Ερώτηση για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα ληφθεί νέα απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας και lockdown,

δέχθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για τον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών από τον κορονοϊό στη χώρα μας.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέας απαγόρευσης κυκλοφορίας και lockdowvn, ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι αυτή τη στιγμή από ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας (R0) είναι κάτω από 1 και αυτό μας επιτρέπει να προσχωρήσουμε σε σταδιακή άρση μέτρων.

Φυσικά, όπως εξήγησε ο ίδιος, χρησιμοποιούνται και άλλοι δείκτες σε άλλες χώρες και έχουν να κάνουν με το σύστημα υγείας. Όπως η επάρκεια ΜΕΘ, αναπνευστήρων κλπ. «Στην Ελλάδα τα έχουμε πάει πολύ καλά σε αυτό τον τομέα και είναι επιτυχία της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό.

Σταδιακά, όπως είπε θα ενσωματώνονται στο μοντέλο που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα και τέτοιοι δείκτες.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας χαρακτήρισε κρίσιμες τις επόμενες 15 ημέρες, όσον αφορά τον έλεγχο της επιδημίας, και συγκεκριμένα ανέφερε ότι «αν συνεχίσουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας ως δυνητικά φορείς του κορονοϊού και συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής των χεριών και όσα αφορούν τις αποστάσεις και εάν περιορίσουμε με τη θέληση μας τις πολλές επαφές μας, τις συναθροίσεις μας σε χώρους συνωστισμού, θα έχουμε λιγότερο κίνδυνο αναζωπύρωσης και ευρείας διασποράς από τη Δευτέρα που θα αυξηθούν οι επαφές».

Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να διαγιγνώσκονται έγκαιρα οι νέες περιπτώσεις της νόσου με τον αυξημένο εργαστηριακό έλεγχο και την άμεση παρέμβαση με την ιχνηλάτηση των επαφών από τα νέα περιστατικά, επισήμανε.

«Ακόμη δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις θα συνεχίσουμε να επιτηρούμε καθημερινά την εικόνα της νόσου και αν χρειαστεί να παρεμβαίνουμε, θα παρεμβαίνουμε για να ελεγχθεί η επιδημία» πριν αυτή λάβει διαστάσεις, τόνισε ο Σ. Τσιόδρας.