Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

L-Medical Λουτρακίου: Kαρκίνος του προστάτη

- Advertisement -

Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη:

Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται όταν αναπτύσσονται μη φυσιολογικά κύτταρα στον προστάτη. Αυτά τα μη φυσιολογικά κύτταρα μπορούν να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται με ανεξέλεγκτο τρόπο και μερικές φορές απλώνονται έξω από τον προστάτη σε κοντινά ή απομακρυσμένα μέρη του σώματος.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι γενικά μια αργά αναπτυσσόμενη ασθένεια και η πλειοψηφία των ανδρών με χαμηλό βαθμό επιθετικότητας καρκίνου του προστάτη ζει για πολλά χρόνια χωρίς συμπτώματα και χωρίς να εξαπλώνεται και να γίνεται απειλητική για τη ζωή. Ωστόσο, η ασθένεια, στους άνδρες με υψηλό βαθμό επιθετικότητας καρκίνου του προστάτη εξαπλώνεται γρήγορα και μπορεί να είναι θανατηφόρος. Το κλειδί είναι η κατάλληλη επιλογή θεραπείας.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;

Στα πρώτα στάδια, μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα. Στα μεταγενέστερα στάδια, ορισμένα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα συχνής ή ξαφνικής ανάγκης για ούρηση
  • Δυσκολία στην ούρηση
  • Παρουσία αίματος στα ούρα ή στο σπέρμα
  • Πόνος στο κάτω μέρος της μέσης, στο πάνω μέρος των μηρών ή στους γοφούς.

Αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο του προστάτη, αλλά εάν εμφανίσετε κάποιο από αυτά, επισκεφτείτε το γιατρό σας.

 

 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;

Παράγοντες που συνδέονται στενότερα με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη:

  • Ηλικία:Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια ασθένεια εξαρτώμενη από την ηλικία, πράγμα που σημαίνει ότι η πιθανότητα να αναπτυχθεί αυξάνεται με την ηλικία. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη πριν από την ηλικία των 75 ετών είναι 1 στους 7 άντρες. Μέχρι την ηλικία των 85 ετών, αυτό αυξάνεται σε 1 στα 5 άτομα.
  • Οικογενειακό ιστορικό:Αν έχετε άνδρα συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του προστάτη, έχετε περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας από τους άνδρες που δεν έχουν τέτοιο ιστορικό. Οι κίνδυνοι είναι επίσης υψηλότεροι για τους άνδρες των οποίων οι άνδρες συγγενείς διαγνώστηκαν όταν ήταν νέοι.
  • Διατροφή:Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων κρεάτων ή τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.
  • Τρόπος ζωής:Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

ΠΩΣ ΑΝΙΧΝΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ;

Ένας γιατρός συνήθως θα κάνει μια εξέταση αίματος ή / και μια κλινική εξέταση για να ελέγξει την υγεία του προστάτη.

  • Εξέταση αίματος (δοκιμασία ειδικού αντιγόνου του προστάτη (PSA): Το αποτέλεσμα δείχνει εάν υπάρχει αύξηση αυτής της συγκεκριμένης πρωτεΐνης. Ανάλογα με το αποτέλεσμα, μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση από έναν ειδικό. Ένα υψηλό αποτέλεσμα PSA δεν σημαίνει απαραίτητα καρκίνο. Οι ασθένειες του προστάτη εκτός από τον καρκίνο μπορούν επίσης να προκαλέσουν αύξηση του PSA.
  • Δακτυλική εξέταση προστάτη (DRE): Λόγω της θέσης πού βρίσκεται ο προστάτης, ο γιατρός για να ελέγξει το μέγεθος του προστάτη και να αξιολογήσει αν υπάρχουν ανωμαλίες το κάνει με δακτυλική εξέταση διαμέσω του ορθού. Ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα DRE δεν αποκλείει τον καρκίνο του προστάτη.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Εάν οι εξετάσεις σας δείχνουν ότι μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη, το επόμενο βήμα είναι μια βιοψία. Μια βιοψία είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει μια έγκυρη διάγνωση καρκίνου του προστάτη. Ένας ουρολόγος παίρνει μικρά δείγματα ιστού από τον προστάτη σας, χρησιμοποιώντας πολύ λεπτές, κοίλες βελόνες καθοδηγούμενες από υπερήχους. Μια βιοψία συνήθως γίνεται ως εξωτερική διαδικασία και ο γιατρός πιθανότατα θα προτείνει μια σειρά αντιβιοτικών στη συνέχεια για να μειώσει την πιθανότητα μόλυνσης. Ο ιστός αποστέλλεται σε έναν παθολόγο για να προσδιορίσει εάν τα κύτταρα είναι κακοήθη (καρκινικά) ή καλοήθη (μη καρκινικά).

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Διατροφή: Φάτε γεύματα που είναι θρεπτικά. Ανατρέξτε στον Οδηγό Υγιεινής Διατροφής. Αυτό που είναι καλό για την καρδιά είναι καλό για τον προστάτη.

Φυσική δραστηριότητα / άσκηση: Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η σωματική άσκηση και η τακτική άσκηση μπορούν να αποτελέσουν προστατευτικούς παράγοντες για τον καρκίνο. Προσπαθήστε να ασκήστε τουλάχιστον 30 λεπτά της ημέρας.

Ποίος ο ρόλος του PSA;

Το PSA, ή το ειδικό προστατικό αντιγόνο, είναι μία πρωτεϊνη που παράγεται από τον προστάτη και που απελευθερώνεται σε πολύ μικρές ποσότητες στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα με τον προστάτη, όπως όταν αναπτύσσεται και αυξάνεται ένας όγκος, όλο και περισσότερο PSA απελευθερώνεται, έως ότου φθάνει σε ένα επίπεδο όπου μπορεί να ανιχνευθεί εύκολα στο αίμα. Το PSA διαδραματίζει δύο διαφορετικούς ρόλους στον προστατικό καρκίνο – πρώτα ως εργαλείο ανίχνευσης προτού να εντοπιστεί η ασθένεια, και έπειτα ως τρόπος να ελεγχθεί η πρόοδος της ασθένειας μόλις διαγνωσθεί. Σε αυτή την ενότητα, θα εστιάσουμε στο ρόλο του PSA ως δείκτη για την πρόοδο ασθενειών και ως τρόπου , εάν μια θεραπεία κάνει αποτελεσματικά την δουλειά της. Τώρα που έχετε διαγνωστεί με τον προστατικό καρκίνο, πρέπει να εντοπίσετε τα εργαλεία αυτά που θα σας επιτρέψουν να έχετε την καλύτερη δυνατή θεραπεία της ασθένειάς σας.

Αρχική Θεραπεία καρκίνου του προστάτη: Ζυγίζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε θεραπευτικής επιλογής

Υπάρχουν τρεις πολύ διαφορετικοί τύποι αρχικών θεραπειών για τον εντοπισμένο προστατικό καρκίνο –

  • προσεκτική παρακολούθηση
  • χειρουργική επέμβαση
  • θεραπεία ακτινοβολίας

Η θεραπεία που αφορά στη χειρουργική επέμβαση και την ακτινοβολία έχει και στις δύο περιπτώσεις παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα ως θεραπεία πρώτης γραμμής.Κάθε μία μορφή θεραπείας μπορεί να οδηγήσει “στη οριστική θεραπεία” -την ίαση (σημαίνει ελεύθερος απο τη νόσο για πάνω απο πέντε έτη)- σε περισσότερο από το 90% των ατόμων με εντοπισμένο προστατικό καρκίνο.

Πρέπει να αρχίσετε την θεραπεία αμέσως ή είστε υποψήφιος για προσεκτική παρακολούθηση; Δεδομένου ότι θα συζητήσουμε σε αυτό το κεφάλαιο, κάθε μια από τις διαφορετικές επιλογές απαιτείται μια προσεκτική κατανόηση όχι μόνο του προστατικού καρκίνου, αλλά και του τρόπου που θέλετε να προσεγγίσετε την θεραπέια. Το πρώτο βήμα σας στην απόφαση πώς να προχωρήσετε, είναι να καταλάβετε τι πραγματικά πρεσβεύει κάθε μια από τις θεραπευτικές επιλογές.

Ενεργή παρακολούθηση καρκίνου του προστάτη

Ξέρουμε ότι μερικοί προστατικοί καρκίνοι αυξάνονται πιό αργά από ότι άλλοι, και ότι, μερικά άτομα είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν ή/και να πεθάνουν από τους καρκίνους τους. Εάν οι θεραπείες ήταν εύκολες και είχαν λίγες παρενέργειες, η περιττή θεραπεία των βραδέως αυξανόμενων καρκίνων θα ξεπερνούσε δυσμενώς τα οφέλη που η κατάλληλη θεραπεία θα έφερνε. Όπως θα συζητήσουμε λεπτομερέστερα αργότερα, οι διαθέσιμες θεραπείες για τον προστατικό καρκίνο είναι σοβαρές, και μπορούν να έχουν μια μακράς διαρκείας επίδραση στον τρόπο με τον οποίο θα διάγετε τη ζωή σας. Συνεπώς, η απόφαση πότε πρέπει να αρχίσει η θεραπεία μπορεί να είναι μια από τις δυσκολότερες αποφάσεις . Η έννοια της ενεργού παρακολούθησης, ή η προσεκτική αναμονή, έχει προκύψει όλο και περισσότερο στα προηγούμενα έτη ως βιώσιμη επιλογή για τα άτομα που, για κάποιο λόγο, έχουν αποφασίσει να μην υποβληθούν στην άμεση θεραπεία της χειρουργικής επέμβασης ή ακτινοβολίας. Αν και μερικοί μπορεί να πουν ότι η ενεργός επιτήρηση αναβάλλει απλώς τη θεραπεία, η αλήθεια είναι ότι για τα άτομα που έχουν την πολύ αργή ανάπτυξη ή σε πολύ αρχικό στάδιο καρκίνους, η άμεση θεραπεία να μην έχει νόημα. Αντ’ αυτού, να επιλέξουν να υποβληθούν στον τακτική παρακολούθηση, με τους συχνούς ελέγχους PSA και Δακτυλικής εξέτασης.Επιπλέον η χρήση του υπερήχου, της αξονικής, τού σπινθηρογραφήματος οστών, ή Μαγνητική Τομογραφία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ελεχθεί η πρόοδος της νόσου και η ανάγκη για τη θεραπεία.

Η ενεργός επιτήρηση επίσης είναι μια καλή επιλογή για τα άτομα που έχουν άλλες σοβαρές παθολογικές καταστάσεις που έχουν επιπτώσεις στον τρόπο ζωής τους, ειδικά εάν αυτές οι άλλες καταστάσεις είναι πιθανό να μικρύνουν τη διάρκεια ζωής τους. Είστε ο σωστός υποψήφιος για την ενεργό επιτήρηση; Αυτό, φυσικά, μπορεί να καθοριστεί μόνο μετά από εκτεταμένες συζητήσεις με τους γιατρούς σας. Δύο πρόσφατες μελέτες που αξιολογούν αυτήν την ερώτηση έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα που είναι μεγαλύτερα από την ηλικία 65, καθώς επίσης και εκείνοι που έχουν τη στιγμή της διάγνωσης χαμηλής κακοήθειας όγκους μπορούν να ωφεληθούν με αυτήν την προσέγγιση. Πιό ξεκάθαρα, αυτά τα άτομα είναι πιθανό να έχουν λιγότερα συμπτώματα που σχετίζονται με την ασθένειά τους και είναι πιθανότερο να πεθάνουν με τον προστατικό καρκίνο, από το να πεθάνουν απο τον προστατικο καρκίνο. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι να εξετάσουν οι γιατροί σας ,πόσο υγιείς είστε δηλ.πως είναι η γενική σας κατάσταση. Πολλές από τις επιλογές θεραπείας για τον προστατικό καρκίνο μπορεί να είναι δύσκολο να τις αντέξει ο οργανισμός σας και όσο πιο υγιης ξεκινά κάποιος μιά θεραπεία, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για καλά αποτελέσματα. Εάν μάχεστε αυτήν την περίοδο με άλλες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η από μακρού υφιστάμενη υψηλή πίεση αίματος, ή κακώς ελεγχόμενος διαβήτης,τότε δεν είναι καλό να αρχίσετε άμεσα θεραπεία για να αποφευχθούν οι πιθανές επιπλοκές της. Όταν έρθει η ώρα της απόφασης,θα πρέπει να έχουμε στο νού μας οτι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, και δεν υπάρχει κανένας μαγικός τύπος για να βρεί εάν η ενεργός παρακολούθηση είναι η σωστή επιλογή για σας. Εάν μιλήσετε με τους γιατρούς σας και ζυγίσετε προσεκτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφορετικών επιλογών θεραπείας πρίν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση, πρέπει να αισθανθείτε βέβαιοι ότι η επιλογή που κάνετε είναι σωστή για σας.

 

 

Dr. ΣΩΤΗΡΗΣ Ε. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ

ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ

ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΩΝ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ  ¨ L-MEDICAL¨

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog