Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Η Υδρόγειος Σφαίρα του Κράτη παρουσιάζεται για πρώτη φορά παγκοσμίως σε φυσικό μέγεθος στο Μουσείο Αρχιμήδη της Αρχαίας Ολυμπίας!

- Advertisement -

Στην είσοδο του Μουσείου Αρχιμήδη στο κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας εκτίθεται ανακατασκευασμένη σε φυσικό μέγεθος, σε πρώτη παγκόσμια εμφάνιση, η Υδρόγειος Σφαίρα του Κράτη από τη Μαλλό της Κιλικίας.  Πρόκειται για την πρώτη στην ιστορία της ανθρωπότητας ορθολογιστική «ανακάλυψη» της Βόρειας & Νότιας Αμερικής και της Αυστραλίας που χρονολογείται τον 2ο αι. π.Χ.

Ο Κράτης, Έλληνας Στωικός Φιλόσοφος και Γραμματικός, βασισμένος στην ακριβέστατη μέτρηση της περιφέρειας της γης  και τις εξαιρετικές χαρτογραφήσεις  του Ερατοσθένη αλλά και του σπουδαίου εξερευνητή Πυθέα του Μασσαλιώτη που κατάφερε να φτάσει μέχρι τον Βόρειο Αρκτικό Κύκλο καθώς και άλλων Ελλήνων γεωγράφων, κατασκεύασε, με τη βοήθεια σφαιρικών συντεταγμένων, μια υδρόγειο σφαίρα, διαμέτρου τουλάχιστον 2 μέτρων, που  παρουσίασε στην Πέργαμο, το 150 π.Χ. περίπου.  Η Υδρόγειος διαιρούνταν σε πέντε παράλληλες ζώνες, δύο πολικές, δύο εύκρατες και μία καυτή, διαίρεση την οποία εξακολουθούμε και σήμερα να χρησιμοποιούμε. Οι πολικές ζώνες, λόγω του υπερβολικού ψύχους καθώς και ο Ισημερινός λόγω της υπερβολικής ζέστης ήταν δυσμενείς για την ανάπτυξη της ανθρώπινης ζωής. Επίσης, οι εποχές του κλίματος στο βόρειο ημισφαίριο ήταν αντίθετες με αυτές στο νότιο.

Ο Κράτης σχεδίασε πάνω στη σφαίρα, τις τότε γνωστές περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης που ονόμασε «Οικουμένη» με τη χρήση  παραλλήλων και μεσημβρινών κύκλων με κέντρο το νησί της Ρόδου και τη χρήση ποικίλλων γεωγραφικών συντεταγμένων, πλήθους τόπων, βουνών και ποταμών. Για εξισορρόπηση της «Οικουμένης» πάνω στην τεράστια υδάτινη επιφάνεια που απέμενε θεώρησε ότι μια άγνωστη ήπειρος, η «Περίοικη», υπάρχει στο απέναντι βόρειο ημισφαίριο,  σήμερα αντιστοιχεί στη Β. Αμερική και δύο ακόμη άγνωστες ήπειροι  υπάρχουν στο νότιο ημισφαίριο, οι «Αντίποδες», που σήμερα αντιστοιχούν στη Ν. Αμερική) και οι «Αντίοικοι» που σήμερα αντιστοιχούν στην Αυστραλία.

 

 

  • Λίγα λόγια για το Μουσείο Αρχιμήδη:

 

  • Εμπνευστής και δημιουργός του Μουσείου είναι ο Μηχανολόγος Μηχανικός κ. Κώστας Κοτσανάς ο οποίος έχει δημιουργήσει επίσης τα Μουσεία Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στο Κατάκολο και την Αθήνα.
  • Το Μουσείο Αρχιμήδη στην Αρχαία Ολυμπία, αφιερωμένο στον μεγαλύτερο μαθηματικό, φυσικό, μηχανικό, αστρονόμο και εφευρέτη της εποχής του, στεγάζεται σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και πρωτοβουλία του Συλλόγου εμπόρων και ξενοδόχων της περιοχής. Ο ταξιδιωτικός οδηγός Flight Network, ένας από τους μεγαλύτερους και εγκυρότερους του Καναδά, το κατατάσσει δεύτερο στη λίστα των 10 «καλύτερα κρυμμένων» Μουσείων της Ευρώπης, έχοντας εκτοξεύσει την αναγνωρισιμότητά του.
  • Το Μουσείο Αρχιμήδη, τιμάται επίσης τα τελευταία χρόνια με το Βραβείο Αριστείας (Certificate of Excellence) από το Trip Advisor, τον μεγαλύτερο ταξιδιωτικό ιστότοπο στον κόσμο. Η διάκριση επιβεβαιώνει την απήχηση του μουσείου στο διεθνές κοινό και τις θετικές εντυπώσεις που καταγράφονται από τους επισκέπτες του, Έλληνες και ξένους, για την πρωτοτυπία και τον τρόπο παρουσίασης των εκθεμάτων του.
  • Σκοπός του μουσείου Αρχιμήδη είναι να αναδείξει με απόλυτη εγκυρότητα και αξιοπιστία αυτήν την εξαιρετικά άγνωστη πτυχή του μέγιστου σοφού της αρχαιότητας και να αποδείξει ότι η ευρύτερη τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων του 3ου π.Χ. αιώνα ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας.
  • Όλα τα εκθέματα συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό (στα ελληνικά και αγγλικά) όπως επεξηγηματικές πινακίδες και γιγαντοαφίσες με πολλές πληροφορίες, αναλυτικά σχέδια, φωτογραφίες και πλήρεις βιβλιογραφικές αναφορές ενώ πολλά από τα εκθέματα είναι διαδραστικά.

 

Γενικές πληροφορίες:

  • Ωράριο: 1/11 έως 31/3 καθημερινά 10:00-15:00 & 1/4 έως 30/10: καθημερινά 10:00-20:00
  • Επικοινωνία: «Μουσείο Αρχιμήδη», Πραξιτέλη Κονδύλη 9, Αρχαία Ολυμπία, T.: 6931831530, Ε: infokotsanas@gmail.com, www.archimedesmuseum.gr

 

 

 

 

 

                                             «Μουσείο Αρχιμήδη»

Πραξιτέλη Κονδύλη 9

Αρχαία Ολυμπία

T.: 6931831530

Ε: infokotsanas@gmail.com

www.archimedesmuseum.gr

 

 

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog