Οι χειμερινοί προορισμοί της χώρας μπορεί να μην έχουν τη διεθνή απήχηση που έχουν τα νησιά μας, ωστόσο η ηπειρωτική χώρα είναι γεμάτη με κρυμμένα διαμάντια.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Πάπιγκο.

Το Πάπιγκο είναι από τα ωραιότερα χωριά του Ζαγορίου, γνωστό ως οικισμός από το 14ο αιώνα. Είναι χτισμένο στους πρόποδες της Αστράκας και αποτελείται από δύο «μαχαλάδες», το Μεγάλο (980 μ. υψόμετρο) και το Μικρό Πάπιγκο (4 χλμ. απόσταση το ένα από το άλλο).

Το σκηνικό στο Πάπιγκο, είτε το επισκεφθείς χειμώνα και το γνωρίσεις ντυμένο στα λευκά, είτε το επισκεφθείς καλοκαίρι και αντικρίσεις γυμνή την απαράμιλλη ομορφιά του επιβλητικού τοπίου όσο και του παραδοσιακού οικισμού, θα σε μαγέψει.

Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο είναι χτισμένα στη σκιά της επιβλητικής Αστράκας (όρος Γκαµήλα), μια σειρά από τεράστιους βραχώδεις σχηματισμούς του όρους Τύμφη. Πέντε επιβλητικοί βραχώδεις πύργοι που ο ψηλότερος φτάνει τα 1.788 μέτρα. Το πετρόκτιστο χωριό μοιάζει πραγματικά σαν συνέχεια του βράχου, το πλούσιο φυσικό τοπίο δένει μοναδικά με την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική. Και είναι το συγκεκριμένο βουνό που ρίχνει τη σκιά του στο Πάπιγκο και δίνει μια διαφορετική ενέργεια στους δύο οικισμούς.

Πώς θα φθάσετε στο Πάπιγκο
Το Μεγάλο Πάπιγκο, ένα από τα ομορφότερα Zαγοροχώρια (46 στο σύνολο), απέχει 60 χλμ. από τα Ιωάννινα. Η διαδρομή που θα ακολουθήσετε για να φτάσετε στα δύο δίδυμα χωριά περνάει μέσα από την Αρίστη (θα πρέπει να ανεβείτε τον φιδογυριστό δρόμο με τις 14 απότομες στροφές) και διασχίζει τον Βοϊδομάτη.

Ο πετρόκτιστος οικισμός στο Πάπιγκο
Ο πανέμορφος οικισμός αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής και ο οικισμός είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός. Πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια με πέτρινες σκεπές, καλοδιατηρημένα καλντερίμια και όμορφες πέτρινες βρύσες είναι μερικά από αυτά που θα συναντήσει ο επισκέπτης. Τα περισσότερα από τα σπίτια φτιάχτηκαν τον 18ο και τον 19ο αιώνα από μαστόρους που κατάγονταν από τα Τζουμέρκα ή την Κόνιτσα, ενώ ακόμη και σήμερα διασώζονται σε κάποια σπίτια λαϊκές τοιχογραφίες της εποχής εκείνης.

Το χωριό βρίσκεται πολύ κοντά στο φαράγγι του Βίκου και εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, σε ένα μοναδικό, δηλαδή, φυσικό τοπίο. Περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση φυλλοβόλων δέντρων, με αποτέλεσμα η περιοχή να αλλάζει χρώματα κάθε εποχή του έτους.

Και επαναλαμβάνουμε: αν θεωρείτε το Πάπιγκο έναν αποκλειστικά χειμερινό προορισμό, το αδικείτε. Η μαγεία των χρωμάτων και το ανυπέρβλητου κάλλους τοπίο που θα αντικρίσετε αν το επισκεφθείτε το καλοκαίρι, θα σας κάνουν να το ερωτευτείτε και να του δώσετε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά σας.

Αξιοθέατα
Εκτός από το μοναδικό φυσικό τοπίο που θα διαπιστώσετε -αν επισκεφθείτε τα δύο εν λόγω χωριά- ότι μπορείτε να το χαζεύετε για ώρες, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες του Αγίου Βλασίου (19ου αιώνα) -με σπάνια αρχιτεκτονική και αγιογραφίες 100 ετών-, της Κοίμησης Θεοτόκου (18ου αιώνα), του Αγίου Γεωργίου (18ου αιώνα) και των Αγίων Ταξιαρχών (19ου αιώνα), καθώς και το παραδοσιακό γεφύρι στην είσοδο του χωριού.

Δίπλα από την εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Βλασίου βρίσκεται το Δημοτικό Σχολείο, έργο του Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου ο οποίος το 1888 ίδρυσε τα φημισμένα 5 Καλλίνεια Σχολεία στο Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο. Σήμερα, στεγάζεται η Βιβλιοθήκη του Αναγνωστόπουλου που διετέλεσε Διευθυντής στη Σχολή Τυφλών και Κωφαλάλων Παιδιών του Ινστιτούτο Ρerkins της Βοστώνης.

Επίσης στο Πάπιγκο βρίσκονται δύο από τα περίπου 100 τοξοτά γεφύρια του Ζαγορίου. Το μεγαλύτερο βρίσκεται στη θέση Λάκκος, ανάμεσα στο Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο. Συνδέει τους δύο οικισμούς και χτίστηκε το 1884 από τον Αναστάσιο Λώλη. Το άλλο γεφύρι στη Μπουλουγούνσα, είναι πολύ μικρότερο και βρίσκεται στη στροφή πριν το Μεγάλο Πάπιγκο.

Δραστηριότητες στο Πάπιγκο
Εκτός από το να απολαύσετε τη θέα και να κάνετε τις βόλτες σας στα σοκάκια του χωριού, μπορείτε να κάνετε rafting και river trekking στον Βοϊδομάτη, πεζοπορία στο φαράγγι του Βίκου, όπου θα εισπνεύσετε αρώματα βοτάνων, όπως θυμαριού, ρίγανης και άγριας μέντας, ανάμεσα στα 1.500 διαφορετικά είδη που ευδοκιμούν κατά μήκος του φαραγγιού και φυσικά βόλτα στις Κολυμπήθρες! Περίπου 500 μέτρα από το Μικρό Πάπιγκο θα δείτε τις φυσικές οβίδες, όπως τις λένε οι ντόπιοι, που έχει δημιουργήσει στο πέρασμα του χρόνου το ρέμα του Ρογκόβου. Ονομάζονται Κολυμπήθρες επειδή πρόκειται για μεγάλες κοιλότητες που γεμίζουν νερό και θυμίζουν πράγματι κολυμπήθρα. Το καλοκαίρι μάλιστα οι επισκέπτες απολαμβάνουν εκεί το δροσερό τους μπάνιο.

Σημαντικές προσωπικότητες που κατάγονται από το Πάπιγκο

Σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων, της επιστήμης και των τεχνών κατάγονται από το Πάπιγκο. Ο φιλόλογος, διευθυντής του Ινστιτούτο Τυφλών Πέρκινς της Βοστώνης και ευεργέτης του Πάπιγκου Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος (1837 – 1906), ο Γεώργιος Αναγνωστόπουλος (1867 – 1952) καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ζαχαρίας Σαρδέλης (1830 – 1913) φιλόλογος, δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «ΙΡΙΣ» στο Βουκουρέστι καθώς και ο Χριστόδουλος Τσιωτίδης (1838 – 1894), πρόξενος της Ελλάδας στο Βουκουρέστι ήταν μερικοί από τους ανθρώπους που κατάγονται από το Πάπιγκο.

Πού να μείνετε στο Πάπιγκο
Το καλό νέο είναι ότι στο Πάπιγκο θα βρείτε ξενοδοχειακές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Καταλύματα τα οποία έχουν διατηρήσει το τοπικό χρώμα προσφέροντας υψηλού επιπέδου ανέσεις. Αstra Inn: 6 minimal δωµάτια και ροµαντικές κατοικίες του μοναδικής αισθητικής αλλά και ιδιαίτερω ανέσεων. (τηλ. 26530 42108, www.papigo.com).

Στον παραδοσιακό ξενώνα Παπαευαγγέλου με τα 14 παραδοσιακά δωµάτια και σουίτες . (τηλ. 26530 41135, www.hotelpapaevangelou.gr).

Στο Papigo Towers, στην είσοδο του χωριού µε δωµάτια παραδοσιακού ύφους. (Μικρό Πάπιγκο, τηλ. 26530 41441, www.papigotowers.com).
Στο Astra Inn, μια υπέροχη αγροτουριστική μονάδα με έξι αυτόνομα σπίτια σε country style. (Μεγάλο Πάπιγκο, τηλ. 26530-42108, www.astra-inn.gr).
Kipi Suites σύγχρονη αισθητική και συχνές βραδιές οινογνωσίας με την υπογραφή Aria Hotels. (Kήποι, τηλ. 26530-71995, www.kipisuites.gr).
Μikro Papigo 1700. Hotel & Spa σε πέτρινο κτίριο του 1700 με σύγχρονη εσωτερικά αισθητική και απαράμιλλη θέα στη Χαράδρα του Βίκου – ιδιαίτερα από το εστιατόριο Βεράντα. (Μικρό Πάπιγκο, τηλ. 26530-41179, www.mikropapigo.gr)
Πού να φάτε
Στη γραφική ταβέρνα του Σπύρου & Κώστα Τσουµάνη με τον καλοφροντισμένο χώρο δίπλα στο τζάκι όπου σερβίρονται οι μοναδικές σπελιατέ με τα τοπικά προϊόντα. Κλασικές ηπειρώτικες πίτες, πιάτα με άγρια μανιτάρια και εξαιρετικό ριζότο.
Δίας (Μικρό Πάπιγκο, τηλ. 26530-41257). Πεντανόστιμα μαγειρευτά στην ταβέρνα του ομώνυμου ξενώνα.
Πάνθεον (Μεγάλο Πάπιγκο, τηλ. 26530-41411). Στο ταβερνάκι του ξενοδοχείου Πάνθεον θα δοκιμάσετε σπιτικές ζαγορίσιες συνταγές.
Papigo Towers (Mικρό Πάπιγκο, τηλ. 26530-41441). Μια νέα πρόταση από το εστιατόριο του ομώνυμου ξενώνα.

Και η χιονισμένη εκδοχή του Πάπιγκου

Σήμα κατατεθέν της περιοχής και τα κουκλίστικα μαγαζιά για café και οι παραδοσιακές ταβέρνες με χειροποίητες πίτες, ζεστή φασολάδα με φρέσκο ψωμί, ψητά κρέατα και κόκκινο κρασί που ολοκληρώνουν την μοναδική σας εμπειρία στο Πάπιγκο.

Φωτογραφίες: Shutterstock
Πηγή: iefimerida.gr –