Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Ο νέος βασιλιάς του τένις είναι Έλληνας

- Advertisement -

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ολοκλήρωσε με την κατάκτηση του ATP Finals με τον πλέον ιδανικό τρόπο μια απίστευτη χρονιά, γεμάτη μεγάλες απογοητεύσεις, αλλά και δυνατές συγκινήσεις αποδεικνύοντας ότι το μέλλον του ανήκει – Τρελά κέρδη για τον Έλληνα τενίστα, τον οποίο αποθέωσαν τα διεθνή ΜΜΕ

«Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς να το κάνεις.». Δεν ξέρουμε αν το συγκεκριμένο γνωμικό το έχει ακούσει ποτέ του ο Στέφανος Τσιτσιπάς, το σίγουρο όμως είναι ότι μ’ αυτά που κάνει φροντίζει να αποδεικνύει ότι ισχύει 100%.

Το παιδί θαύμα του ελληνικού τένις (…), μέσα σε ελάχιστο χρόνο έχει καταφέρει να εξελιχθεί σ’ έναν από τους κορυφαίους τενίστες του κόσμου, όντας πλέον σταθερά μέσα στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης (το φινάλε της χρονιάς τον βρίσκει στο Νο6) κι έτοιμο να κατακτήσει νέες κορυφές.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που κάποιοι βιάστηκαν να τον ξεγράψουν, όταν απολύτως φυσιολογικά παρουσίασε μια κάμψη στην απόδοση του, αλλά όπως αποδείχθηκε κρατούσε το καλύτερο για το τέλος (της φετινής σεζόν) καθώς στην παρθενική του συμμετοχή σε τουρνουά ATP Finals κατέκτησε τον τίτλο.

Ενσωματωμένο βίντεο

Κι όχι μόνο αυτό, καθώς έγινε ο πρώτος αθλητής στην ιστορία του τένις ο οποίος κατάφερε να κατακτήσει διαδοχικά το Next Gen ATP Finals (το αντίστοιχο τουρνουά για τους αθλητές κάτω των 21 ετών) το 2018 στο Μιλάνο και ένα χρόνο αργότερα το ATP Finals στο Λονδίνο.

Το μεγάλο come back
Την 1η Ιουλίου ο Στέφανος Τσιτσιπάς βρίσκονταν στο Νο6 της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά γνώρισε αποκλεισμό σοκ στον 1ο γύρο του Γουίμπλεντον χάνοντας με 3-2 από τον Ιταλό Τόμας Φαμπιάνο (Νο89)…

Στα τέλη Αυγούστου (27/8) βίωνε μία ανάλογη εμπειρία όταν και πάλι στο 1ο γύρο του τελευταίου (χρονικά) τουρνουά Grand Slam στη Νέα Υόρκη έχανε με 3-1 από τον Αντρέι Ρούμπλεφ (Νο70 τότε).

«Δε νιώθω εμπνευσμένος. Δε νιώθω πως κυνηγάω κάτι. Νιώθω πως κάνω την ίδια ρουτίνα στο γήπεδο, εκτελώ τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο, τις στρατηγικές μου και όλα. Και νιώθω πως το μυαλό μου δεν εμπνέεται πια», δήλωνε απογοητευμένος στην συνέντευξη Τύπου, δείχνοντας ανήμπορος να αντιδράσει.

Εκείνο το καταστροφικό δίμηνο μέτρησε φίλους, διάβασε και άκουσε πολλά (το ότι καβάλησε το καλάμι ήταν από τα πιο ευγενικά), είδε την άλλη όψη του φεγγαριού, όμως όντας γεννημένος μαχητής όχι απλά δεν τα παράτησε, αλλά μέσα 2 μήνες τα έφερε όλα τούμπα.

Δέκα ημέρες μετά τον αποκλεισμό του στη Νέα Υόρκη (7/9/2019) ο υπεδραστήριος στα social media Τσιτσιπάς ανακοινώνει μέσω twitter την απόφαση του να… αποτοξινωθεί.

«Ο λόγος που αποφάσισα να το κάνω αυτό είναι για να ανανεωθώ, να έρθω πιο κοντά με ανθρώπους που μετράνε για μένα και όχι να είμαι συγκεντρωμένος σε ανθρώπους που δε γνωρίζω, σε ανθρώπους που δεν έχουμε κάποια σχέση. Κάνοντάς το αυτό θα έχω περισσότερο χρόνο για τους αγαπημένους μου ανθρώπους, τους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζομαι περισσότερο. Δε νομίζω να το μετανιώσω, γιατί είναι σαν απεξάρτηση… είναι απεξάρτηση. Είμαι σίγουρος πως θα με κάνει να αισθανθώ καλύτερα, θα μείνω έκπληκτος αν δεν συμβεί αυτό. Δε ζούμε τις στιγμές και αυτό είναι που με τρομάζει – θέλω να είμαι παρών», τόνισε ο Έλληνας πρωταθλητής και πρόσθεσε: «Είμαι εκτός, ίσως τα πούμε ξανά σε έναν μήνα ή σε ένα χρόνο. Adios muchachos! (Αντίο παιδιά)»

Ο… ανενεργός στα social media Τσιτσιπάς, αφού τα βρήκε ξανά με τον εαυτό του, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μεταμορφώθηκε ξανά στο παιδί θαύμα του παγκόσμιου τένις.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και το ATP Finals (με το οποίο πέφτει και επισήμωως η αυλαία των τουρνουά για το 2019) ο Στέφανος συμμετείχε σε 5 τουρνουά, φτάνοντας σε 2 τελικούς (Πεκίνο, Λονδίνο), ενώ δύο φορές έπαιξε στα ημιτελικά (Σαγκάη, Βασιλεία) και άλλη μία στην προημιτελική φάση (Παρίσι).

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ο χθεσινός θρίαμβος στο Λονδίνο, που μπορεί να μην συνοδεύτηκε από μια νέα άνοδο στην παγκόσμια κατάταξη καθώς παραμένει στο Νο6 (αλλά είναι ο πιο νεαρός της πρώτης δεκάδας), ωστόσο είναι ο πιο σημαντικός (μέχρι τον επόμενο) τίτλος στην καριέρα του και τα οφέλη είναι πολλαπλά.

Νικητής στη γιορτή των κορυφαίων
Το ATP Finals είναι η γιορτή των κορυφαίων καθώς συναθροίζονται οι 8 πρώτοι της παγκόσμιας κατάταξης και ο Στέφανος στους 5 αγώνες που έδωσε στο Λονδίνο είχε 4 νίκες και 1 ήττα. Αυτή από τον Ράφαελ Ναδάλ (Νο1 της κατάταξης) στον τρίτο αγώνα του ομίλου, που δεν είχε καμία βαθμολογική συνέπεια για τον Στέφανο καθώς είχε ήδη προκριθεί με τις νίκες που σημείωσε κόντρα στους Μεντβέντεφ (Νο4), Ζβέρεφ (Νο6).

Η επικράτηση του επί του Ρότζερ Φέντερερ (Νο3) στον ημιτελικό ήταν μια ακόμη επιβεβαίωση και ο θρίαμβος στον τελικό κόντρα στον Ντομίνικ Τιμ (Νο5) η στιγμή της απόλυτης δικαίωσης.

Ενσωματωμένο βίντεο

Πλουσιότερος κατά 2.6 εκατ. δολάρια
Τα κέρδη του Στέφανου Τσιτσιπά από την σπουδαία επιτυχία του στο Λονδίνο είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

Ο Έλληνας πρωταθλητής αποχωρεί από την πρωτεύουσα της Αγγλίας έχοντας αυξήσει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς κατά 2.6 εκατ. δολάρια. Τα μισά προήλθαν από την επικράτηση του στον τελικό και τα υπόλοιπα από το πριμ πρόκρισης και τις νίκες που σημείωσε στο τουρνουά. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει κερδίσει από ένα τουρνουά με το προηγούμενο ρεκόρ να είναι οι 900.000 δολάρια που εισέπραξε από το OPEN της Αυστραλίας στις αρχές του χρόνου.

Μέσα στο 2019 τα κέρδη του από τα τουρνουά που συμμετείχε έφτασαν στα 4.7 εκατ. δολάρια, ενώ συνολικά στην επαγγελματική του καριέρα έχει φτάσει τα 10 εκατ. δολλάρια (τα οποία γίνονται αρκετά περισσότερα με τα χρήματα που εισπράττει από διάφορες χορηγίες).

Ωστόσο πέρα από τις υλικές απολαβές, η εντυπωσιακή παρουσία του στο Λονδίνο είχε και άλλα εξίσου σημαντικά οφέλη, καθώς η κατάκτηση του ATP Finals του προσθέτει και 1.300 πόντους στην παγκόσμια κατάταξη. Έτσι πλέον έχει φτάσει στους 5.300 και μπορεί όπως προαναφέραμε να μην κέρδισε τώρα κάποια θέση στο ράνκινγκ, ωστόσο είναι πλέον πολύ κοντά τόσο στον Ντανιίλ Μεντβέντεφ (Νο5 με 5.705 πόντους) όσο και στον Ντόμινικ Τιμ (Νο4 με 5.825 πόντους).

Παγκόσμια υπόκλιση
Κι αν όλη η Ελλάδα νιώθει περηφάνια και μιλά για τα τρομερά επιτεύγματα του, το ίδιο ισχύει και για την παγκόσμια κοινωνία του αθλητισμού που υποκλίθηκε στο μεγαλείο του Στέφανου Τσιτσιπά.

«Το έκανε ο Στέφανος», έγραψε το BBC, ενώ ο τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση του Guardian ήταν: «Ο Τσιτσιπάς νίκησε τον Τιμ σε ένα δραματικό αγώνα και κατέκτησε το ATP Finals»

Προβολή εικόνας στο Twitter

Προβολή εικόνας στο Twitter

Η γαλλική L’ Equipe ανέφερε: «Μαέστρος ο Τσιτσιπάς. Η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του. Νίκησε τον Τιμ στον τελικό και πήρε το ATP Finals», ενώ ανάλογο τίτλο είχε και η ισπανική AS: «Ένας μαέστρος 21 ετών».

Προβολή εικόνας στο Twitter

Η επίσημη σελίδα της ATP αναφέρθηκε στον Στέφανο ως ο «Νέος βασιλιάς του Λονδίνου», το Sky Sports είχε τίτλο «Στο ντεμπούτο του ο Στέφανος Τσιτσιπάς πήρε το ATP Finals, νικώντας τον Ντόμινικ Τιμ», ενώ τέλος η ιταλική Gazzetta dello Sport έγραψε: «Ο Τσιτσιπάς νίκησε τον Τιμ και κατέκτησε το τρόπαιο στο Λονδίνο.»

🎾🏆🇬🇷TSITSIPAS WINS A THRILLER🇬🇷🏆🎾

Προβολή εικόνας στο Twitter

Προβολή εικόνας στο Twitter

THE NEW KING OF LONDON 👑

Ενσωματωμένο βίντεο

https://www.protothema.gr/
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog