Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βίντεο ντοκουμέντο: Η Τουρκική Ακτοφυλακή «σπρώχνει» βάρκα με μετανάστες στην Ελλάδα

- Advertisement -

Στο βίντεο, που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα, φαίνεται σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής να

συνοδεύει τη βάρκα και να δημιουργεί κυματισμό που την προωθεί προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα
Σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής «σπρώχνουν» λέμβους με πρόσφυγες και μετανάστες προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Νέο βίντεο ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, καταγράφει τουρκική ακταιωρό να συνοδεύει τη λαστιχένια βάρκα με τους πρόσφυγες, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, και με μια σειρά ελιγμών να προκαλεί κυματισμό που την προωθεί προς τα ελληνικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το περιστατικό συνέβη το πρωί της Τετάρτης στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέσβου. Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης και περιπολικά της Ελληνικής Ακτοφυλακής εντόπισαν τη λέμβο με τους αλλοδαπούς, καθώς και σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής να πλέουν στην ίδια περιοχή.

Με ενέργειες τόσο του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όσο και των σκαφών που επιχειρούσαν στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας με τουρκικές αρχές, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα.

«Η λέμβος με τους αλλοδαπούς, η οποία δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα, παρά τις προσπάθειες των τουρκικών ακταιωρών να την προωθήσουν εντός αυτών, περισυνελέγη τελικά μεσημβρινές ώρες από τουρκική ακταιωρό», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αντίστοιχα περιστατικά έχουν καταγραφεί κι άλλες φορές το τελευταίο διάστημα στο Ανατολικό Αιγαίο, καθώς και στις αρχές Μαρτίου, τις μέρες που ξεκινούσε η συντονισμένη επιχείρηση των τουρκικών Αρχών να προωθήσουν μαζικά μετανάστες στην Ελλάδα μέσω του Έβρου και των θαλάσσιων συνόρων.

Κουμουτσάκος σε FRONTEX: Παραβιάζουν την Κοινή Δήλωση

Στο θέμα αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας την Τετάρτη, μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX, Fabrice Leggeri.

Όπως είπε, το τελευταίο διάστημα τουρκικές ακταιωροί έχουν εντοπιστεί να συνοδεύουν λέμβους με μετανάστες και πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, συμπεριφορά που διαμορφώνει απαράδεκτη πρακτική και συνιστά σαφή παραβίαση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας του 2016.

Η συζήτηση είχε ως αντικείμενο την ανασκόπηση της παρουσίας της FRONTEX και των επιχειρήσεών της στο Αιγαίο και τον Έβρο για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Οι δύο πλευρές τόνισαν την πολύ καλή συνεργασία της Ελλάδας με τον Οργανισμό και την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσής της, ενόψει της πιθανής αύξησης των μεταναστευτικών ροών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε την θετική συμβολή της ενεργού παρουσίας της FRONTEX και των RABITs κατά την πρόσφατη ένταση που προκάλεσε η Τουρκία στον Έβρο, εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό.

 

 

πηγη

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog