Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Οι 24 νεκροί του Πολυτεχνείου: Τα σημεία που έχασαν την ζωή τους σε χάρτη

- Advertisement -

Τα ονόματα των 24 πλήρως επιβεβαιωμένων περιπτώσεων θυμάτων στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τα στοιχεία της έρευνας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών για τα γεγονότα του Νοέμβρη του 1973.

Κάθε χρόνο, στην επέτειο του Πολυτεχνείου, ανακύπτει και ανασύρεται η συζήτηση γύρω από το ζήτημα του ακριβούς αριθμού των νεκρών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης.

Ως απάντηση στους ανιστόρητους ισχυρισμούς, για τη μη ύπαρξη νεκρών, από τα μέσα του 2002 έχει ξεκινήσει ιστορική έρευνα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με τίτλο “Τεκμηριώνοντας τα γεγονότα του Νοεμβρίου 1973”.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας επιχειρείται η συγκέντρωση και επεξεργασία με επιστημονικές μεθόδους τεκμηρίων που αφορούν σε πολλές παραμέτρους των γεγονότων, όπως το χρονικό της εξέγερσης, το επιχειρησιακό σχέδιο για την καταστολή της, η εξέλιξη των γεγονότων έξω από το Πολυτεχνείο κ.ο.κ. Ένα από τα ζητούμενα είναι, φυσικά, ο αριθμός και η ταυτότητα των θυμάτων. Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, επιχειρείται στο σημείο αυτό μια συνοπτική παρουσίαση των πρώτων διαπιστώσεων, με έμφαση στη “γενεαλογία” του ζητήματος.

Όπως αναφέρει ο κ. Καλλιβρετάκης, Λεωνίδας, συγγραφέας και δημιουργός της έρευνας “Πολυτεχνείο ’73: Το ζήτημα των θυμάτων: Νεκροί και τραυματίες” , “η χαώδης και ατεκμηρίωτη πληροφόρηση που υπάρχει γύρω από αυτό το ζήτημα, δεν είναι δυνατόν να απολαμβάνει εσαεί αυτή την ιδιότυπη ‘ασυλία’, στο όνομα της δήθεν προστασίας της φήμης του Πολυτεχνείου”.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Ως τώρα, έχουν καταγραφεί εικοσιτέσσερις (24) πλήρως τεκμηριωμένες περιπτώσεις.

Παράλληλα, έχει συγκροτηθεί ένας κατάλογος δεκαέξι (16) ανωνύμων περιπτώσεων που είχε θεωρηθεί σε κάποια στιγμή της διαδικασίας ότι «προκύπτουν βασίμως» ως νεκροί, από επίσημες, επώνυμες και σχετικά αξιόπιστες καταθέσεις, με συγκεκριμένα στοιχεία.

Τέλος, η έρευνα έχει θέσει στο μικροσκόπιο τριάντα (30) επώνυμες περιπτώσεις, που εμφανίζονται επίμονα στους περισσότερους καταλόγους από το 1974 μέχρι και σήμερα, χωρίς να έχουν ποτέ τεκμηριωθεί. Όλες αυτές οι ανώνυμες και οι αμφιλεγόμενες επώνυμες περιπτώσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα, προκειμένου να διερευνηθούν περισσότερο, προτού αποφασιστεί οριστικά να υιοθετηθούν ή να απορριφθούν.

Οι 24 νεκροί του Πολυτεχνείου: Τα σημεία που έχασαν την ζωή τους σε χάρτη

Οι 24 πλήρως τεκμηριωμένες περιπτώσεις

1. Σπυρίδων Κοντομάρης του Αναστασίου, 57 ετών, δικηγόρος (πρώην βουλευτής Κερκύρας της Ένωσης Κέντρου), κάτοικος Αγίου Μελετίου, Αθήνα. Στις 16.11.1973, γύρω στις 20.30-21.00, ενώ βρισκόταν στη διασταύρωση οδών Γεωργίου Σταύρου & Σταδίου, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έρριχνε η Αστυνομία κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

2. Διομήδης Κομνηνός του Ιωάννη, 17 ετών, μαθητής, κάτοικος Λευκάδος 7, Αθήνα. Στις 16.11.1973, μεταξύ 21.30 και 21.45, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλους διαδηλωτές στη διασταύρωση των οδών Αβέρωφ & Μάρνη, τραυματίστηκε θανάσιμα στην καρδιά από πυρά που έρριξαν εναντίον του άνδρες της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. και από εκεί, νεκρός πλέον, στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών (όπως λεγόταν τότε το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο).

3. Σωκράτης Μιχαήλ, 57 ετών, εμπειρογνώμων ασφαλιστικής εταιρείας, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Στις 16.11.1973, μεταξύ 21.00 και 22.30, ενώ βρισκόταν μεταξύ των οδών Μπουμπουλίνας και Σόλωνος, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έρριχνε η Αστυνομία κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υποστεί απόφραξη της αριστεράς στεφανιαίας. Μεταφέρθηκε ημιθανής στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. (F Σεπτεμβρίου), όπου και πέθανε.

4. Toril Margrethe Engeland του Per Reidar, 22 ετών, φοιτήτρια από το Molde της Νορβηγίας. Στις 16.11.1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο στήθος από πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» και αργότερα, νεκρή ήδη, στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ι.Κ.Α. Ανακριβώς είχε αναφερθεί αρχικά από την Αστυνομία ως «Αιγυπτία Τουρίλ Τεκλέτ» και η παρεξήγηση αυτή επιβιώνει ακόμη σε κάποιους «καταλόγους νεκρών».

5. Βασίλειος Φάμελλος του Παναγιώτη, 26 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από τον Πύργο Ηλείας, κάτοικος Κάσου 1, Κυψέλη, Αθήνα. Στις 16.11.1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. και από εκεί, νεκρός πλέον, στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών.

6. Γεώργιος Σαμούρης του Ανδρέα, 22 ετών, φοιτητής Παντείου, από την Πάτρα, κάτοικος πλατείας Κουντουριώτου 7, Κουκάκι. Στις 16.11.1973 γύρω στις 24.00, ενώ βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου (Καλλιδρομίου και Ζωσιμάδων), τραυματίστηκε θανάσιμα στον τράχηλο από πυρά της αστυνομίας. Μεταφέρθηκε στο πρόχειρο ιατρείο του Πολυτεχνείου, όπου απεβίωσε. Από εκεί μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ι.Κ.Α. Ανακριβώς είχε αναφερθεί αρχικά από την Αστυνομία ως «Χαμουρλής».

7. Δημήτριος Κυριακόπουλος του Αντωνίου, 35 ετών, οικοδόμος, από τα Καλάβρυτα, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Κατά τις βράδυνες ώρες της 16.11.1973 ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια και στη συνέχεια κτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, συνεπεία των οποίων πέθανε, από οξεία ρήξη αορτής, τρεις ημέρες αργότερα, στις 19.11.1973, ενώ μεταφερόταν στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ.

8. Σπύρος Μαρίνος του Διονυσίου, επονομαζόμενος Γεωργαράς, 31 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από την Εξωχώρα Ζακύνθου. Κατά τις βράδυνες ώρες της 16.11.1973, ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, κτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, και υπέστη κρανιοε-γκεφαλικές κακώσεις. Μεταφέρθηκε στο Θεραπευτήριο Πεντέλης, όπου πέθανε τη Δευτέρα, 19.11.1973, από οξύ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τάφηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου στις 9.9.1974, έγινε τελετή στη μνήμη του.

9. Νικόλαος Μαρκούλης του Πέτρου, 24 ετών, εργάτης, από το Παρ-θένι Θεσσαλονίκης, κάτοικος Χρηστομάνου 67, Σεπόλια, Αθήνα, εργάτης. Κατά τις πρωινές ώρες της 17.11.1973, ενώ βάδιζε στην πλατεία Βάθης, τραυματίστηκε στην κοιλιά από ριπή στρατιωτικής περιπόλου. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε τη Δευτέρα 19.11.1973.

10. Αικατερίνη Αργυροπούλου σύζυγος Αγγελή, 76 ετών, κάτοικος Κέννεντυ και Καλύμνου, Αγιοι Ανάργυροι Αττικής. Στις 10.00 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού της, τραυματίστηκε στην πλάτη από σφαίρα. Διακομίστηκε στην κλινική «Παμμακάριστος» (Κάτω Πατήσια), όπου νοσηλεύτηκε επί ένα μήνα και κατόπιν μεταφέρθηκε στο σπίτι της, όπου πέθανε συνεπεία του τραύματος της μετά από ένα εξάμηνο (Μάιος 1974).

11. Στυλιανός Καραγεώργης του Αγαμέμνονος, 19 ετών, οικοδόμος, κάτοικος Μιαούλη 38, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 10.15 το πρωί της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλους διαδηλωτές στην οδό Πατησίων, μεταξύ των κινηματογράφων «ΑΕΛΑΩ» και «ΕΑΛΗΝΙΣ», τραυματίστηκε από ριπή πολυβόλου που έρριξε εναντίον τους περίπολος πεζοναυτών που επέβαινε ενός τεθωρακισμένου οχήματος. Μεταφέρθηκε στο Κ.Α.Τ., όπου πέθανε μετά από 12 μέρες, στις 30.11.1973.

12. Μάρκος Καραμανής του Δημητρίου, 23 ετών, ηλεκτρολόγος, από τον Πειραιά, κάτοικος Χίου 35, Αιγάλεω. Στις 10.30 περίπου το πρωί της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην ταράτσα πολυκατοικίας επί της πλατείας Αιγύπτου 1, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του Ο.Τ.Ε. (αυτουργός ο ανθυπολοχαγός Ιωάννης Αυμπέρης, 573ου Τάγματος Πεζικού). Μεταφέρθηκε στην κλινική «Παντάνασσα» (πλατεία Βικτωρίας), όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

13. Αλέξανδρος Σπαρτίδης του Ευστρατίου, 16 ετών, μαθητής, από τον Πειραιά, κάτοικος Αγίας Λαύρας 80, Αθήνα. Στις 10.30 με 11.00 περίπου το πρωί της 17.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Κότσικα, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του Ο.Τ.Ε. (αυτουργός ο ανθυπολοχαγός Ιωάννης Δυμπέρης, 573ου Τάγματος Πεζικού). Με διαμπερές τραύμα μεταφέρθηκε στο Κ.Α.Τ., όπου τον βρήκε νεκρό ο πατέρας του.

14. Δημήτριος Παπαϊωάννου, 60 ετών, διευθυντής ταμείου αλευροβιομηχάνων, κάτοικος Αριστομένους 105, Αθήνα. Γύρω στις 11.30 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην πλατεία Ομονοίας, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έριχνε η Αστυνομία. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του, συνεπεία εμφράγματος.

15. Γεώργιος Γεριτσίδης του Αλεξάνδρου, 47 ετών, εφοριακός υπάλληλος, κάτοικος Ελπίδος 29, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 12.00 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο του στα Νέα Λιόσια, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά που διέσχισαν τον ουρανό του αυτοκινήτου. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε αυθημερόν.

16. Βασιλική Μπεκιάρη του Φωτίου, 17 ετών, εργαζόμενη μαθήτρια, από τα Αμπελάκια Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Μεταγένους 8, Νέος Κόσμος. Στις 12.00 το μεσημέρι της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού της, τραυματίστηκε θανάσιμα στον αυχένα από πυρά. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών και στη συνέχεια στον «Ευαγγελισμό», όπου πέθανε αυθημερόν.

17. Δημήτρης Θεοδώρας του Θεοφάνους, 52 ετών, κάτοικος Ανακρέοντος 2, Ζωγράφου. Στις 13.00, της 17.11.1973, ενώ διέσχιζε με τη μητέρα του τη διασταύρωση της οδού Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Παπάγου στου Ζωγράφου, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά στρατιωτικής περιπόλου με επικεφαλής αξιωματικό (πιθανόν ο ίλαρχος Σπυρίδων Σταθάκης του Κ.Ε.Τ/Θ), που βρισκόταν ακροβολισμένη στο λόφο του Αγίου Θεράποντος. Εξέπνευσε ακαριαία και όταν μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο των Παίδων, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

18. Αλέξανδρος Βασίλειος (Μπασρί) Καράκας, 43 ετών, Αφγανός τουρκικής υπηκοότητας, ταχυδακτυλουργός, κάτοικος Μύρων 10, Αγιος Παντελεήμονας, Αθήνα. Στις 13.00, της 17.11.1973, ενώ βάδιζε με τον 13χρονο γιο του στη διασταύρωση των οδών Χέϋδεν και Αχαρνών, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από ριπή μυδραλίου τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος. Μεταφέρθηκε απευθείας στο νεκροτομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

19. Αλέξανδρος Παπαθανασίου του Σπυρίδωνος, 59 ετών, συνταξιούχος εφοριακός, από το ΚεράσοΒο Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Νάξου 116, Αθήνα. Στις 13.30 της 18.11.1973, ενώ βάδιζε με τις ανήλικες κόρες του στη διασταύρωση των οδών Δροσοπούλου και Κύθνου, απέναντι από το ΙΣΤ’ Αστυνομικό Τμήμα, βρέθηκε εν μέσω πυρών, προερχομένων από τους αστυνομικούς του Τμήματος, με αποτέλεσμα να πάθει συγκοπή. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

20. Ανδρέας Κούμπος του Στέργιου 63 ετών, βιοτέχνης, από την Καρδίτσα, κάτοικος Αμαλιάδος 12, Κολωνός. Γύρω στις 11.00 με 12.00 της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Γ’ Σεπτεμβρίου και Καποδιστρίου, τραυματίστηκε στη λεκάνη από πυρά μυδραλίου τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., κατόπιν στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών και τέλος στο Κ.Α.Τ., όπου και πέθανε στις 30.1.1974.

21. Μιχαήλ Μυρογιάννης του Δημητρίου, 20 ετών, ηλεκτρολόγος, από τη Μυτιλήνη, κάτοικος Ασημάκη Φωτήλα 8, Αθήνα. Στις 12.00 το μεσημέρι της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά περιστρόφου αξιωματικού του Στρατού (αυτουργός ο συνταγματάρχης Νικόλςος Ντερτι-λής). Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. σε κωματώδη κατάσταση και κατόπιν στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε αυθημερόν.

22. Κυριάκος Παντελεάκης του Δημητρίου, 44 ετών, δικηγόρος, από την Κροκέα Λακωνίας, κάτοικος Φερρών 5, Αθήνα. Στις 12.00 με 12.30 το μεσημέρι της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος, τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά διερχομένου άρματος μάχης. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου και πέθανε στις 27.12.1973.

23. Ευστάθιος Κολινιάτης, 47 ετών, από τον Πειραιά, κάτοικος Νικο-πόλεως 4, Καματερό Αττικής. Κτυπήθηκε στις 18.11.1973 από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, και υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, συνεπεία των οποίων πέθανε στις 21.11.1973.

24. Ιωάννης Μικρώνης του Αγγέλου, 22 ετών, φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, από την Ανω Αλισσό Αχαΐας. Συμμετείχε στην κατάληψη του Πανεπιστημίου Πατρών. Κτυπήθηκε μετά τα γεγονότα, υπό συνθήκες που παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες. Συνεπεία της κακοποίησης του υπέστη ρήξη του ήπατος, εξαιτίας της οποίας πέθανε στις 17.12.1973 στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου νοσηλευόταν. Σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, ο τραυματισμός του συνέβη στην Πάτρα, άλλες όμως πληροφορίες τον τοποθετούν στην Αθήνα. Η περίπτωση του παραμένει υπό έρευνα.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

* Η μελέτη αυτή έχει υιοθετηθεί από τη σχετική βιβλιογραφία ως η πλέον έγκυρη επιστημονική προσέγγιση στο ζήτημα (βλ. ενδεικτικά Δημήτρης Παπαχρήστος, Το Πολυτεχνείο ζει, εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 2004, σελ. 41-45, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Πολυτεχνείο ’73, εκδόσεις Πόλις, Αθήνα 2004, σελ. 176-177, 424-425, Βαγγέλης Αγγελής & Ολύμπιος Δαφέρμος, Όνειρο ήταν, έκδοση ΕΔΙΑ-Οδυσσέας, Αθήνα 2005, σελ.378-388).

 

 

news247.gr

- Advertisement -

28 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Την διάσημη Ηλένια ξεχάσατε να βάλετε στους νεκρούς κύριε Δημήτρη Παπαχρήστο. Ίσως διότι κατόπιν αποδείχτηκε πως είναι η Νεοζηλανδή Νάνσυ Κρίντλαντ όπου διαφήμιζε το σαμπουάν μπρεκ;

  2. Διαβάζοντας προσεκτικά μένω πάλι με την απορία: Πόσοι ήταν οι νεκροί του Πολυτεχνείου? Γιατί απ’ ότι βλέπω ουδείς εντός του Πολυτεχνείου, δεν σκοτώθηκε. Πόσους πάτησε το τανκ? Γιατί τόσα χρόνια στο σχολείο μαθαίναμε για τους νεκρούς από τα τανκς!Αλήθεια έχει αναρωτηθεί κανένας πόσοι μπορεί να έπαθαν έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενόσω ρίχνονται με το παραμικρό δακρυγόνα στους διαδηλωτές και στις μέρες μας? Μήπως να τους προσθέσουμε κι αυτούς?Οι νεκροί της Μαρφίν και τόσοι άλλοι αδίκως χαμένοι σε ποιά λίστα υπάρχουν? Ή μήπως αυτοί σκοτώθηκαν εν καιρώ Δημοκρατίας και δεν έχει καμία σημασία η απώλειά τους!

  3. Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο οι φασίστες εκτελούσαν κόσμο και όχι μόνο τις ημέρες της εξέγερσης των φοιτητών αλλά καθ όλη τη δειάρκεια της χούντας. Κανείς από αυτα τα βρωμερά στοιχεία δεν εκτελέστηκε ή έστω τιμωρήθηκε όπως θα έπρεπε. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να συγχέουμε γεγονότα και να συνδέουμε την κατάργηση του ασύλου με εκείνες τι τραγικές για τη χώρα ημέρες. Το λέω αυτό γιατί με αφορμή την έρευνα αυτή θα πεταχτούν οι αλήτες που καταστρέφουν σήμερα την δημόσια περιουσία, και κατά τα άλλα θεωρουν τους εαυτούς τους συνεχιστές της γενιάς του πολυτεχνείου, και θα την χρησιμοποιήσουν ως επιχείρημα για το άσυλο. Το άσυλο όμως δεν αφορά την ελεύθερη διακήνιση ναρκωτικων και την ελέυθερη παραμονή μέσα σε αυτό ψευταριστερών που από τη μια ευαγγελίζονται τη δημοκρατία και από την άλλη καταστρέφουν τον ιδρώτα του κοσμάκη που υποφέρει.

    • Εσένα ρε που μας λες πως οι φασίστες εκτελούσαν κόσμο, δεν κάνει καμία εντύπωση στο μυαλουδάκι σου που γράφει πως την έρευνα την ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ το 2002 αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθει, ήτοι 17 χρόνια αργότερα??? Ψάχνουν οι καψεροί να βρουν θύματα και ακόμη και δεν τα έχουν καταφέρει, γιαυτό μας κοπανάνε το to be continued. Αναμείνατε στο ακουστικό σας, θα σας βρούμε θύματα, που θα πάει?

  4. Στο σχολείο μαθαίναμε και τα συνθήματα της τότε εποχής όπως το “ψωμι-παιδια-ελευθερια”.Αυτά ζητούσαν οι τότε εξεγερμένοι φοιτητές.Τα αιτήματα των τότε συνθημάτων,παραμένουν έως και σήμερα ανεκπλήρωτα ακόμα και στις νεότερες γενιές.

  5. Υπάρχει το σχετικό πόρισμα του ανεξαρτήτου εισαγγελέως Τσεβά, αλλά και η έκθεση του υπαρχηγού της αστυνομίας Γεωργίου Σαμπάνη, η οποία έγινε κατόπιν εντολής διερευνήσεως του θέματος περί νεκρών του Πολυτεχνείου από τον τότε υπουργό δημοσίας τάξεως του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Σκουλαρίκη. Στις 8/2/1982 ο Σαμπάνης αναφέρει στην έκθεσή του: “Ουδείς εφονεύθη εντός του χώρου του Πολυτεχνείου. Εις τους πέριξ όμως του Πολυτεχνείου χώρους, φέρονται ότι εφονεύθησαν δώδεκα (12) άτομα.” Η κατάσταση των νεκρών που ακολουθεί δείχνει πως οι 5 σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των επιθέσεων της 16/11/1973 για την κατάληψη των κτιρίων του ΟΤΕ και υπουργείου δημοσίας τάξεως, ενώ οι υπόλοιποι 7 από αδέσποτες σφαίρες. Εξ αυτών των 12, ούτε ένας δεν ήταν φοιτητής και όλοι εκτός του χώρου του Πολυτεχνείου.

  6. εγω παντως δεν εχω δει ολα τα χρονια μια συνεντευξη απο ενα μνημοσυνο απο μια μανα η ενα πατερα η παππου η γιαγια που χασανε δικο τους … Καταθετουν στεφανια στο κεφαλι ενος ασχετου κουκουε με τα γεγονοτα του πολυτεχνειου καθηγητη (Νικου Σβορωνου ) TRAGIC !!!

  7. Γιατί
    αναφέρετε μια ψευδή λίστα θυμάτων του Πολυτεχνείου και αποφεύγεται την
    λιστα των θυμάτων του Πολυτεχνείου από την επίσημη πηγή του ιατροδικαστή
    Τζεβά που είχε οριστεί από την δημοκρατική κυβέρνηση μετά το 1974 ;

  8. Γιατί
    κανέναν ΜΜΕ δεν αναφέρετε στην έκθεση του Ιατροδικαστή Τζεβά όπου
    ξεκάθαρα φαίνεται ότι όλα τα θύματα 18 σε αριθμό δεν έχουν σχέση με το
    Πολυτεχνείο ;

  9. οι
    συντάξεις για τις οικογένειες των «θυμάτων» του Πολυτεχνείου, που
    πρόσφερε γενναιόδωρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διά του Τεχνικού
    Επιμελητηρίου Ελλάδος με διαταγή του τότε υπουργού Δημοσίων Έργων κ.
    Μαγκάκη.
    Ακόμα περιμένουν τους ανύπαρκτους δικαιούχους τους.

  10. Ρε φασιστόμουτρα,ο Στρατός δεν κτύπησε κανένα.Το αντίθετο,προσπάθησε να προσττεύσει όσο μπορούσε. Όλη την ”δουλειά” την έκανε η Αστυνομία που είχε και την επιχειριακή ευθύνη. Τι δεν καταλαβαίνετε;Τι δεν θέλετε να καταλάβετε;Το γεγονός ότι ο Θεοφιλογιαννάκος και αλλα μπουμπούκια περίμεναν στο Ρυθμιστικό ή εκτός Πολυτεχνείου για να επιχειρήσουν το …εθνικό τους καθήκον, δεν σας έχει προβληματίσει; Τι προσπαθείτε να αποδείξετε; Μηπως σας ενοχλεί το γεγονός οτι Χούντα κ’ δεξιά στην Ελλάδα είναι αδέλφια δίδυμα; Οι εκτός Πολυτεχνείου νεκρόι δεν σας αφορούν; Εκεί έγινε το μακελειό-το μυαλο σας στο ”μακελειο” του ΧΊΟΥ εσείς-κυρίως από ελ.σκοπευτές της ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ.

  11. . Όλα αυτά τα κουμάσια του τότε Πολυτεχνείου διακυβερνησαν την χώρα και πηγαμε κατά διαόλου. Μόνο τιμή δεν μπορούμε να δώσουμε σε όσους πρωτοστάτησαν τότε.

    • Εχει γίνει τοση διαστρεβλωση σχετικα με την ‘εξεγερση’ του Πολυτεχνείου που αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας.Κανείς δεν λεει οτι ο Παπαδόπουλος προετοιμαζε το εδαφος για εκλογές, οι φοιτητες καταφεραν να ανατραπει αυτος και να λαβει εξουσια ο απο τους αμερικανους υποκεινουμενος Ιωαννιδης, με χειροτερη χούντα και το τραγικο αποτελεσμα της κατοχης της Κύπρου! Με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου χάσαμε τελικα την Κύπρο!

  12. Αγαπητέ 13:55 18ης Νοεμβρίου. Πρώτων δε σε αποκαλώ “ρε”. Δευτερων να πω πως συμφωνώ με αυτούς που λένε οτι στην πόρτα του πολυτεχνείου δεν υπήρξαν νεκροί αλλά αυτό δεν αναιρεί αυτό τα αίσχη που διέπραξαν οι φασίστες. Και μη στεκεσαι στην έρευνα που αρχισε και δεν τελείωσε. Πως να τελειώσει άλλωστε όταν τα στοιχεία είναι καλά κρυμένα από τους ίδιους που δεν τιμώρησαν τους προδότες-συνταγματάρχες.Με μια πρόχειρη αναζήτηση πάντως στο διαδύκτιο θα βρείς τελειωμένες έρυνες και μαρτυριες που αποδεικνύουν τα κατορθώματα τους όπως Μπαλόπουλος, κουμπάροι, αδέρφια, γαμπροι, μπατζανάκηδες , απαγόρευση κυκλοφορίας, λογοκρισία, δολοφονίες, βασανιστήρια, Εγνατία, Βίλες και το πιο σημαντικό ΚΥΠΡΟΣ κ.α. Η επταετία ήταν για τη χώρα χειρότερη από την κατοχή των ναζιστών. Οι νοσταλγοι λοιπόν ας πάνε να μείνουνε στη Βόρεια Κορέα που συμβαίνουν αυτά και σήμερα.

  13. Δηλαδή η γενιά του Πολυτεχνείου που λένε τα ΜΜΕ είναι ο Γ. Παπανδρέου , ο Βενιζέλος , ο Σαμαράς , η Φώφη , ο Καμένος , ο Καρατζαφέρης , ο Αδωνης , ο Κούλης ,η Ντόρα , ο Βορίδης, ο Βελόπουλος ,ο Τσίπρας , ο Παπαδήμος , ο Στουρνάρας κλπ που κατέστρεψαν την Ελλάδα με τα μνημόνια και τις αρπαχτές των τραπεζών ??? Γιατί εγώ που έζησα την εποχή του Πολυτεχνείου αυτούς δεν τους θυμάμαι !!!

  14. Σορρυ φιλε, δεν ηθελα να σε προσβαλλω. Ναι, δεν τελειωσε η επισημη ερευνα, αλλα τελειωσαν αυτες του διαδικτυου. Λες η χουντα να κρυβει καλα και τους συγγενεις των θυματων που δεν σκανε μυτη να τσεπωσουν τη συνταξη; Εισαι σοβαρος ρε σαμπρέλα ή σου εχει τσιπροσαλεψει; Ρε που σε βρηκαμε εσενανε… Ειναι πολλα τα λεφτα Αρη, θα ειχαν πλακωσει αρον-αρον και θα τσακωνονταν και μεταξυ τους για ποιος ειναι ο κοντυνοτερος συγγενης που τα δικαιουται. Προσεχε ομως μη στο γυρισει σε αλτσχαιμερ. Τρεχα στα ντοκτορια και ακομη καλυτερα να βρεις κανενα απο αυτους που ηταν φοιτητακια τοτε μεσα στο πολυτεχνειο. Θα σε προσεξει καλυτερα.

  15. Εσύ που μου γράφεις και ενοχλείσαι γιατι σου θίξαμε τους προδότες, φανέρωσες επιτέλους το πραγματικό σου πρόσωπο, αυτό του νεοέλληνα που απαξιώνει τα πάντα και πιστεύει σε χούντες για να τον σώσουν. Η ανυπαρξία δημοκρατίας σήμερα “άνθρωπέ” μου δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση οτι η χούντα ξαφνικά δεν προκάλεσε τίποτα και όλοι τότε ζούσαν όμορφα, ειρηνικά και τι κρίμα που κράτησε μόνο επτά χρόνια. Σημαίνει απλά οτι δεν αλλάξαμε ποτέ μυαλά. Ακριβώς αυτό που γίνεται σήμερα λοιπόν γινόταν και επί χούντας στον ΥΠΕΡΘΕΤΙΚΟ βαθμό. Οι άνθρωποι που ζούσαν στην ίδια χώρα επί δικτατορίας οι ίδιοι συνέχισαν να ζουν και μετά το τέλος της(λίγο λιγότεροι βέβαια) και μάλιστα από εσένα βλέπουμε οτι δεν αλλάξανε. Όσο για απόδείξεις που ζητάς, αρχικά φέρε εσύ έστω και μία για αυτά που λες και μετά δες στο youtube τον Παττακό να λεέι “καλά του κάναμε του Μουστακλή”. Αυτό τι είναι; Αυτός είναι ο κόσμος που ονειρεύεσαι για τα παιδιά σου; Συγχαρητήρια! Προφανώς έτσι που μιλάς να υποθέσω πως τα ανθρώπινα δικαιώματα, σου είναι άγνωστη λέξη.

  16. .00.31, πραγματικά μετά από τόσα χρόνια και μετά από τόσες κυβερνήσεις, τόσο χάλι, τόσες ρεμούλες, τόσους κουμπαροξάδελφουςι, τόσα σόγια, πιστεύεις ακόμα ότι η Επταετία ήταν ότι χειρότερο για τη χώρα? Εγώ πιστεύω (παρότι δεν υπήρξα ποτέ οπαδός) ότι έχουν γίνει πολύ περισσότεροι οι νοσταλγοί τέτοιων επταετιών!!! Αλήθεια νιώθεις περισσότερο “ασφαλής” σε αυτή τη χώρα που ζούμ? Πιστεύεις ότι αν ήταν αυτοί τώρα επάνω θα γινόταν αυτό το μπάχαλο που ζούμε στις μέρες μας με όλους αυτούς του λαθροεισβολείς από του διαόλου τη μάνα που έχουν έρθει (και μη που πεις τους καημένους τους Σύριους, για τους άλλους μιλάω)? 1,39 είναι όλα τα καλόπαιδα που κυβέρνησαν τη χώρα και την έριξαν στα βράχια. https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/608406/i-genia-tou-polutehneiou-pou-asholithike-me-tin-politiki

  17. Αληθεια ρε φιλε 10:15, περιμενεις τωρα να σου απαντησει; Για αυτον, φαινεται ξεκαθαρα δηλαδη, πως δημοκρατια ειναι το δημοψηφισμα που οργανωσε ο τσιπρας, που εφερε το οχι του 62,5% του λαου, αλλα που ποτέ δεν εφαρμοσε. Για αυτον τα ανθρωπινα δικαιωματα συνδεονται με την χουντα, αλλα οχι με τους 24 νεκρους στην Μανδρα και τους 102 στο Ματι. Ο σαμπρελας ειναι επιλεκτικος, μονοδιαστατος, παρωπιδας και εμπαθης. Μην περιμενεις λοιπον απο τον σαμπρελα ουτε σοβαρη συζητηση μαζι του, αλλα ουτε και καμια παραδοχη του. Σε σκοταδι πισσα ζει ο ανθρωπος. Και το μυαλο του ειναι θολο, πωπωπωπω, πωπωπωπω!

  18. Ρε συ 00:23, τσου ρε Λάκη! Άσε, την τσιμπίσαμε τη δουλειά. Σε ενοχλεί η χούντα των συνταγματαρχών, αλλά λες ζήτω στην σταλινική, του τσαουσέσκου, του πολ ποτ, του μάο, του τίτο. Ρε τσου που σου λέω!!!! Ίσα ρε, που θίχτηκες.

  19. 09.05, για πες μας ρε ποια ήταν η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα την διετία 1965-1967, και κατ’επέκταση πώς λειτουργούσε η δημοκρατία εκείνη την περίοδο; Μπας και δεν είχαμε δημοκρατία τότε ρε; Μήπως και για αυτό το χάος της διετίας φταίει ο Παττακός; Μήπως φταίει ο Παπαδόπουλος ή μήπως θα τα ρίξεις στον Θεοφιλογιαννάκο; Για να δούμε που θα επιρρίψεις τώρα ευθύνες ρε τελειωμένε.

  20. Φυσικά και δεν πιστεύω πως μέσα σε 7 χρόνια εγιναν χειρότερα πράγματα από οτι μέσα σε 40. Δεν έχω επίσης καμία ψευδαίσθηση οτι σήμερα απολαμβάνουμε τη Δημοκρατία και την Ελευθερία που θα έπρεπε. Όμως δεν πιστεύω πως μια χούφτα συνταγματαρχών με σύνθημα Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια που στην πραγματικότητα ήρθε μόνο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα άλλων και όχι της χώρας, βασάνισε και εκτέλεσε ανθρώπους σε υπόγεια όπως οι ναζιστές, καταστρατήγησε τις ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολλά άλλα έχει σήμερα υποστηρικτές. Και το οτι οι πολιτικοί της μεταπολίτευσης είναι λαμόγια, κλέφτες και προδότες δεν δίνει για κανένα λόγο άλοθι και δεν αναιρεί τα πεπραγμένα τους. Δεν είναι αντεπιχείρημα το γεγονος οτι ο Τσίπρας πούλησε τη Μακεδονία μας, στο γεγονός οτι η χούντα πούλησε την Κύπρο. Ο μόνος τρόπος να πάμε μπροστά, είναι από το παρελθόν μας να κρατάμε τα θετικά(γιατί υπάρχουν) και τα αρνητικά να ΜΗΝ τα ξεχνάμε και να μην τα επαναλαμβάνουμε.

  21. Για πες μας ρε 13.32 ποιος ηταν ο αγαπημενος σου ηρωας στον αγνωστο πολεμο και τι σου αρεσε περισσοτερο στον μεθοριακο σταθμο; Στις παλιες ελληνικες σειρες φυσικα αναφερομαι ρε χλετζα, Σε τι αλλο δηλαδη περιμενες να αναφερομαι εσυ;

    • Αυτη ειναι η δημοκρατια, να εκφερουν δημοσιως αποψη και οι λουστροι της “αριστερας”. Ο Αλεξης εχει πτυχιο πανεπιστημιου, ο Κουλης, η Γεννηματα, ο Κουτσουμπας, η Κωνσταντοπουλου, ακομη και ο μιχαλολιακος και ο βελοπουλος, ολοι πλην του λαφαζανη, ο οποιος καπου ακουσε πως βρισκεται το μαθηματικο. Και αυτον τον αμορφωτο προσκυνατε, με αυτον τον αμορφωτο προδοσατε αυτους που σας εδωσαν υποσταση ανθωπου. Εγω εχω πτυχιο και ποτε δεν θα γινομουν υφισταμενος ενω αξεστου πολιτικως και ιδεολογικως. Εσεις τα προβατα ακολουθειστε τον για να σας μαθει γραμματα. Εσεις οι κηφηνες γονατιζετε μπροστα του για να δινει κανα κομματι ξερο ψωμι να ροκανιζετε. Εισαστε αποκληροι της κοινωνιας, πολιτικως και γενικως. Εχετε την τυχη και τη μοιρα που αξιζετε ολα τα στελεχη, οι υποτελεις της ΛΑ.Ε.

  22. Την αγραμματοσύνη σου την αποδεικνύεις συνεχώς με αυτά που γράφεις. Και ακόμα και πτυχίο να έχεις που είναι πολύ δύσκολο είσαι κοινωνικά αγράμματος και αυτό είναι πολύ χειρότερο. Να μη μιλήσω για πολιτική αγραμματοσύνη που χρησιμοποιείς ως επειχειρήματα υπέρ του φασισμού την ανικανότητα των σημερινών πολιτικών. Για να τελειώνουμε λοιπόν όλα αυτά που λες είναι γελοιότητες ενός αρχιφασίστα δοσύλογου που πραγματικά δεν ξέρει τι του γίνεται και του φταίνε όλοι και όλα για τις δικές του αποτυχίες. Αν έμπαινες στον κόπο να διαβάσεις τι έγραψα προηγουμένως θα έβλεπες οτι κατακρίνω το Συριζα σε πολλά σημεία και δεν προκύπτει από πουθενά οτι ψηφίζω αυτούς τους αλήτες καθώς και τους αναρχικούς. Αυτό δεν σημαίνει πως ο οποιοσδήποτε μπορεί με το έτσι θέλω να απαγορεύει στον οποιονδήποτε να εκφράζει την άποψή του δημόσια. Και αν είχες σπουδάσει θα το καταλάβαινες αυτό. Δυστυχώς για τους περισσότερους εδώ μέσα είναι ψιλά γράμματα αυτά και γιαυτό μας κυβερνάνε αυτοι οι κανίβαλοι.(Συμφωνούμε τουλάχιστο σε κάτι)

  23. Οι κομματικοι τιποταδες, οι πολιτικοι πουθεναδες εχουν φωνη κατακρισης; Αλλα η φωνη τους δεν ειναι τιποτε αλλο παρα φωνη βοωντος εν τη ερημω. Τα ποσοστα που εδωσε ο ελληνικος λαος στον λαφαζανη στις τελευταιες εκλογες, ειναι η καλυτερη απαντηση στις υβρεις τους. Επιτελους, ας καταλαβουν πως στην δημοκρατική Ελλαδα, o κυριαρχος λαος τους ζηταει να απεχουν ολοσχερως απο τον πολιτικο στιβο. Λιγο μυαλο να εχουν της λαικης ενοτητας να το αντιληφθουν αυτο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog