Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αγίου Πνεύματος 2020: Το «παράθυρο» για το τριήμερο

- Advertisement -

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τα εποχικά ξενοδοχεία να λειτουργήσουν νωρίτερα από το προβλεπόμενο και δη αμέσως μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ επανέλαβε ότι τα δημοτικά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου, εφόσον η πορεία της πανδημίας είναι καθοδική.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ειδικότερα όσον αφορά στα εποχικά ξενοδοχεία, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η κυβέρνηση αξιολογεί το σχέδιο της καθημερινά και προχωρά σε παρεμβάσεις όπου χρειάζεται, πάντα κατόπιν συστάσεων της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Πρόσθεσε ότι πρόθεση είναι να ανοίξει πρώτα η εστίαση και να αξιολογηθεί η πορεία της πανδημίας και μετά θα αξιολογηθεί και το συγκεκριμένο θέμα. Και ανέφερε ότι όλα αυτά θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι το σχέδιο αυτό θα καλύπτει όλο το τρίπτυχο: εργασία, φορολογία, ρευστότητα, έβαλε όμως χαμηλά τον πήχη: «Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι σαν το περσινό. Και δεν πρέπει να συγκρίνεται με αυτό» είπε.

Και δήλωσε πως: «Εφέτος λοιπόν, στον τομέα του τουρισμού, ξεκινάμε από το μηδέν. Ό,τι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια πολύ μικρότερη τουριστική πίτα».

Ερωτηθείς τι σημαίνει όσον αφορά στα μέτρα στήριξης το «ξεκινάμε» από το μηδέν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι: «Τα μέτρα στήριξης θα είναι τέτοια που να παρέχουν ομπρέλα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους με όλων των ειδών τις σχέσεις εργασίας, αλλά και σε επιχειρήσεις κίνητρο για να ανοίξουν. Το σχέδιο θα άρει την αβεβαιότητα ώστε να έχουν καλύτερη ορατότητα οι ενδιαφερόμενοι».

Ο κ. Πέτσας τόνισε επίσης ότι το σχέδιο για τον τουρισμό θα λαμβάνει μέριμνα για τα υγειονομικά πρωτόκολλα και την ενίσχυση του ΕΣΥ σε μικρά και μεγάλα νησιά. Δεν απάντησε όμως για τη διενέργεια τεστ πριν την άφιξη τουριστών. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν στις προτάσεις της δεν συμπεριέλαβε το «ευρωπαϊκό υγειονομικό πιστοποιητικό» για τις πτήσεις.

Σημειωτέον πως η εσωτερική μετακίνηση προς τα άλλα νησιά, πλην Κρήτης και Εύβοιας που «ανοίγουν» σήμερα, θα επιτραπεί από τις 25 Μαΐου, εφόσον συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα.

Από σήμερα επανέρχονται σταδιακά οι πτήσεις εσωτερικού όμως βέβαια πρέπει να ανακοινωθεί πότε τελικά θα ανοίξουν ξενοδοχεία, να ανοίξει και η εστίαση στις 25 Μαΐου και να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τις πτήσεις εξωτερικού για να φανεί τι θα γίνει στην τουριστική αγορά, καθώς ο εσωτερικός τουρισμός αποτελεί ένα μόνο κομμάτι, σημαντικό μεν, αλλά όχι το μόνο.

Τι θα γίνει με τα δημοτικά

Στο ερώτημα εάν θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, ο κ.Πέτσας ανέφερε: «Θα δούμε τα αποτελέσματα και από το άνοιγμα των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου σήμερα και αναλόγως η επιτροπή θα εισηγηθεί και η κυβέρνηση θα αποφασίσει».

Υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι θα ανοίξουν τα δημοτικά την 1η Ιουνίου, εφόσον είναι καθοδική η πορεία της πανδημίας. Και έτσι το άφησε ανοιχτό, δεδομένου ότι όπως ανέφερε τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα είναι θετικά.

Ουσιαστικά οι αποφάσεις θα ληφθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου ώστε να έχουν αξιολογηθεί οι επιπτώσεις του ανοίγματος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 

πηγη

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Περιεχόμενα άρθρου

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog