Τόμσεν: Κόψτε συντάξεις και αφορολόγητο για να έχετε ανάπτυξη

2019-10-18T20:01:52+02:0019 Οκτ 2019 | 09:00|Κατηγορίες: Ελλάδα, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Οικονομία|1 Σχόλιο

Τα προγράμματα έδωσαν στην χώρα χώρο να αναπνεύσει, σημείωσε το στέλεχος του ΔΝΤ. Εκανε έκκληση να προχωρήσουν τολμηρές μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Πάντα λέγαμε ότι η Ελλάδα είναι σε δύσκολη θέση, είναι μια από τις χώρες με τις μικρότερες αυξήσεις στην παραγωγικότητα και προβληματικό δημογραφικό. Γι’ αυτό η δυνητική μακροπρόθεσμη ανάπτυξη είναι χαμηλή, κάτω του 1%.

Την θέση αυτή διατύπωσε ο Πολ Τόμσεν ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ.

Νομίζω ότι η μεγάλη πρόκληση είναι να κινηθεί καλύτερα από άλλες στην παραγωγικότητα, σημείωσε. Τα θέματα είναι γνωστά, υπάρχει η ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις, άνοιγμα της οικονομίας και των κλειστών επαγγελμάτων.

Η μεταρρυθμιστική ατζέντα επιτεύχθηκε εν μέρει κατά τα προγράμματα που προηγήθηκαν εκτίμησε. «Εχουμε πει επίσης ότι ενώ η χώρα κατάφερε εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή αυτό έγινε με μη φιλικό τρόπο προς την ανάπτυξη».

Επανερχόμενος στις πάγιες θέσεις του Ταμείου σημείωσε ότι για να πετύχει ένα καλύτερο «δημοσιονομικό μείγμα» είναι κρίσιμο να υπάρξει μεταρρύθμιση στις συντάξεις που είναι πολύ μεγάλες και διεύρυνση της φορολογικής βάσης (το 60% των πολιτών είναι στο αφορολόγητο, δήλωσε). «Αυτές οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν και γι’ αυτό ήταν λάθος που δεν προχώρησαν οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο. Ελπίζω αυτό να διορθωθεί».

Σημείωσε ότι τα σχέδια της νέας κυβέρνησης σε ορισμένους τομείς, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις είναι θετικά.
Τα προγράμματα έδωσαν χώρο για «αναπνοή». Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει υψηλούς μακροπρόθεσμους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά πρέπει να αναλάβει τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που προαναφθέρθηκαν, σημείωσε.

Σε ότι αφορά τον Ηρακλή δήλωσε ότι το Ταμείο συμφωνεί με την ιδέα να υπάρχει ένα σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια «αλλά δεν ξέρουμε τις λεπτομέρειες».

 

https://www.euro2day.gr

 

 

Ένα σχόλιο

  1. ΦΑΝΗ 20 Οκτωβρίου 2019 σε 15:40 - Απάντηση

    ΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ.4 ΧΡΟΝ ΠΡΙΝ ΘΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΝΕΡΓΙΑ Κ’ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ % ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ{ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ 20-25% 2016-2018 ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ?! οπως επικαλειστε..}αν μειωναμε περισσοτερο τις συνταξεις,που σε χρονια κρισης ενισχυαν οικογεν.εισοδημα στα χρονια κρισης 2012-2014. Πως θα Ζουσαν τα εγγονια τους τα ανεργα!?ΑΔΙΚΑ ΣΚΕΠΤΕΣΤΕ ΑΔΙΚΑ γιατι φτωχεια ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΣΑΤΕ κυριοι ΤΟΥ Δ.Ν.Τ.{ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΟΥ 60% των πολιτων που επικαλειστε ειναι νουμερο με Μ.Ο. μεσο ορο κ’ δεν ΑΦΟΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΣΟΥΣ Κ’ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ και η παρακρατηση φορου εισοδηματος ειναι το μεγαλυτερο % στο ΣΥΝΟΛΟ φορολογουμενων.πολιτων!περιμενουμε χρονια τωρα ενα ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ ΦΟΡΟΛ.ΣΥΣΤΗΜΑ για να μπορουμε να καλυψουμε τις ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ Κ.Λ.Π.