Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Capital controls: Και επίσημα τέλος στην εποχή Τσίπρα

- Advertisement -

Πενήντα μήνες μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls από το δίδυμο Τσίπρα-Βαρουφάκη το καλοκαίρι του 2015, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσε το οριστικό τέλος των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, επιχειρηματίες, καταθέτες, φοιτητές, απλοί πολίτες, όσοι χρειάζονται νοσηλεία στο εξωτερικό κλπ θα μπορούν να διακινούν τα χρήματά τους ελεύθερα.

Για παράδειγμα: Οι οικογένειες των φοιτητών στο εξωτερικό δεν θα χρειάζονται έγκριση από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για να πληρώσουν τα δίδακτρα. Επίσης, όσοι χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο του εξωτερικού παύουν να επιβαρύνονται από το άγχος της συγκέντρωσης δικαιολογητικών για να εξάγουν ακόμα και σε χώρα της ΕΕ ποσά της τάξης των 2.000 ευρώ.

Ο εμπορικός κόσμος θα μπορεί να κάνει συναλλαγές χωρίς το πρόβλημα των 100.000 ευρώ την ημέρα.

Οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα γίνονται απόλυτα προσβάσιμες από τους καταθέτες, όπου και να βρίσκονται.

Την πλήρη άρση των capitals controls ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σήμερα ανακοινώνω μία ακόμη προγραμματική δέσμευση που γίνεται πράξη πριν από το χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει. Σε συνεργασία με την ΤτΕ αποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων. Τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν» τόνισε.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών πραγματοποιείται νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει η κυβέρνηση.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας: «Σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στο Reuters.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης, στην προσέλκυση των επενδύσεων και θα ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.

capital.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog