Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο κορωνοϊός “ανοίγει” τις φυλακές -Αποφυλάκιση κρατουμένων λόγω ιού – Ποιοι έχουν δικαίωμα αποφυλάκισης

- Advertisement -

Ο μεγαλύτερος εχθρός του ιού είναι η καραντίνα. Αυτό οδήγησε την κυβέρνηση να πάρει μια σειρά από μέτρα για να αποφύγει τις συναθροίσεις και τον συνωστισμό αρκετού κόσμου σε ένα μέρος. Ένα σημαντικό πρόβλημα που είχε γεννηθεί ήταν τι θα γίνει με τις φυλακές. Ωστόσο αυτό αναμένεται να λυθεί το επόμενο διάστημα.

Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής ήδη συντάσσει Πράξη Νομοθετική Περιεχομένου για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Αυτή θα περιλαμβάνει την αποφυλάκιση για «ελαφροποινίτες», υπερήλικες αλλά και όσους έχουν λίγο χρόνο (12 μήνες) για την αποφυλάκιση. Η γγ Σοφία Νικολάου προχωρεί σε αυτό το μέτρο αποσυμφόρησης των φυλακών προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των κρατουμένων που αυτή τη στιγμή αγγίζει τις 12.500.

Ποιοι έχουν δικαίωμα αποφυλάκισης

Αυτή τη ρύθμιση μπορούν να εκμεταλλευτούν όσοι κρατούμενοι που έχουν υπόλοιπο 12 μηνών (ανεξαρτήρως ύψους ποινής) στον πραγματικό χρόνο έκτισης της συνολικής ποινής τους, θα αποφυλακιστούν όπως επίσης και όσοι κρατούμενοι έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση έως 5 ετη και κάθειρξη 5 έτη (δηλαδή και για κακούργημα με αυτή την ποινή) εφόσον έχουν εκτίσει το 1/20 της ποινής για σχεδόν όλα τα αδικήματα: π.χ οικονομικά φορολογικά, κλοπές, ελαφρά ναρκωτικά κλπ.

Παράλληλα αποφυλακίζονται όλοι οι κρατούμενοι άνω των 65 ετών για ανάλογα αδικήματα και ποινές, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/30 της ποινής τους. Ουσιαστικά δηλαδή οι λεγόμενοι «ελαφροποινίτες» αποφυλακίζονται σχεδόν όλοι.Τα μέτρα θα νομοθετηθούν με ΠΝΠ η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ώρες ή μέρες και θα έχουν ισχύ για 3 μήνες. Φυσικά θα υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις θα υπάρχουν και θα αφορούν τους καταδικασμένους για τα λεγόμενα ειδεχθή εγκλήματα. Δηλαδή εξαιρούνται καταδικασμένοι π.χ για εγκλήματα κατά του πολιτεύματος, υποθέσεις τρομοκρατίας, ανθρωποκτονίες, βιασμούς κλπ

Πηγή: pagenews.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog