Μια «σταδιακή διαδικασία» για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη περιλαμβάνεται στην ατζέντα του Κολεγίου των Επιτρόπων για την Τετάρτη σύμφωνα με το Politico.

Μάλιστα αναμένεται να συζητηθεί και ελληνική πρόταση για το θέμα αυτό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το προσχέδιο ανακοίνωσης που περιήλθε στην κατοχή του Politico, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει σχετικά με μια «σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση» για την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ. Κάποιος μπορεί να χρειαστεί να περάσει ένα τεστ ή να κατοικεί σε μια «πράσινη» ζώνη στην κλίμακα του κορωνοϊού για να του επιτραπεί να ταξιδέψει, σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο.

«Εάν οι επιδημιολογικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη συνεχίσουν την τρέχουσα θετική τους τάση, είναι πιθανό να αρθούν σταδιακά οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι συνοριακοί έλεγχοι σε ολόκληρη την ΕΕ»,

αναφέρει το προσχέδιο. Αυτή όμως είναι η Φάση 2 – και μπορεί να είναι πολύ μακριά, καθώς βρισκόμαστε σήμερα σε αυτό που η Επιτροπή αποκαλεί Φάση 0.

Για το δυνητικά μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ της φάσης 0 και της φάσης 2, οι Βρυξέλλες θα προτείνουν την άρση των περιορισμών μόνο για λίγα μέρη στην αρχή, δηλαδή για περιφέρειες σε χώρες της ΕΕ που έχουν «συγκρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση».

Η δεύτερη επιλογή για την ελεύθερη μετακίνηση είναι να επιτραπεί να επιτραπεί η διέλευση σε συνοριακά περάσματα όπου οι ταξιδιώτες «θα μπορούν να υποβάλλονται σε καθορισμένους ελέγχους», όπως είναι οι υγειονομικοί έλεγχοι – «χωρίς διακρίσεις (που μπορεί να πραγματοποιούνται στα σύνορα ή πριν)», λέει το προσχέδιο. Επίσης, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα μπορούσαν να αρθούν πρώτα «για ορισμένους τύπους μεταφοράς και ορισμένους τύπους τουριστικών δραστηριοτήτων, ενόψει του προγραμματισμού καλοκαιρινών ταξιδιών για διακοπές», αναφέρει το έγγραφο της Επιτροπής.

Το θέμα θα συζητηθεί στην ημερήσια διάταξη του Κολεγίου των Επιτρόπων για την Τετάρτη – μαζί με μια πληθώρα σχετικών προτάσεων, που συνθέτουν το μάντρα της πρόεδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ότι τα ταξίδια, ο τουρισμός, οι διακοπές, η ενιαία αγορά, η ζώνη Σένγκεν, η οικονομική ανάκαμψη, το μέλλον της Ευρώπης, η ψηφιοποίηση και η Πράσινη Συμφωνία είναι αλληλένδετες.

Μάλιστα η αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι ένα βήμα από τα πέντε που προτείνει η Επιτροπή για να δώσει στον κόσμο κάποια ελπίδα για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το ελληνικό σχέδιο για το καλοκαίρι

Η Αθήνα πιέζει για μια πολύ γρήγορη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη.

«Στόχος μας είναι να εργαστούμε για να επιτραπούν ξανά τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν»,

αναφέρει ελληνικό έγγραφο, το οποίο υποβλήθηκε στην Επιτροπή τη Δευτέρα και περιήλθε στην κατοχή του Politico.

Μάλιστα η Αθήνα θέλει «δίκαιη μεταχείριση» όλων των πιθανών ταξιδιωτών για να αποτρέψει «οποιαδήποτε μεροληπτική στάση σε ό,τι αφορά την υπηκοότητα» στα πρωτόκολλα ταξιδιού.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών»,

λέει το έγγραφο, ζητώντας να επιτρέπεται στους ανθρώπους να ταξιδεύουν… και στη συνέχεια να επιστρέφουν γρήγορα και εύκολα στο σπίτι: Δεν πρέπει να υπάρχει «καραντίνα ή άλλες δυσανάλογες ή ανασταλτικές απαιτήσεις κατά την επιστροφή».

Ωστόσο, η Αθήνα δεν υποστηρίζει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων για οποιονδήποτε. Και όπου το προαναφερθέν σχέδιο της Επιτροπής είναι μάλλον άνευ λεπτομέρειας, η Αθήνα απαιτεί «κοινή κατανόηση» σε επίπεδο ΕΕ ότι όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ είτε για τον κορωνοϊό είτε για αντισώματα τρεις ημέρες πριν κάνουν ένα ταξίδι. Λέει επίσης ότι εναλλακτικά, δεν θα απαιτηθούν τεστ «για ταξίδια μεταξύ περιοχών… που έχουν δείξει ξεκάθαρα και σταθερά στοιχεία ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό είναι υπό έλεγχο».

Υπάρχει όμως και ένα ακόμη συγκεκριμένο αίτημα από μια χώρα με νησιά που δεν είναι προσβάσιμα οδικώς. «Δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τα μέσα ταξιδιού», λέει η Αθήνα. «Οι οδικές, αεροπορικές, θαλάσσιες αλλά και οι μετακινήσεις με τρένο θα πρέπει να εκκινήσουν ταυτόχρονα και με ανάλογα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε πιο απομακρυσμένες χώρες-μέλη της Ένωσης μας να μείνουν πίσω.

«Έτσι, στα αεροπλάνα, “όλα τα καθίσματα” πρέπει να γεμίσουν, λέει το έγγραφο, καθώς οι κενές ενδιάμεσες θέσεις δεν θα συνέφεραν οικονομικά ενώ τα οφέλη για την υγεία θα ήταν αμφισβητήσιμα.