Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ

- Advertisement -

Για το 2021 μετατίθενται οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ ερωτηματικό αποτελεί αν τελικά θα αυξηθούν το επόμενο έτος οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να είναι 8% και όπως διαβεβαιώνουν από το υπουργείο Οικονομικών αν τελικά αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες είναι δεδομένο ότι θα ληφθούν υπόψη τα νέα δεδομένα και τα σημάδια που έχει αφήσει ο κορωνοϊός στην οικονομία και στην κτηματαγορά.

Μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μην αυξηθούν καθόλου ούτε το 2021 οι τιμές ζώνης της Εφορίας αν επικρατεί στην κτηματαγορά η πτωτική τάση τιμών που παρατηρείται σήμερα.

Για το 2021 μεταφέρεται και η εξαγγελθείσα μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, ενώ για το 2022 φαίνεται να πηγαίνει η μείωση του τέλους επιτηδεύματος που επιβαρύνει επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Εκεί που δεν πρέπει να περιμένει κανείς μειώσεις είναι στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων, τσιγάρων και ποτών. Οπως επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου, αν συμβεί αυτό οι απώλειες για τα έσοδα θα είναι μεγάλες και γι’ αυτό δεν το εξετάζουν.

Προς το παρόν οι μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ είναι πιο πολύ «πυροσβεστικές» στην κρίση που έφερε στην αγορά η καραντίνα.

Από Δευτέρα 01 Ιουνίου και έως τις 31 Οκτωβρίου ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες θα επιβαρύνονται με χαμηλότερο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες καθώς μειώνεται στο 13% από 24% σήμερα. Μέτρο που δεν είναι βέβαιο ότι θα περάσει στην τσέπη του καταναλωτή.

Αφορά προϊόντα όπως είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, τα ροφήματα, οι χυμοί, το τσάι, τα ισοτονικά ποτά – ηλεκτρολύτες, τα μεταλλικά νερά. Τα αλκοολούχα ποτά παραμένουν στο 24%. Μόνο η μπίρα χωρίς αλκοόλ θα επιβαρύνεται με το χαμηλότερο ΦΠΑ 13% από 24% σήμερα.

Στις μεταφορές όλα τα εισιτήρια θα πωλούνται από Δευτέρα 01 Ιουνίου με τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% αντί για 24% σε μία προσπάθεια τόνωσης του τουρισμού.

Αυτό σημαίνει ότι σημαντική μείωση στις τιμές θα πρέπει να εμφανίσουν τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, στο τρένο, το μετρό και το τραμ, τα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία κ.τ.λ. Με μειωμένο ΦΠΑ 13% θα επιβαρύνονται και τα εισιτήρια των κινηματογράφων.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog