Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Γιώργος Ψυχογιός: Σοβαρά τα προβλήματα των αγροτών της Κορινθίας

- Advertisement -

Επίκαιρη Ερώτηση Γ. Ψυχογιού στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδη, για τα σοβαρά προβλήματα των αγροτών της Κορινθίας σε ελαιοκαλλιέργεια και αμπελοκαλλιέργεια.

 

Στο κείμενο της Ερώτησης ο βουλευτής κάνει εκτενή αναφορά στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι παραγωγοί ελαιολάδου εξαιτίας της ολιγωρίας της Κυβέρνησης, η οποία δεν εκμεταλλεύτηκε τα εργαλεία που είχε στη διάθεσή της σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της τιμής του προϊόντος αλλά και στην ανετοιμότητα της οργανωμένης πολιτείας να πραγματοποιήσει εγκαίρως πρόγραμμα δακοκτονίας, δυσχεραίνοντας έτσι ακόμα περισσότερο την οικονομική ζημία των παραγωγών.

Όσον αφορά την κατάσταση για το επιτραπέζιο σταφύλι, ο κος Ψυχογιός σημειώνει ότι η τιμή του το περασμένο καλοκαίρι σε κάποιες περιπτώσεις έπεσε κάτω ακόμα και από την τιμή κόστους.

Η οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες της Κορινθίας, επηρεάζει βέβαια πρώτα τους ίδιους, αλλά έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία ολόκληρου του νομού, τονίζει ο Βουλευτής.

Επίσης στο κείμενο της Ερώτησης τονίζεται η ανάγκη προστασίας των αγροτών από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης με την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι χαλαζοπτώσεις, σε εποχές ωρίμανσης του καρπού και καρποφορίας. Αλλά και οι έντονες βροχοπτώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες ή οι μεγάλες περίοδοι υψηλών θερμοκρασιών και ανομβρίας τους χειμερινούς που σε μεγάλο βαθμό δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ προκαλούν συχνά καταστροφές στην παραγωγή και στα δέντρα με αποτέλεσμα η οικονομική ζημία των αγροτών να είναι πολλαπλασιαστική.

 

Με βάση τα παραπάνω, απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις από τον αρμόδιο Υπουργό:

  1. Ποια εργαλεία στήριξης του εισοδήματος των αγρoτών προτίθεστε να ενεργοποιήσετε για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων αλλά και των όψιμων προσβολών του δάκου και για πότε προγραμματίζονται οι πληρωμές του ΕΛΓΑ για το 2019;
  2. Πώς θα αντιμετωπίσετε το θέμα της ανάγκης για παροχή κατάλληλης επιστημονικής υποστήριξης στους παραγωγούς με δεδομένο ότι τα προγράμματα προστασίας λόγω της κλιματικής κρίσης πρέπει να λάβουν υπόψη τις νέες συνθήκες;

 

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αναφέρεστε στους αγρότες που η κυβέρνησή σας είχε ΥΠΕΡφορολογήσει κύριε ψυχογιέ; Μήπως ξεχάσατε πως σας δόθηκε ευκαιρία τετραετούς διαρκείας να αλλάξετε όποιες κοινωνικές ανισότητες, αλλά εσείς προτιμήσατε διακοπές και βόλτες με σκάφη του ιδιοκτήτη της DHI και με θαλαμηγούς της Παναγοπούλου;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog