Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο κόσμος ανάποδα

- Advertisement -

Ζούμε ιστορικές στιγμές; Φυσικά, και για αυτό τον λόγο απαιτείται να δείξουμε υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας, όλων των ηλικιών, και κυρίως σε εκείνους που μας ρωτούν: «Τι κόσμο θα μας παραδώσετε;».

Είναι δύσκολο για όλους μας να αλλάξουμε ριζικά τις καθημερινές συνήθειές μας. Γίνεται ακόμα δυσκολότερο από τη φύση του, όταν κάποιος άλλος μας υποχρεώνει να τις αλλάξουμε. Αντιδρούμε. Στην αρχή σπασμωδικά, μουρμουρίζοντας μέσα από τα δόντια μας. Μετά ξεσπάμε. Συνήθως κατά των άλλων. Είναι ανθρώπινο.

Εχει και τα καλά της, όμως, αυτή η ιστορική περιπέτεια που περνάνε οι γενιές μας. Μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στους δικούς μας. Να κοιτάξουμε με άλλα μάτια έννοιες όπως είναι η αλληλεγγύη, η κοινωνική συνοχή, η συλλογική ευθύνη. Να διαβάσουμε περισσότερο, αλλά και να ασχοληθούμε με τις δουλειές στο σπίτι. Μπορεί να μας φαίνονται ταπεινά κάποια από αυτά, όμως η πράξη δείχνει το αντίθετο. Αν το καλοσκεφτούμε, στη ρίζα τους βρίσκονται αξίες και αρχές που έχουν σημείο αναφοράς τον ανθρωπισμό (ανεξάρτητα από τις προσωπικές πολιτικές και ιδεολογικές απόψεις μας).

Κυβερνήσεις και πολιτικοί ηγέτες μίλησαν για έναν «πόλεμο» που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε αντίθεση με τους συμβατικούς πολέμους, δεν χρειάστηκε και δεν θα χρειαστεί να προστρέξουμε στην πολεμική βιομηχανία.

Αλλοι τομείς κέντρισαν το ενδιαφέρον μας και μας προετοίμασαν για ένα καλό πολιτικό μάθημα. Ανακαλύψαμε ξανά την αξία του δημόσιου συστήματος υγείας και των λειτουργών του (όλων των βαθμίδων). Διαπιστώσαμε ότι τελικά δεν είναι δύσκολο ακόμα και για το δυσκίνητο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα να περάσει με γοργούς ρυθμούς στην εποχή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Κοντολογίς, οι πολίτες δείχνουν να έχουν αντιληφθεί τη σημασία της υγείας και της παιδείας ως δύο βασικών πυλώνων για την πρόοδο και την ευημερία μιας σύγχρονης κοινωνίας, του δυτικού κόσμου.

Και κάτι ακόμα: Τοποθέτησαν ξανά ψηλά στο κοινωνικό βάθρο τον επιστήμονα. Στα πρόσωπα και στον ήρεμο λόγο του Σωτήρη Τσιόδρα ή του «δικού» μας Χαράλαμπου Γώγου και πολλών άλλων, η κοινωνία αναγνωρίζει ανθρώπους που είναι ταγμένοι σε αυτό που κάνουν. Η ανταπόδοση της κοινωνίας προς τους επιστήμονες, σήμερα της υγείας και αύριο όλων των τομέων που μπορούν να την οδηγήσουν στο μέλλον, πρέπει να είναι η ενίσχυση (υλική και άυλη) της έρευνάς τους.

Η γνώμη μου είναι ότι το επόμενο διάστημα, αναφέρομαι στην εποχή που θα έλθει μετά την υποχώρηση του κορωνοϊού, ο ανθρωπισμός μας θα δοκιμαστεί ακόμα περισσότερο. Για να βγούμε νικητές από την πόλεμο αύριο θα πρέπει να έχουμε κερδίσει μια σειρά από μικρές και μεγάλες μάχες σήμερα. Η συλλογική δράση, η έγνοια για τον διπλανό μας θα αποτελέσουν κέρδη. Η κατάσταση δεν θα είναι εύκολη και θα δοκιμαστούν οι αντοχές όλων μας. Ας είμαστε προετοιμασμένοι γιατί η πραγματικότητα μας έδειξε ότι τα παγκόσμια σύνορα δεν είναι τόσο μακρινά όσο τα φανταζόμασταν. Γιουχάν-Πάτρα είναι λίγες εβδομάδες δρόμος…

του ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

 

LB Ο Μιχάλης Βασιλάκης είναι καλός φίλος από τα παλιά, συμμαθητής, δημοσιογράφος, ζει μόνιμα στην Πάτρα και το άρθρο του φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog