Αλκυονίδες Νήσοι, Κορινθιακός κόλπος: 24 Φεβρουαρίου 1981, 22.55…

Σεισμός 6,6 ρίχτερ συγκλονίζει την Περαχώρα, το Βραχάτι, το Κιάτο, το Λουτράκι, την Κόρινθο, την Κινέττα, τα Μέγαρα και την Αθήνα. 85000 κτίρια περίπου υπέστησαν βλάβες (από αυτά πάνω από 20.000 κρίθηκαν ως μη επισκευάσιμα). Παρατηρήθηκαν σε διάφορα μέρη φαινόμενα ρευστοποίησης, πτώσεις βράχων καθώς και ασθενές θαλάσσιο κύμα βαρύτητας…

Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στην Περαχώρα (τα περισσότερα κτίρια βγήκαν ακατάλληλα, ενώ τρύπησε ακόμα και το υδραγωγείο), στην Κινέττα (όπου κατέρρευσε τετραώροφο ξενοδοχείο και μετά από μια πολύωρη διασωστική επιχείρηση, ανασύρεται ζωντανός από τους πυροσβέστες ο Βαγγέλης Μπούσουλας), στα Μέγαρα (όπου έφυγε από τη ζωή και η σύζυγος του δημάρχου), στο Λουτράκι, στην Κόρινθο, στο Βραχάτι Κορινθίας, (από τα ερείπια ξενοδοχείου που κατέρρευσε ανασύρονται νεκροί δύο γυναίκες και ένας νεαρός άνδρας), στο Κιάτο και στην Αθήνα.

Στην Αθήνα, το διήμερο μεταξύ 24 και 26 Φεβρουαρίου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, απεγκλωβίζουν εκατοντάδες άτομα από ανελκυστήρες, βοηθούν στην απομάκρυνση ασθενών και ηλικιωμένων από τα σπίτια τους, κατεβάζουν οικοσκευές από ετοιμόρροπες πολυκατοικίες, απομακρύνουν ετοιμόρροπα αντικείμενα, ενώ επεμβαίνουν για την κατάσβεση δεκάδων πυρκαγιών. Οι μετασεισμοί που ακολούθησαν το επόμενο διάστημα έθεσαν σε επιφυλακή το σύνολο του Πυροσβεστικού Σώματος, για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

 

 

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΠΕΡΑΧΩΡΑ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ 1981.Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΑΙ ΕΝΤΥΣΕ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΠΛΑΝΑ ΑΠΟ SUPER 8.
(ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ COPYRIGHT FOA 2010)

 

Ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης και ο υπουργός Δημοσίων Εργων Τζαννής Τζαννετάκης επισκέπτονται την πληγείσα περιοχή της Περαχώρας
ΛΟΥΤΡΑΚΙ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΠΟΛΛΩΝ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΠΟΛΛΩΝ
ΚΙΑΤΟ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ
ΚΙΑΤΟ
ΚΙΑΤΟ

 

Είκοσι νεκροί, 500 τραυματίες

Ο απολογισμός των σεισμών στις Αλκυονίδες ήταν 20 νεκροί, αρκετοί από αυτούς από καρδιακές προσβολές και ανθρώπους που πήδηξαν από μπαλκόνια και ταράτσες.Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό υπήρξαν 500 τραυματίες, 22.554 κατεστραμμένες οικοδομές, 11.745 οικοδομές έπαθαν σοβαρές βλάβες και άλλες 50.222 που οι βλάβες ήταν επισκευάσημες.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για σεισμος 1981 λουτρακι

 

Στις αρχές Μαρτίου 1981 ανακοινώθηκε η ίδρυση της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Υ.Α.Σ.) που είχε αρχίσει να σχεδιάζεται μετά τον σεισμό της Θεσσαλονίκης το 1978. Υπολογίζεται ότι ως τις 3/12/1983, δόθηκαν 60 δισεκατομμύρια δραχμές για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων.Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου του 1981.

 

 

 

 

Ο Δρακόπουλος, το Β.Α.Ν. και αντισεισμικός σχεδιασμός

Ο σεισμός των Αλκυονίδων έφερε για πρώτη φορά στην δημοσιότητα τους σεισμολόγους. Ο φυσικομαθηματικός Ιωάννης Δρακόπουλος βρίσκεται στο επίκεντρο και από το στόμα του κρέμεται όλη η χώρα. Παράλληλα αναδείχτηκε η ιστορική σύγκρουση των σεισμολόγων με την ομάδα Β.Α.Ν. (Βαρώτσος, Αλεξόπουλος, Νομικός) που υποστήριζε πως είχε βρει επιστημονική μέθοδο για την πρόβλεψη των σεισμών.

 

 

xartis.jpg

 

 

Ο σεισμός των Αλκυονίδων ήταν ο σεισμός που άλλαξε για πρώτη φορά τον απαρχαιωμένο αντισεισμικό κανονισμό οικοδομικών έργων που ίσχυε από το 1959. Το τεχνικό επιμελητήριο Ελλάδος, εξέδωσε προσωρινές οδηγίες για την αντιμετώπιση βασικών αδυναμιών που αξιοποιήθηκαν στον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό του 1985 και ενισχύθηκαν μετά και τον σεισμό στην Πάρνηθα το 1999. Σήμερα 38 χρόνια μετά τον σεισμό του 1981 οι μνήμες πρέπει να μας υπενθυμίζουν πως η όμορφη χώρα μας βρίσκεται σε σεισμογενές περιβάλλον και όλοι μας πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι αλλά και ενημερωμένοι για να μην βρεθούμε και πάλι προ μεγάλων εκπλήξεων.