Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας κ. Γιώργος Ψυχογιός, παραχώρησε συνέντευξη στο loutrakiblog.gr και απάντησε στα ερωτήματά μας για το κοινωνικό κράτος και την πρόνοια.

Loutrakiblog:Στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω του κορωνοϊού δεν είδαμε ούτε ένα Ευρώ για το κοινωνικό κράτος και την πρόνοια.

 

Γιώργος Ψυχογιός: Οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας , δηλαδή τα άτομα με αναπηρία, οι άστεγοι, οι  ηλικιωμένοι, οι διαβιούντες σε ιδρύματα και καταυλισμούς είναι που χρειάζονται κατεπείγουσα ενίσχυση γιατί είναι οι αδύναμοι κρίκοι της κοινωνικής αλυσίδας και αν αυτοί σπάσουν καταρρέουν όλα τα μέτρα.

 

Loutrakiblog:Ζητάτε αύξηση  κατά 50% των δαπανών για την πρόνοια στον νέο αναθεωρημένο προϋπολογισμό.Τι σημαίνει αυτό;

 

Γιώργος Ψυχογιός: Αύξηση κατά 50% των δαπανών για την πρόνοια στον νέο αναθεωρημένο προϋπολογισμό σημαίνει:

  1. Δωρεάν ρεύμα, νερό και τηλέφωνο και επανασύνδεση παροχών όπου έχουν διακοπεί σε όλες τις ευάλωτες ομάδες για όσο κρατάει η κρίση
  2. Αύξηση κατά 50% στα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ και στο επίδομα για ανασφάλιστους υπερήλικες και λήψη μέτρων για την ομαλή συνέχιση των επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ
  3. 1000 άμεσες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού σε όλα τα δημόσια προνοιακά ιδρύματα (παιδιών, χρονίως πασχόντων, ΑμεΑ) και 500 μόνιμες θέσεις προσωπικού στα ιδρύματα αυτά
  4. Διάθεση τώρα των σχολικών γευμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προνοιακά κοινωφελή ιδρύματα και μεγάλους υγειονομικούς οργανισμούς
  5. Μέτρα ψυχολογικής υποστήριξης και ενημέρωσης των ηλικιωμένων και των οικογενειών με όλα τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας (τηλέφωνο, διαδίκτυο).

 

Loutrakiblog:Ποιες είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μέτρα ενίσχυσης των ευάλωτων συμπολιτών μας;

 

Γιώργος Ψυχογιός: Αναλυτικά η πρότασή μας εξειδικεύεται ως εξής:

  1. ΠΑΡΟΧΕΣ

Η δωρεάν παροχή ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου είναι απαραίτητη για όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για ολόκληρη την περίοδο της κρίσης και αμέσως μετά.

  1. ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρ. ΚΕΑ) και το επίδομα υπερήλικων ανασφάλιστων είναι από τα χαμηλότερα της Ευρώπης. Απαιτείται η παράταση όλων των επιδομάτων που θα λήξουν όσο διαρκεί η κρίση για όλο αυτό το διάστημα, άμεση δημιουργία κατάλληλων καταλυμάτων για τους άστεγους, τα εξαρτημένα άτομα και τα άτομα  με ψυχικά προβλήματα που ζουν στο δρόμο καθώς και υλοποίηση προγραμμάτων βελτίωσης συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής στους καταυλισμούς ρομά.

  1. ΑΜΕΑ – ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ

Τα ιδρύματα αυτά είναι αποψιλωμένα από προσωπικό, αφού, δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία για την κάλυψη θέσεων μόνιμου προσωπικού που  είχαν προβλεφθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Απαιτείται η άμεση πρόσληψη 1000 ατόμων επικουρικού προσωπικού, με το άρθρο 88 του νόμου 4611/2019, γιατρών, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων-παιδαγωγών και επιμελητών, Στις προσλήψεις αυτές να περιληφθούν όλοι οι πρόσφατα απολυθέντες που έχουν εμπειρία και γνώση. Επίσης απαιτείται η επιτάχυνση διαδικασιών για την πρόσληψη 500 μόνιμων εργαζομένων στα ιδρύματα αυτά.

  1. ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ

Τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά, οι επιχειρήσεις που παρήγαγαν και διέθεταν τα γεύματα κινδυνεύουν σοβαρά και οι εργαζόμενοι απειλούνται με απόλυση. Τα γεύματα αυτά μπορούν να συνεχίσουν να παράγονται και να διατίθενται στους δήμους για τις προνοιακές τους δομές, τις κοινωνικές τους υπηρεσίες που σήμερα δίνουν τη μάχη για τη στήριξη των δημοτών, και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, καθώς και σε μεγάλους υγειονομικούς οργανισμούς και τα προνοιακά κοινωφελή ιδρύματα.

  1. ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι, αλλά και οι οικογένειες με παιδιά και μεγάλους ανθρώπους χρειάζονται  πληροφόρηση και στήριξη. Χρειάζεται να λειτουργήσουν κέντρα εξ αποστάσεως ενημέρωσης  και ψυχολογικής συμπαράστασης (τηλέφωνα, διαδίκτυο). Τα κέντρα αυτά μπορούν να δημιουργηθούν στους Δήμους και τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών. Άμεσα όμως μπορεί να ενισχυθεί για να λειτουργήσει με τον τρόπο αυτόν η υφιστάμενη Γραμμή ψυχολογικής Υποστήριξης του φορέα «Γραμμή Ζωής» που διαχειρίζεται το silveralert.