Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Covid-19: Ο τουρισμός στην κατάψυξη

- Advertisement -

Του Βασίλειου Τριγκιλίδα
Μέλους Δ.Σ. Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, ιδιοκτήτη τουριστικού γραφείου “Trigilidas travel” από το 1974, μέλους Δ.Σ. Ομοσπονδίας Τουριστικών Γραφείων Ελλάδος

Ολος ο πλανήτης ζει σε μία μοναδική παγκόσμια υγειονομική κρίση με πολλούς θανάτους και ανθρώπους να έχουν προσβληθεί στον νέο ιό του κορονοϊού.

Πέρα όμως από την υγεία που αποτελεί την προτεραιότητα όλων μας, ο κορονοϊός έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία και προβλήματα σε καταναλωτές, εργαζομένους και επιχειρήσεις, ζώντας μοναδικές ιστορικές στιγμές.
Η Ελληνική Οικονομία σύμμαχος της Δημόσιας Υγείας έχει μπει εδώ και μήνες στην «καραντίνα» ώστε να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού και να αποφευχθούν τα χειρότερα από την θανατηφόρα αυτή νόσο.

Ο κύβος ερρίφθη! Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Μητσοτάκης μαζί με 6 υφυπουργούς ανακοίνωσαν την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή στην «νέα κανονικότητα» για πολλά επαγγέλματα και δραστηριότητες.
Ο τουρισμός, η «βαριά βιομηχανία» της χώρας με συνεισφορά με πάνω από 18 δισ.€ στην ελληνική οικονομία έχει μπει στην «κατάψυξη» με άγνωστο πότε θα μπορέσει να ανακάμψει. Με πάνω από 230 επαγγέλματα να εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό, ο «Αρμαγεδδών» για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό τουρισμό έχει ήδη ξεκινήσει. Ζούμε όλοι τις επιπτώσεις ενός «αχαρτογράφητου συμβάντος» και η όποια πρόβλεψη είναι αδύνατη μπροστά στις καθημερινές αποκαλύψεις.

Ο τουρισμός είναι ο κλάδος της οικονομίας που έχει υποστεί την μεγαλύτερη ζημία με το μέλλον να φαντάζει αβέβαιο. Και τουρισμός, τουρισμός οργανωμένος, αυτός που φέρνει στη χώρα τα εκατομμύρια των ξένων επισκεπτών της και συμβάλλει όσο λίγοι άλλοι τομείς στην οικονομία της, είναι τα τουριστικά γραφεία. Χωρίς τα τουριστικά γραφεία δεν υπάρχει τουρισμός όπως τον γνωρίζουμε.

Αυτά διοργανώνουν τα οργανωμένα ταξίδια και τις εκδρομές, διοργανώνουν τα συνέδρια, τα ταξίδια κινήτρων, τα ταξίδια πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού, εναλλακτικού τουρισμού, τουρισμού υγείας. Αυτά γεμίζουν όλα τα ξενοδοχεία στη χώρα και όχι μόνο στη στενή περιοχή τους. Αυτά διακινούν τον εξερχόμενο τουρισμό, αλλά και τον εσωτερικό οδικό τουρισμό, όντας πάντοτε, κατ’ εξοχήν, η μηχανή του εισερχόμενου τουρισμού.

Ολοι οι άλλοι κλάδοι του τουρισμού ασφαλώς έχουν τον απαραίτητο ρόλο τους στο τελικό προϊόν, και ιδιαίτερα οι αερομεταφορές, και χωρίς αυτές το σημαντικότερο κομμάτι του οργανωμένου τουρισμού δεν μπορεί να υπάρχει. Χωρίς τα τουριστικά γραφεία, όμως, που συνδυάζουν τις προσφερόμενες τουριστικές υπηρεσίες και διακινούν τελικά τον παγκόσμιο τουρισμό, το τελικό τουριστικό προϊόν δεν είναι εφικτό να δημιουργηθεί.

Προκειμένου ο κλάδος των τουριστικών γραφείων να μπορέσει να επιβιώσει στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία θα χρειαστούν άμεσα μια σειρά από ελαφρύνσεις, διευκολύνσεις και παρεμβάσεις στην ελληνική νομοθεσία με στόχο την στήριξή τους με γνώμονα το τρίπτυχο: Χρήμα – Χρόνος – Γνώση.

Συγκεκριμένα απαιτούνται ειδικά μέτρα στήριξης για τα τουριστικά γραφεία που θα ανακάμψουν πολύ αργότερα από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις όπως:

1. Επιτακτική ανάγκη τόνωση της ρευστότητας: Αναστολή τραπεζικών υποχρεώσεων, επιστροφή προκαταβολής φόρου και δανειοδότηση με χαμηλό επιτόκιο και εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου άμεσα, χωρίς τα αυστηρά κριτήρια που αποτελούν τροχοπέδη για την δανειοδότηση των ΜΜΕ μέχρι σήμερα.
2. Κάλυψη μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων μέχρι και Σεπτέμβριο και με παράταση των μέτρων εάν χρειαστεί μέχρι τέλος του χρόνου, και όχι αναστολή αυτών.
3. Πλάνο διαχείρισης για καταναλωτές, εργαζόμενους και επαγγελματίες ανά κατηγορία επαγγελμάτων μετά την άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας και επανένταξης στην οικονομική δραστηριότητα. Η ποσόστωση στις υπηρεσίες του τουρισμού ιδιαίτερα στα μέσα μεταφοράς όπως ταξί, βαν, minibus, πούλμαν, καράβια, αεροπλάνα θα φέρει αυξήσεις στις τιμές και ελάχιστες κρατήσεις.
4. Voucher κοινωνικού τουρισμού και για τα τουριστικά γραφεία με πολυήμερα πακέτα για εκδρομές και κρουαζιέρες χωρίς δέσμευση ημερών με επιδότηση ανά άτομο ανά ημέρα π.χ. 50-60 ευρώ την ημέρα. Μέχρι σήμερα υπάρχουν πακέτα κοινωνικού τουρισμού για πολυήμερες διακοπές για καταλύματα μόνο. Χρειάζεται να αλλάξει το πλαίσιο αυτό άμεσα με στόχο να μπορέσουν να ταξιδέψουν και να τονώσουν τον ελληνικό τουρισμό και τις επιχειρήσεις με σύνθημα «Μένουμε Ελλάδα». Διάστημα δύο έτη. Κάλυψη από Κρατικό Προϋπολογισμό.
5. Ειδικά voucher ταξιδιών Ευρώπης που θα τονώσουν τα τουριστικά γραφεία με πακέτα από 2 ώς 7 ημερών με ποσό επιδότησης ανά ημέρα για τους πελάτες για την τόνωση της εξωτερικής αγοράς με προορισμούς των 27 κρατών μελών της Ευρώπης μόνο. Διάστημα δύο έτη. Κάλυψη από Ευρωπαϊκή Ενωση.
6. Επέκταση του μέτρου στήριξης μείωσης των ενοικίων 40% μέχρι τέλος του έτους.
7. Διαχείριση των επιστροφών χρημάτων από ακυρωμένες ταξιδιωτικές υπηρεσίες προς τους καταναλωτές από παρακρατήσεις προκαταβολών από αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία και τοπικές μεταφορικές εταιρείες και τοπικά τουριστικά γραφεία Ελλάδας ή εξωτερικού. Τα voucher χωρίς τις επιστροφές χρημάτων από τους προμηθευτές δεν θα μπορέσουν να καλύψουν πολλές περιπτώσεις καταναλωτών και θα επιφέρουν περισσότερα προβλήματα. Πολλοί πελάτες δεν επιθυμούν επίσης να ταξιδέψουν στα επόμενα 2 χρόνια. Επιβολή επιστροφής προκαταβολών προς τους καταναλωτές από όλες τις τουριστικές υπηρεσίες Ελλάδας και εξωτερικού και εφαρμογή των voucher μετά. Συνεργασία των κρατών προς επίλυση του σημαντικού αυτού προβλήματος.
8. Τουριστικά πούλμαν – βαν: Μετάθεση τελών κυκλοφορίας των 4-6 χαμένων μηνών στην επόμενη χρονιά. Ασφάλεια για πούλμαν με καθεστώς ακινησίας χωρίς κατάθεση πινακίδων με υπεύθυνη δήλωση από τον ιδιοκτήτη και ορισμό του σημείο στάθμευσης για έλεγχο ανά πάσα στιγμή και χωρίς πληρωμή των ασφαλίστρων.
9. Ενοικιαζόμενα ΙΧ: Μετάθεση τελών κυκλοφορίας των 4-6 χαμένων μηνών στην επόμενη χρονιά. Ασφάλεια για ΙΧ με καθεστώς ακινησίας χωρίς κατάθεση πινακίδων με υπεύθυνη δήλωση από τον ιδιοκτήτη και ορισμό του σημείο στάθμευσης για έλεγχο ανά πάσα στιγμή και χωρίς πληρωμή των ασφαλίστρων.
10. Κατάργηση του τουριστικού φόρου για ένα έτος, για όλα τα καταλύματα με στόχο την ελάττωση του κόστους ενός πακέτου για τον καταναλωτή.
11. Κατάργηση των προστίμων από ασφαλιστικές εισφορές του ΤΑΝΠΥ, ΙΚΑ κ.τ.λ. προηγουμένων ετών και αναστολή πληρωμής του κεφαλαίου έως 6 μήνες.
12. Διαφήμιση – προβολή της χώρας μας για την υγειονομική ασφάλεια που έχει επιδείξει κατά την διάρκεια της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και στην διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.
13. Μείωση δημοτικών τελών.
14. Σχολικές εκδρομές με προκαταβολές που δεν επιστρέφονται από ξενοδοχεία Ελλάδας και εξωτερικού και γραφεία εξωτερικού ή από χονδρέμπορους πράκτορες ξενοδοχείων Ελλάδας στα τουριστικά γραφεία που έχουν αναλάβει την εκδρομή και κατ’ επέκταση στους πελάτες. Πρέπει να γίνει με κρατική επιβολή η επιστροφή των προκαταβολών με κρατική εγγύηση και εξασφάλιση κάθε κράτους- μέλους. Δεν μπορεί να στοχοποιούνται τα γραφεία ταξιδιών ότι παρακρατούν προκαταβολές και να βρεθεί λύση και σε αυτό το σοβαρό θέμα.
15. Απώλεια εσόδων από διαγωνισμούς μεταφορών σχολείων. Εχουν προσφερθεί ειδικές τιμές για το χρονικό διάστημα του σχολικού έτους σαν τιμή – πακέτο και με μεγάλο ποσοστό έκπτωσης, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων, εσόδων που βοηθούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μεταφοράς στη δύσκολη περίοδο του χειμώνα. Τα χρήματα αυτά είναι δεσμευμένα για σχολική μεταφορά και θα μπορούσαν οι περιφέρειες να τα καταβάλουν σε αυτές τις επιχειρήσεις σαν μέτρο στήριξης στις επιχειρήσεις μεταφοράς.
16. Αναβάθμιση των ιατρικών μονάδων και προώθηση του ιατρικού τουρισμού, ώστε θα βοηθήσει στην κάλυψη θέσεων εργασίας και στην επιμήκυνση στον τόπο και στον χρόνο του τουριστικού μας προϊόντος.
17. Επιδοτούμενα σεμινάρια για τη διαχείριση των υπηρεσιών σε καταναλωτές για εργαζομένους και επιχειρηματίες για τη μετά Covid-19 εποχή.

Η ελληνική πολιτεία έχει επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά με επαγγελματισμό τόσο στον τομέα της πανδημίας όσο και στο πρόβλημα του μεταναστευτικού, αποκομίζοντας διθυραμβικά σχόλια από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από όλο τον κόσμο. Ας ελπίσουμε να μπορέσει έγκαιρα να αντιληφθεί και να αντιμετωπίσει με γενναιότητα το πρόβλημα της οικονομίας που έρχεται σε 2η φάση, αφού προέχει η υγεία του πληθυσμού και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, στηρίζοντας περισσότερο τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα τουριστικά γραφεία. Τα τουριστικά γραφεία θα επανέλθουν πολύ αργότερα σε σχέση με όλους τους άλλους επαγγελματικούς κλάδους της οικονομίας, διότι είναι κάτι που ξεπερνάει τα «στενά ελληνικά σύνορα» και αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα.

Ο κλάδος των τουριστικών γραφείων είναι παρών, είναι δυνατός, έχει όραμα και είναι πρόθυμος και έτοιμος να βρίσκεται στις επάλξεις του Τουρισμού, για να τα ξεκινήσει όλα από την αρχή την επόμενη ημέρα του Covid-19. Καλή δύναμη και υγεία σε όλους!

- Advertisement -

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η αποψη μου ειναι πως τουρισμός με ανασφαλεια, απαγορεύσεις, φοβιες και περιορισμούς απλα δεν υπαρχει! Εγώ και τζάμπα να μου λέγανε να πάω να μεινω ακόμη και στο καλυτερο ξενοδοχείο για να κάνω διακοπές με αυτές τις συνθηκες δεν……..

  2. Ερωτημα προς τους αγαπητους διαχειριστες του loutrakiblog αν γνωριζεται φυσικα: Τι γινεται και σε ποια φαση βρισκονται τα ξενοδοχεια του Λουτρακιου που ανακαινιζονται; Επισης τι συμβαινει με το γνωστο ξενοδοχειο του Ισθμου το Prime Isthmous που ειναι κλειστο τα τελευταια 3 χρονια. Εχεται πληροφοριες αν θα επαναλειτουργησει; Με εκτιμηση Μιχαλης Δ.

  3. Προφανως για να μην απαντησετε προς το παρον αγαπητοι μου του LB, δεν θα εχετε καποια ενημερωση η πληροφορηση για τις τυχες των ξενοδοχειων που ανακαινιζονται στην περιοχη οπως και για το τι συμβαινει με το ξενοδοχειο Prime Isthmous στον Ισθμο. Ευχαριστω Μιχαλης Δ.

    • Εχετε δίκιο κύριε Μιχάλη. Θα σας απαντήσουμε σύντομα. Περιμένουμε απάντηση και θα σας ενημερώσουμε

      • Κύριε Μιχάλη το ξενοδοχείο Ισθμια στον Ισθμό έχει κατασχεθεί από την τράπεζα. Κάποια στιγμή ίσως η τράπεζα να αναζητήσει αγοραστή. Τα ξενοδοχεία που ανακαινίζονταν στο Λουτράκι έχουν ήδη τελειώσει τις εργασίες αναβάθμισης εκτός από ένα το οποίο βρίσκεται επί της κεντρικής λεωφόρου και θα είναι έτοιμο σύντομα

  4. Σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφερον που δείξατε στην ερώτηση μου και για τις πληροφοριες σας αγαπητοί φίλοι του LB. Μιχάλης Δ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog