Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αλέξης Γρηγορόπουλος: 11 χρόνια από τη δολοφονία του – Ήταν μόλις 15 χρονών

- Advertisement -

Έντεκα χρόνια από τη νύχτα που ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας τράβηξε το όπλο του και δολοφόνησε τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Εκδηλώσεις μνήμης και πορείες στο κέντρο της Αθήνας…

 

Στην Ελλάδα του 2008 τα πρώτα δείγματα της οικονομικής κρίσης είχαν ήδη αρχίσει να ξεπροβάλλουν. Τη νύχτα της 6ης Δεκέμβρη, η Αθήνα έμπαινε σιγά σιγά, σε ρυθμούς Χριστουγέννων, ωστόσο την επόμενη ημέρα ελάχιστοι θα ασχολούνταν με εορτασμούς. Περίπου στις 9 το βράδυ εκείνου του Σαββάτου, ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος βρισκόταν στην διασταύρωση των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα στα Εξάρχεια. Γύρω του διάφορες παρέες συνομήλικων και μεγαλύτερων.

 

Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος
Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος  EUROKINISSI

 

Ένα περιπολικό, στο οποίο επέβαιναν ο ειδικός φρουρός Επαμεινωνδας Κορκονέας και ο συνάδελφος του Βασίλης Σαραλιώτης, σταμάτησε και οι δύο κρατικοί υπάλληλοι διαπληκτίστηκαν λεκτικά με τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και άλλα παιδιά που βρίσκονταν εκεί. Μετά από λίγο το περιστατικό λήγει, το περιπολικό αποχώρησε.

 

Πέντε λεπτά αργότερα, οι δύο αστυνομικοί επέστρψαν πεζοί στο σημείο. Ο λεκτικός διαπληκτισμός συνεχίστηκε, έγινε εντονότερος, ώσπου ο Επαμεινώνδας Κορκονέας τράβηξε το όπλο του και πυροβόλησε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά του μαθητή και καρφώθηκε στον δέκατο θωρακικό σπόνδυλο. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.

 

Το μνημείο για τον Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια
Το μνημείο για τον Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια  EUROKINISSI

 

Η αντίστροφη μέτρηση για την μεγαλύτερη εξέγερση των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα είχε ξεκινήσει. Για ημέρες όλες οι πόλεις της Ελλάδας, κατακλύστηκαν από μαθητές, φοιτητές, αλλά και ανθρώπους όλων των ηλικιών που διαδήλωσαν ενάντια στην κρατική καταστολή. “Τα Χριστούγεννα αναβάλλονται έχουμε εξέγερση”, έγραφαν τα πανό.

 

Οι μαζικότατες διαδηλώσεις κράτησαν για πολλές ημέρες, μια ολόκληρη γενιά, και μαζί της αρκετές προηγούμενες, μεταφέρθηκε από τις σχολικές αίθουσες και τα αμφιθέατρα στα οδοφράγματα.

 

Έντεκα χρόνια αργότερα

 

Σήμερα, όπως και τα προηγούμενα δέκα χρόνια, ανήμερα της 6ης Δεκέμβρη, θα διεξαχθούν δύο πορείες στη μνήμη του δολοφονημένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

 

Σε εξέλιξη η πρώτη πορεία της ημέρας, από τους μαθητές.

 

Στις 18:00 το απόγευμα, η κεντρική πορεία μνήμης θα ξεκινήσει επίσης από τα Προπύλαια και θα διασχίσει τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, ενώ στις 21:00 όπως κάθε χρόνο θα υπάρξει συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας, στη διασταύρωση των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.

 

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με συνταγή 17 Νοέμβρη

 

Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών θα βρίσκονται επί ποδός με κύρια μέριμνα την προστασία του εμπορικού τριγώνου.

 

Ειδικό ρόλο θα έχουν το ελικόπτερο και τα drones της ΕΛ.ΑΣ. που θα μεταδίδουν συνεχή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, ειδικά για τις ταράτσες στα Εξάρχεια, ενώ στον σχεδιασμό των μέτρων έχουν συμπεριληφθεί η ΟΠΚΕ και η νέα ομάδα “Δράση” -όπως και στο Πολυτεχνείο- που αποτελείται από πέντε ομάδες των 10 αστυνομικών οι οποίοι ήδη επιχειρούν και θα έχουν ρόλο επιτήρησης και ρόλο άμεσης επέμβασης για συλλήψεις. Σε επιφυλακή θα είναι και οι “Αίαντες”, τα υδροβολα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog