Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Αυτή είναι η νέα φωτογραφία του πλανήτη Δία από το τηλεσκόπιο Hubble

- Advertisement -

Νέα εντυπωσιακή φωτογραφία του πλανήτη Δία δόθηκε στη δημοσιότητα. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble των NASA και ESA κατέγραψε σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια τα πολύχρωμα νέφη και την εμβληματική Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 27 Ιουνίου μέσω της κάμερας Wide Field 3, την ώρα που το Hubble βρισκόταν σε απόσταση 644 εκατ. χλμ. από τη Γη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα -μία γιγάντια δομή με σχήμα γαμήλιας τούρτας- είναι μία τεράστια αντι-κυκλωνική καταιγίδα, που έχει περίπου τη διάμετρο της Γης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περιστρέφεται με φορά ανάποδη εκείνη των δεικτών του ρολογιού. Η νέα φωτογραφία επιβεβαιώνει ότι η κηλίδα αυτή, που μαίνεται εδώ και τουλάχιστον 150 χρόνια, συνεχίζει σταδιακά να συρρικνώνεται για άγνωστο λόγο.

Ο πλανήτης Δίας μέσα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble
Ο πλανήτης Δίας μέσα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble/© NASA-ESA-A. Simon-M.H. Wong

Το Hubble θα συνεχίσει τις παρατηρήσεις του Δία, καθώς οι επιστήμονες ελπίζουν να λύσουν το αίνιγμα της γιγάντιας καταιγίδας. Πολύ μικρότερες καταιγίδες φαίνονται, επίσης, πάνω στον πλανήτη με τη μορφή λευκών ή καφέ οβάλ σχημάτων, που μπορεί να διαρκέσουν από λίγες ώρες έως… αιώνες. Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, νότια της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας διακρίνεται -με σχήμα σκουληκιού- ένας κυκλώνας που περιστρέφεται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν της κηλίδας. Διακρίνονται ακόμη -ως λευκά οβάλ- άλλοι δύο αντικυκλώνες, που αποτελούν μία μικρογραφία της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας.

Η νέα εικόνα του Hubble αναδεικνύει, επίσης, πάνω και κάτω από τη μεγάλη κηλίδα, τις διακριτές παράλληλες ζώνες των νεφών αμμωνίας, που κινούνται από τον αέρα σε αντίθετες κατευθύνσεις η μία ζώνη από την άλλη και σε διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη. Οι δύο ζώνες -που δημιουργούνται λόγω της διαφορετικής πυκνότητας και του ύψους των νεφών- διατηρούνται διαχωρισμένες από ανέμους που φθάνουν σε ταχύτητες έως 650 χιλιομέτρων την ώρα.

Πηγή: athensvoice.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog