Δύο παιδιά που πέθαναν πριν από 2.100 χρόνια, βρέθηκαν θαμμένα φορώντας «κράνη» φτιαγμένα από τα κρανία άλλων παιδιών.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τα απομεινάρια των δύο παιδιών βρέθηκαν μαζί με τις σορούς άλλων εννιά ατόμων σε έναν αρχαιολογικό χώρο ονόματι Σαλάνγκο, στην ακτή του κεντρικού Εκουαδόρ.

Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2014-2016, όμως τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Latin American Antiquity. H ομάδα των αρχαιολόγων δήλωσε πως πρόκειται για την πρώτη γνωστή περίπτωση χρήσης κρανίων παιδιών ως κράνη σε ταφή άλλων παιδιών, νηπιακής μάλιστα ηλικίας. Ωστόσο, τα αίτια των θανάτων δεν μπόρεσαν να εξακριβωθούν.

Τα «κράνη», μερικά εκ των οποίων είχαν ακόμα σάρκα πάνω τους όταν φορέθηκαν στα νήπια προκειμένου να μην διαλυθούν, τοποθετήθηκαν σφιχτά πάνω στα κεφάλια των νεκρών παιδιών. Μάλιστα, το πρόσωπο ενός εκ των ενταφιασμένων φαινόταν μέσα από την κρανιακή κοιλότητα του κρανίου του άλλου παιδιού, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Σφηνωμένο ανάμεσα στο κεφάλι και το κράνος ενός παιδιού βρέθηκε μια φάλαγγα δακτύλων- και είναι άγνωστο σε ποιον ανήκε, είπε η Σάρα Γιούενγκστ, lead author του επιστημονικού άρθρου και καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Σάρλοτ.

Ο Γιούενγκστ σημείωσε πως άλλα τεστ, όπως αυτά με DNA και ισότοπα στροντίου, μπορούν να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση του ιδιοκτήτη των οστών. Οι αρχαιολόγοι δεν είναι σίγουροι γιατί τοποθετήθηκαν στα κεφάλια νηπίων κράνη από κρανία άλλων παιδιών.

Εικάζουν πως ίσως να επρόκειτο για κάποιο είδος τελετουργίας που θα τα προστάτευε στον άλλο κόσμο, καθώς οι ψυχές τους θα ήταν «άγριες» και δεν θα είχαν κοινωνικοποιηθεί. Κοντά στις σορούς βρέθηκαν εδώλια προγόνων φτιαγμένα από πέτρα.

Το εύρημα αυτό υποστηρίζει τη θεωρία περί προστασίας, εκτιμούν οι αρχαιολόγοι. Έρευνες που είχαν διενεργηθεί στο παρελθόν είχαν υποδείξει πως στην περιοχή, λίγο καιρό πριν την ταφή, είχε σημειωθεί ηφαιστειακή έκρηξη, η οποία την είχε καλύψει με στάχτη, που μπορεί να επηρέασε την παραγωγή τροφίμων.

Ακόμα, η μελέτη των οστών αποκάλυψε πως τόσο τα νήπια όσο και τα παιδιά από τα οποία προήλθαν τα κρανία υποσιτίζονταν.

Επομένως, η δεύτερη κυρίαρχη θεωρία υποστηρίζει ότι πιθανώς η ταφή εντασσόταν σε ένα ευρύτερο, πολύπλοκο τελετουργικό που σχετιζόταν με τις περιβαλλοντικές συνέπειες της έκρηξης….

https://www.mixanitouxronou.gr/