Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σε καραντίνα όλη η Ιταλία

- Advertisement -

Οι αριθμοί των κρουσμάτων από τον νέο κορωνοϊό στην Ιταλία που ανέρχονται σε τουλάχιστον 9.172, αλλά και οι 463 νεκροί δεν άφησαν πολλά περιθώρια στον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε.

Η Ιταλία των 60 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται σε «εθνική καραντίνα» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία, που οδήγησε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ήδη μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, οι Ιταλοί έτρεξαν στα σούπερ μάρκετ και άδειασαν στην κυριολεξία τα ράφια, αφού πλέον απαγορεύονται οι μετακινήσεις σε όλη τη χώρα. Παρά τα αυστηρά μέτρα που είχε ανακοινώσει τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός, ο οποίος απαγόρευσε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες, έκλεισε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μέχρι τις 3 Απριλίου, καθώς και θέατρα, κινηματογράφους, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Γι΄ αυτόν τον λόγο, προχώρησε σε πιο δραστικά μέτρα, όπως είπε ο ίδιος ο Κόντε, παρά τις αντιδράσεις κάποιων Ιταλών που έτρεξαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη νέα κατάσταση.

«Έχουμε πάρει κάποιες νέες αποφάσεις. Δεν υπάρχει χρόνος. Οι αριθμοί μάς λένε πως έχουμε μία σημαντική αύξηση μολύνσεων. Το μέτρο που αναμένεται να υπογράψω μπορούμε να το συνοψίσουμε ως μέτρο “μένω σπίτι μου”» είπε ο Κόντε σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν πια κόκκινες ζώνες στην Ιταλία, αλλά όλη η χώρα είναι μια κόκκινη ζώνη.

Τα μέτρα της Ιταλίας λόγω του κορωνοϊού

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επισήμανε την ανάγκη να αλλάξουν οι συνήθειες των κατοίκων για να περιοριστεί η θνησιμότητα από τον ιό και να μειωθούν τα κρούσματα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει δεχτεί τόσο ισχυρό πλήγμα από τον κορωνοϊό.

«Δεν θα υπάρχει πια κόκκινη περιοχή, αλλά μία προστατευόμενη Ιταλία. Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη τη χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός εξηγώντας ακόμα: «Πρέπει να παρέμβουμε για να προστατευτούν οι ασθενέστεροι και πιο ευάλωτοι πολίτες».

 «Έφοδος» στα σούπερ μάρκετ

Έπειτα από την ανακοίνωση των νέων μέτρων οι Ιταλοί ξεχύθηκαν στους δρόμους και τα μαγαζιά προκειμένου να γεμίσουν τα ράφια των σπιτιών τους με είδη πρώτης ανάγκης.

Μάλιστα τα καταστήματα έμειναν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, ενώ σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές από κόσμο που περίμενε υπομονετικά για να γεμίσει τα καρότσια του.

Οι νεκροί στην Ευρώπη ξεπέρασαν τους 500

Η Ευρώπη ξεπέρασε σήμερα το όριο των 500 θανάτων που σχετίζονται με τον νέο κορωνοϊό με τους 97 νέους νεκρούς που καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες στην Ιταλία, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Με βάση την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η Ευρώπη μετρά 511 θανάτους από την έναρξη της επιδημίας: 463 στην Ιταλία, 21 στη Γαλλία, 16 στην Ισπανία, 4 στη Βρετανία, 3 στην Ολλανδία, 2 στην Ελβετία και 2 στη Γερμανία.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε σήμερα τα 9.172 στην Ιταλία (+1.797 σε σύγκριση με την Κυριακή). Από αυτούς τους ασθενείς όμως οι 724 θεωρούνται πλέον ιαθέντες. Αυτό σημαίνει ότι, αν εξαιρεθούν οι ιαθέντες και οι νεκροί, οι φορείς και οι ασθενείς είναι σήμερα 7.985. Από αυτούς, οι 5.049 νοσηλεύονται και οι 733 εξ αυτών στην εντατική. Οι υπόλοιποι 2.936 δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα ή έχουν πολύ ελαφρά συμπτώματα και παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Τα περισσότερα θετικά κρούσματα στην Ιταλία βρίσκονται στη Λομβαρδία, συνολικά 5.469 και 333 θάνατοι. Ακολουθεί η Εμίλια Ρομάνια (1.386 κρούσματα και 70 νεκροί) και το Βένετο (744 κρούσματα και 20 νεκροί).

Από τις αρχές της επιδημίας έχουν ελεγχθεί στην Ιταλία 53.826 άνθρωποι.

Εξεγέρσεις στις ιταλικές φυλακές

Νέες εξεγέρσεις σημειώθηκαν χθες Δευτέρα 9 Μαρτίου στις ιταλικές φυλακές λόγω των μέτρων προφύλαξης από τον κορωνοϊό, τα οποία περιλαμβάνουν περιορισμούς στις επισκέψεις.

Συνολικά έξι έγκλειστοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια εξέγερσης σε μία από τις φυλακές στην Ιταλία, ενώ  δεσμοφύλακες κρατήθηκαν όμηροι σε άλλη φυλακή.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο επικεφαλής της ιταλικής διοίκησης σωφρονιστικών ιδρυμάτων Φραντσέσκο Μπαζεντίνι δήλωσε πως τρεις έγκλειστοι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε φυλακή στη βόρεια πόλη Μόντενα και τρεις άλλοι αφού μεταφέρθηκαν απ’ αυτή τη φυλακή.

 

«Υπήρξε σειρά εξεγέρσεων σε όλη τη χώρα» δήλωσε ο Μπαζεντίνι. Βίντεο που μεταδόθηκαν από την ιταλική τηλεόραση έδειχναν οχήματα της αστυνομίας και της πυροσβεστικής έξω από τη φυλακή, ενώ μαύρος καπνός υψωνόταν στον ουρανό.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως πυρκαγιές ξέσπασαν σε φυλακές προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

Το συνδικάτο των δεσμοφυλάκων Sappe ανακοίνωσε πως δύο δεσμοφύλακες πιάστηκαν όμηροι από τους κρατουμένους στην Παβία της βόρειας Ιταλίας και απελευθερώθηκαν έπειτα από επιδρομή που πραγματοποίησε η αστυνομία.

Με έκτακτο διάταγμα που εξέδωσε την περασμένη Κυριακή η ιταλική κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στην άμεση επαφή των εγκλείστων με τις οικογένειές τους. Στο πλαίσιο των μέτρων, τα οποία θα ισχύσουν μέχρι τις 22 Μαρτίου, θα επιτρέπεται στους φυλακισμένους να έρχονται σε επαφή με τους επισκέπτες τηλεφωνικά ή με άλλες μεθόδους που δεν περιλαμβάνουν σωματική επαφή.

Η Μόντενα και η Παβία βρίσκονται μέσα στην κόκκινη ζώνη που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση για να περιορίσει τη διάδοση του κορωνοϊού.

Πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης είπαν πως δύο από τους θανάτους στη Μόντενα προκλήθηκαν από υπερβολική δόση ναρκωτικών φαρμάκων, τα οποία οι κρατούμενοι βρήκαν σε ιατρεία φυλακών, ενώ ένας τρίτος φυλακισμένος βρέθηκε νεκρός και τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

Η αναταραχή στις φυλακές μπορεί να εντείνει την πολιτική πίεση που ασκείται στον κυβερνητικό συνασπισμό της κεντροαριστεράς με το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων. Ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι δήλωσε: «Οι πύλες των φυλακών δεν πρέπει να ανοίξουν με δικαιολογία τις εξεγέρσεις».

zougla.gr/

 

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog