Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τουρκία: Καλούμε την Ελλάδα να απαλλαγεί από τα ιστορικά της συμπλέγματα

- Advertisement -

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εξεδώσει ανακοίνωση την Παρασκευή, στην οποία τόνιζε: “Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών”.

Ακόμη, το ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος. Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.

Η απάντηση της Τουρκίας

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας απαντά στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας που καταδίκαζε την φιέστα στην Αγία Σοφία, σημειώνοντας τα εξής:

“Μετά από κάθε ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, η Ελλάδα συνεχίζει να προβαίνει σε μάταιες και χωρίς αποτέλεσμα ανακοινώσεις. Σε μια εποχή κατά την οποία το κάλεσμα για προσευχή ακούγεται από τους μιναρέδες της Ευρώπης και έχει γίνει κατανοητή η σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, η ενόχληση που αισθάνθηκε η Ελλάδα εξ αιτίας της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία αποτελεί ένα παράδειγμα της ψυχολογίας στην οποία βρίσκεται αυτή τη χώρα.

Οι προσπάθειες ορισμένων κύκλων να φιμώσουν το εζάν (το κάλεσμα για μουσουλμανική προσευχή) στη Δυτική Θράκη με την πρόφαση της πανδημίας του Covid-19 είναι ακόμη νωπές στη μνήμη μας.

Η Τουρκία δεν καταχράστηκε το χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως παγκόσμιο μνημείο ούτε τη Σύμβαση για την Προστασία της Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αυτά τα μνημεία έχουν διατηρηθεί ως τις σημερινές γενεές, λόγω της φροντίδας και της σχολαστικής προστασίας που έχει επιδείξει η Τουρκία σε ιστορικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης, καθώς αποτελούν μέρος της κληρονομιάς της Τουρκίας.

Η Αγία Σοφία θα παραμείνει μια σημαντική αξία για την Τουρκία και την ανθρωπότητα και θα συνεχίσει να την προστατεύει. Καλούμε την Ελλάδα να απαλλαγεί από τα ιστορικά της συμπλέγματα“.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν συμμετείχε χθες στην προσευχή συνδεόμενος ζωντανά από την οικία του στην Κωνσταντινούπολη με την Αγία Σοφία και δήλωσε στο μήνυμα που απηύθυνε μέσω τηλεδιάσκεψης:

“Μακάρι στην 600η επέτειο της κατάκτησης, το 2053, να έχουμε αφήσει στους νέους μας μια Τουρκία, την οποία θα καμαρώνει ο πρόγονός μας ο Πορθητής. Είναι πολύ σημαντικό που στην 567η επέτειο της κατάκτησης αναγνώστηκε το κεφάλαιο της Κατάκτησης (της Μέκκας) και διαβάστηκαν προσευχές μέσα στην Αγία Σοφία

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Περιεχόμενα άρθρου

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog