωρίς να μιλήσετε πρώτα με τον ιατρό σας.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog