Αιτία για την αναπτέρωση των ελπίδων του τουρκικού Tύπου και κυρίως των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στάθηκε ένα tweet του υπεύθυνου επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν

Στην επικαιρότητα έρχεται και πάλι η συζήτηση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος ενόψει μάλιστα και της μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής του Μπαϊραμιού καθώς και της επετείου της Άλωσης της Πόλης στις 29 Μαΐου.

Αιτία για την αναπτέρωση των ελπίδων του τουρκικού Tύπου και κυρίως των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στάθηκε ένα tweet του υπεύθυνου επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, στο οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μας έλειψε! Αλλά λίγη ακόμη υπομονή. Μαζί θα τα καταφέρουμε…». Το αξιοπρόσεκτο στο συγκεκριμένο tweet είναι η φωτογραφία της Αγίας Σοφίας, γεγονός που από πολλούς Τούρκους πολίτες ερμηνεύτηκε ως μήνυμα ότι η Αγία Σοφία θα ανοίξει σύντομα για μουσουλμανική προσευχή, παρότι μουσείο.

Μάλιστα μερικοί πολίτες σχολίαζαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το ιστορικό μνημείο ενδέχεται να ανοίξει για προσευχή φέτος την Παρασκευή 29 Μαΐου.

Μόλις πριν από έναν χρόνο, ενόψει των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι «αυτό είναι μία προσδοκία και του έθνους μας και ολόκληρου του μουσουλμανικού κόσμου. Το έθνος μας λαχταρά να δει την Αγία Σοφία τζαμί εδώ και χρόνια». Και ήδη μετά τη δήλωση αυτή ένα μέρος του εσωτερικού χώρου του μνημείου διαμορφώθηκε σε χώρο προσευχής, χωρίς ωστόσο να παραχωρείται συχνά για αυτό το σκοπό στους Μουσουλμάνους.

Το μήνυμα ωστόσο ενός από τους στενότερους συμβούλους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζωπύρωσε και πάλι τη σεναριολογία για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενόψει μάλιστα και της μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής, το Μπαϊράμι, μέσα στο Μάιο, αλλά και της επετείου της Άλωσης που φέτος συμπίπτει να είναι Παρασκευή.