Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ελλάδα: Ο παραθαλάσσιος οικισμός με τα 9.000 αυθαίρετα πάνω στο κύμα

- Advertisement -

Μικρά σπίτια και τροχόσπιτα, αλλά και κάποιες πολυτελείς κατασκευές συνθέτουν την εικόνα του οικισμού Σπιάτζα στην Ηλεία. Όλα βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο και είναι χτισμένα με αυθαίρετο τρόπο πάνω στην αμμουδιά….

Ο οικισμός της Σπιάτζας βρίσκεται 4 χιλιόμετρα από την πόλη του Πύργου και απλώνεται πάνω σε μία αμμουδιά που φτάνει μέχρι το Κατάκολο. Μέσα στα τελευταία 25 χρόνια δημιουργήθηκε χωρίς σχέδιο ο παραθαλάσσιος οικισμός. Έτσι όταν επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα, ο δυνατός κυματισμός απειλεί τα εξοχικά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ήρθαν αντιμέτωπα με τα αυθαίρετα της Σπιάτζας. Η κατάσταση είναι γνωστή στις αρχές και κάποιοι απαντούν με νόημα ότι οι 9.000 καταπατητές της περιοχής επηρεάζουν καθοριστικά το εκλογικό αποτέλεσμα στον Νομό Ηλείας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που το κύμα της θάλασσας μπήκε ακόμη και μες στα σπίτια, παίρνοντας μαζί του ψυγεία, φούρνους και έπιπλα, πολλά από τα οποία όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής βρέθηκαν αργότερα στον βυθό της θάλασσας.

Όλα τα σπίτια του οικισμού είναι χτισμένα πάνω στην αμμουδιά. Το ΤΑΙΠΕΔ κάνει λόγο για περισσότερες από 9.000 καταπατήσεις. Επί συνόλου 1.850 στρεμμάτων αιγιαλού μόνο τα 300 χαρακτηρίστηκαν ελεύθερα από τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ.

Η περιοχή έχει βρεθεί στο στόχαστρο του ΔΝΤ που ήθελε να αξιοποιήσει την περιοχή μέσω ιδιωτικοποίησης, αλλά το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορούσε να προχωρήσει λόγω των εκτεταμένων καταπατήσεων. Από τα συνολικά 20.000 στρέμματα της περιοχής, μόνο τα 2.000 στρέμματα αποδείχθηκαν «ελεύθερα» προς αξιοποίηση. Η υπόθεση φαίνεται να πάγωσε όταν σε σύσκεψη του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου με τους τοπικούς βουλευτές, σύσσωμη η αντιπροσωπία, ανεξάρτητως κόμματος, απαίτησε από το Ταμείο να μην προχωρήσει στην αξιοποίηση της περιοχής και να μη βάλει «χέρι» στα αυθαίρετα.

Δείτε το βίντεο του καναλιού Upstories που καταγράφει από ψηλά τον παραλιακό οικισμό Σπιάτζα.

 

 

Πηγή: mixanitouxronou.gr

 

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog