Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

«Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Η επόμενη μέρα. Προοπτικές και προκλήσεις. Διεθνείς «λεωφόροι» ανάπτυξης και νέα προγράμματα»

- Advertisement -

Την «επόμενη ημέρα» στη  λειτουργία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου που σύντομα ανακοινώνει σειρά νέων προγραμμάτων σπουδών (στην ελληνική αλλά και την αγγλική γλώσσα), περιέγραψαν σε σημερινή μεγάλη εκδήλωση, οι εκπρόσωποι της νέας Διοικούσας Επιτροπής του, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ακαδημαϊκών και ανθρώπων των γραμμάτων. Η εκδήλωση έγινε στο Παράρτημα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Αθήνα με θέμα: «Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Η επόμενη μέρα. Προοπτικές και προκλήσεις. Διεθνείς “λεωφόροι” ανάπτυξης και νέα προγράμματα».

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασίλης Διγαλάκης, καθώς και οι Βουλευτές Αχαΐας κ. Άγγελος Τσιγκρής (ΝΔ) και Κώστας Μάρκου (ΣΥΡΙΖΑ). Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης τα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών κ. Δημήτρης Νανόπουλος και κ. Χρήστος Ζερεφός, οι πρώην Πρόεδροι του ΕΑΠ κ.κ. Αλέξιος Λυκουργιώτης και Χαράλαμπος Κοκκώσης, μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, οι Κοσμήτορες των τριών Σχολών, ο Καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών κ. Στέλιος Ζερεφός καθώς και μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του ΕΑΠ.

Η εκδήλωση άρχισε με την ομιλία του  Προέδρου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Καθηγητή Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα με θέμα «Τα Ελληνικά Παν/μια σήμερα και αύριο». Στη συνέχεια έκαναν τοποθετήσεις ο Αντιπρόεδρος Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητής Στάθης Ευσταθόπουλος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Καθηγητής Αθανάσιος Μιχιώτης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Καθηγητής Αντώνης Λιοναράκης και ο Καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών κ. Στέλιος Ζερεφός.

Η υπουργός Παιδείας κυρία Νίκη Κεραμέως ανέφερε τους τέσσερις άξονες της πολιτικής της όσον αφορά την λειτουργία του Ιδρύματος που είναι η καλύτερη διαχείριση των πόρων του προς όφελος των φοιτητών, η ψηφιακή αναβάθμιση του, η ενίσχυση των προγραμμάτων σπουδών του και η αξιολόγηση τους,  η δημιουργία νέων εστιών καινοτομίας και αριστείας.

 

Ο υφυπουργός Παιδείας και αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης κ. Βασ. Διγαλάκης  είπε ότι το ΕΑΠ ξεκίνησε ως ένα πείραμα φέρνοντας την μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας και σήμερα με σειρά επιτυχιών,  δεν έχει εκπληρώσει ακόμη το στόχο του αλλά εμπλουτίζει διαρκώς την παρουσία του σε μια εποχή κατά την οποία η γνώση πολλαπλασιάζεται και οι ανάγκες για διεπιστημονικότητα αυξάνονται.

 

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΕΑΠ, καθηγητής κ. Οδυσσέας- Ιωάννης Ζώρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη των πανεπιστημίων για αυτοδυναμία και αυτοδιοίκηση, τόνισε ότι οι ρυθμοί παραγωγής της γνώσης αλλάζουν σήμερα ταχύτατα και τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι έτοιμα «να φύγουν μπροστά», ενώ επανέλαβε ότι στο μέλλον ένας πολίτης μπορεί να αλλάζει έως και 15 φορές επάγγελμα. Και σ’ αυτή την ανάγκη της προσφοράς γρήγορων και ποιοτικών προγραμμάτων σπουδών το ΕΑΠ μπορεί να προσφέρει με επιτυχία τις υπηρεσίες του.

 

Όλη η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από τον ραδιοφωνικό σταθμό του ΕΑΠ και από το κανάλι του Πανεπιστημίου στο YouTube.

 

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog