Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Σπουδαίες εκδηλώσεις πραγματοποίησε η Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου το 2019

- Advertisement -
Μια χρονιά με πολλές και σπουδαίες εκδηλώσεις ήταν το 2019 για τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου.Ο απολογισμός της παρουσιάστηκε στην κοπή πίτας την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020.
1. Το μεγάλο μας Τσίρκο

Η Φιλαρμονική συνέπραξε με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου παρουσιάζοντας τη μουσικοθεατρική παράσταση «Το μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου. Η θρυλική παράσταση, της οποίας η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε από το θίασο Καρέζη – Καζάκου το 1973 περιγράφει τη διαδρομή της νεότερης ελληνικής ιστορίας από την Τουρκοκρατία και τα χρόνια του Όθωνα έως τη Μικρασιατική Καταστροφή και Γερμανική Κατοχή. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, συμμετείχε ο τραγουδιστής Χρήστος Νινιός και η Ένωση Κρητών Κορινθίας «ο Ψηλορείτης».

2. Λουτρακιώτικο Καρναβάλι

Η Φιλαρμονική εμπνευσμένη από τους πρωταγωνιστές της διάσημης σειράς La Casa De Papel, που σάρωσε και αγαπήθηκε όσο λίγες τα τελευταία χρόνια, οργάνωσε ένα πολυπληθές group και διασκεύασε το soundtrack της σειράς ειδικά για τη συμμετοχή της στο Λουτρακιώτικο καρναβάλι. Σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και τον γνωστό παρουσιαστή Χρήστο Νέζο, βγήκε ζωντανά στην τηλεόραση από το λιμάνι της πόλης προβάλλοντας το Λουτράκι ως τόπο προορισμού για τις Απόκριες.

3. Calde Lacrime
Με ρεπερτόριο εμπνευσμένο από τα Πάθη της Μεγάλης Εβδομάδας και τη συμμετοχή 4 σπουδαίων χορωδιών από την Αθήνα (Choremus, Chorus Nova, Αθηναϊκό Χορωδιακό Σύνολο, Χορωδία Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Παλλήνης) πραγματοποιήθηκε η συναυλία Calde Lacrime από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου το Σάββατο του Λαζάρου στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο. Μια εξαιρετική βραδιά σε κλίμα κατάνυξης και μυσταγωγίας που παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας. Κορυφαία στιγμή η παρουσία του αρχιμουσικού Μιχάλη Μιχαλόπουλου που διεύθυνε τη σύνθεση του, το «Πεπρωμένο» αφιερωμένο στη μνήμη του δασκάλου του, Δημήτρη Δαπέργολα.
4. Πάσχα στο Λουτράκι

Μπορεί η Κέρκυρα να φημίζεται για τις Φιλαρμονικές και τη συμμετοχή τους στην περιφορά των επιταφίων της Μεγάλης Παρασκευής κάτι αντίστοιχο όμως μπορεί να βιώσει ο επισκέπτης και στο Λουτράκι. Η Φιλαρμονική τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί τη γενική της δοκιμή για τη λιτανεία της Μεγάλης Παρασκευής, υπό μορφή συναυλίας ανοιχτή για το κοινό, τη Μεγάλη Τετάρτη και ώρα 21.30 στο Πνευματικό Κέντρο. Σε κλίμα κατάνυξης και στο πνεύμα των ημερών, οι ακροατές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τις ετοιμασίες του μουσικού σώματος για την περιφορά του επιταφίου και να ακούσουν τα πένθιμα εμβατήρια της Μεγάλης Παρασκευής. Τη Μεγάλη Παρασκευή η Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου με σύνθεση 100 και πλέον μουσικών, προΐσταται της λιτανείας συνοδεύοντας τον επιτάφιο της Μητρόπολης του Αγίου Ιωάννη με τα αριστουργήματα «Adagio του Tomasso Albinoni», τη «Marcia Funebre του Giuseppe Liberali, τον «Επιτάφιο του Πηλίκα» και τον «Πόνο της Μάνας του Δημήτρη Κάφυρη».

5. Opus 2019
Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής
Οι υψηλοί στόχοι που τέθηκαν, όχι μόνο επετεύχθησαν αλλά ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μετά την ολοκλήρωση των σεμιναρίων αλλά και της σύμπραξης των κορυφαίων σολίστ του World Brass Association με την Φιλαρμονική. Τέσσερις σπουδαίες προσωπικότητες της κλασικής μουσικής και διεθνούς εμβέλειας μουσικοί, ο σολίστ της πίκολο τρομπέτας Otto Sauter, ο Franz Wagnermeyer στην τρομπέτα, ο κορνίστας και μαέστρος Dariusz Mikulski και ο τρομπονίστας Peter Korner πραγματοποίησαν σειρά σεμιναρίων σε μαθητές της Φιλαρμονικής αλλά και άλλων που ήρθαν στο Λουτράκι από διάφορες περιοχές της χώρας, την Ιταλία και το Μεξικό! Η συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ποσειδώνα Wyndham and Ramada Hotel με επιλεγμένα έργα κλασικής μουσικής και σολίστ τους προσκεκλημένους μουσικούς, διακρίθηκε για τη υψηλή της αισθητική και την άρτια επαφή μεταξύ των μουσικών και των σολίστ. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας.
6. Χρήστος Θηβαίος
Loutraki Festival 
Το υψηλό επίπεδο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Λουτρακίου αλλά και δύο ιδιαίτερες φωνές, ο Χρήστος Θηβαίος και ο Λουτρακιώτης τραγουδοποιός Χρήστος Νινιός προσέφεραν μια μοναδική συναυλία στα πλαίσια του 5ου Loutraki Festival την Κυριακή 28 Ιουλίου 2019 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο. Ο Χρήστος Θηβαίος τραγουδώντας κομμάτια από το προσωπικό του ρεπερτόριο αλλά και άλλων συνθετών ταίριαξε ιδανικά με την ορχήστρα, εξήρε μάλιστα το επίπεδο της Φιλαρμονικής και απέδωσε τα εύσημα στα μέλη της και τον αρχιμουσικό.
7. Red Cross Φωτεινή Δάρρα
Το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού διοργάνωσε συναυλία υπέρ των σκοπών του, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019. Σε αυτή Πρέσβεις και Διπλωμάτες από 10 χώρες ερμήνευσαν ένα σύντομο μουσικό έργο, τραγούδησαν τραγούδια από την πατρίδα τους και απήγγειλαν ποιήματα ή κείμενα από την εθνική λογοτεχνία τους. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αντώνιος Αυγερινός. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου συμμετείχε με μουσικό πρόγραμμα, συμπράττοντας με τη χορωδία του Μουσικού Σχολείου Κορίνθου και τις ερμηνεύτριες Φωτεινή Δάρρα και Καλλιόπη Βέτα.
8. Συμμετοχή στο 2ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών & στις εκδηλώσεις του Μύλου των Ξωτικών στα Τρίκαλα
Στο Μύλο των Ξωτικών, το υπέροχο Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο των Τρικάλων ταξίδεψε το Δεκέμβριο του 2019 η Φιλαρμονική, συμμετέχοντας με Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα στις εορταστικές του εκδηλώσεις. Παράλληλα συμμετείχε στο 2ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών που διοργάνωσε ο Δήμος Τρικαίων, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Εκτός της συναυλιακής της παρουσίας, τα μέλη της Φιλαρμονικής επισκέφτηκαν τη Λίμνη Πλαστήρα αλλά και τα επιβλητικά Μετέωρα στην Καλαμπάκα. Στο ταξίδι την ορχήστρα συνόδεψε ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Γκιώνης και ο Αλέξης Κωστάλας.
9. Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία – Eine Nacht in…Vienna! 

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου τιμώντας την Αυστριακή μουσική παράδοση και τα 120 χρόνια από το θάνατο του Johann Strauss παρουσίασε την ετήσια Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019 υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας. Το πρόγραμμα περιελάμβανε βαλς, πόλκες, την εισαγωγή από την όπερα Morning Noon and Night in Vienna του F.V. Suppe και το κοντσερτίνο για κλαρινέτο του C.M. Weber με τον αρχιμουσικό στο διπλό ρόλο σολίστ και μαέστρου. Η σοπράνο και συνεργάτιδα της ΕΛΣ Βάσια Ζαχαροπούλου ερμήνευσε τις Φωνές της Άνοιξης και την άρια του γέλιου του Johann Strauss. Στη συναυλία συμμετείχε το μπαλέτο της Έλενας Μιχαηλίδου. Την παρουσίαση έκανε και φέτος ο μοναδικός Αλέξης Κωστάλας, έμπρακτος υποστηρικτής της Φιλαρμονικής. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς καθώς η βαθιά του γνώση για το αντικείμενο αλλά και οι περισσότερες από 30 αναμεταδόσεις της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας της Βιέννης από την συχνότητα της ΕΡΤ τον καθιστούν μοναδικό στο είδος.

10. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Avanti La Musica 

Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική Λουτρακίου στα πλαίσια της αναβάθμισης της πολιτιστικής παιδείας στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας παρουσίασε το 2019 στα σχολεία της περιοχής το Avanti la Musica. Μια πρωτοποριακή μουσική παράσταση που με διαδραστικό και ευχάριστο τρόπο παρουσίασε στα παιδιά τα μουσικά όργανα και τους αντιπροσωπευτικότερους συνθέτες από το 17ο αιώνα έως και σήμερα.  Στόχος του «Avanti La Musica» ήταν να προσφέρει γνώση και απόλαυση, παιχνίδι και εξοικείωση, καθιστώντας τους μικρούς μαθητές κοινωνούς της μουσικής με ενεργό ρόλο. Το μουσικό σύνολο από έμπειρους καθηγητές με σπουδαία καλλιτεχνική εμπειρία και παιδαγωγική επάρκεια αλλά και από μέλη της Φιλαρμονικής Λουτρακίου έδωσε πάνω από 10 παραστάσεις για περισσότερους από 2.000 μαθητές.

11. Σεμινάρια Πνευστών Οργάνων  

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι η επαφή και συνδιαλλαγή των μελών μας με σπουδαίους εκπροσώπους της κλασικής μουσικής πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, οργανώσαμε κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο σειρά σεμιναρίων με διακεκριμένους μουσικούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με κορυφαίους εκπρόσωπους τους είδους και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.

12. Δημιουργία κουαρτέτου Σαξοφώνων 
Το νεοσύστατο κουαρτέτο σαξοφώνων Sax-Quare της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Λουτρακίου παρουσίασε το Δεκέμβριο του 2019 στην επίσημη πρεμιέρα του έργα από την κλασική και κινηματογραφική μουσική αλλά και επιλεγμένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Αποτελείτε από τους μουσικούς: Βασίλη Σκεπετάρη (soprano), Μιχάλη Αγγιστριώτη (alto), Δημήτρη Τζάνε (tenoro) και Χρήστο Δρίτσα (baritone).

http://loutrakifestival.com/Newsletter-Apologismos2019.html

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog