Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Συνέντευξη Ψυχογιού: Ο αγώνας για δημοκρατία και χειραφέτηση είναι καθημερινός

- Advertisement -

Ο τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, έδωσε σήμερα 2/6/2020, συνέντευξη στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» και τον Γ. Τραπεζιώτη.

Ο κος Ψυχογιός αναφέρθηκε στα γεγονότα των τελευταίων ημερών στις ΗΠΑ κατόπιν της βάναυσης δολοφονίας του George Floyd, λέγοντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι εξαιρετικά προσβλητικό, ανησυχητικό και απάνθρωπο, με θύματα αυτούς που πάντα ήταν οι φτωχότεροι, οι περιθωριοποιημένοι δηλαδή τους αφροαμερικανούς και τους ισπανόφωνους και άλλους.

Είναι όμως οι ίδιοι που οικοδόμησαν την αμερικάνικη κοινωνία στο παρελθόν και σήμερα στηρίζουν την οικονομία. Φαίνεται όμως ότι η ριζοσπαστική Αμερική ξυπνάει από το λήθαργο πολλών δεκαετιών και διεκδικεί το αυτονόητο, την απόρριψη της τυφλής καταστολής και την τήρηση των δικαιωμάτων όλων με ισότιμο τρόπο.

Βέβαια θιασώτες της αντίληψης Τραμπ, τηρουμένων των αναλογιών, υπάρχουν και στην ελλληνική πραγματικότητα όπου δυστυχώς τα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας συνεχίζονται, με πιο πρόσφατο την επίθεση ειδικού φρουρού σε δύο νεαρά παιδιά στα Σεπόλια πριν λίγες μέρες.

Πρέπει να δημοσιευθεί άμεσα και το πόρισμα του κου Αλεβιζάτου που κάνει σαφές το πόσο πλημμελής και ανεπαρκής είναι η διερεύνηση των περιστατικών αυτών από την πολιτεία. Η ισχυρή μειοψηφία των αστυνομικών που προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες προσβάλει μεταξύ άλλων και την πλειοψηφία των δημοκρατικών ανδρών και γυναικών της αστυνομίας που σέβονται το ρόλο τους, το Σύνταγμα και τους νόμους.

Σχετικά με τις περικοπές δικαιωμάτων που συνεχίζει η Κυβέρνηση στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, ο βουλευτής σημείωσε ότι αυτές δεν είναι παρά ο προθάλαμος μια γενικότερης αντίληψης περικοπής δικαιωμάτων των πιο αδύναμων.

Βλέπουμε τι γίνεται τις τελευταίες μέρες με τα δικαιώματα των εργαζομένων, σε ποια μοίρα βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δέχθηκαν μηδενική ή ισχνή στήριξη από την Κυβέρνηση όλο το τελευταίο διάστημα, το ίδιο και οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ξεκίνησαν με την απαξίωση των πιο ευάλωτων, των προσφύγων, των Ρομά, των ανέργων, των ηλικιωμένων και τώρα επεκτείνουν τις περικοπές στα κατώτερα και μεσαία κοινωνικά στρώματα.

Αναφορικά με τις εξώσεις που θα γίνουν σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες, ο κος Ψυχογιός επισήμανε ότι βλέπουν αυτούς τους ανθρώπους, αναγνωρισμένους πρόσφυγες, ως αριθμούς, όχι ως ανθρώπους, αυτούς και τις οικογένειές τους.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να τους κάνει αόρατους, να κρύψει το πρόβλημα «κάτω από το χαλί», τους πετάει στο δρόμο χωρίς καμία προετοιμασία και μέριμνα για την στέγαση και την ένταξή τους. Η ΝΔ λειτουργεί με απάνθρωπο, κυνικό τρόπο, με βάση την ιδεοληψία της. Εκτός του ότι τους εκθέτει σε κίνδυνο, ευνοεί τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Όχι απλώς το αποδέχεται, είναι στρατηγική της, να τους ρίξει βορά στους ακροδεξιούς και τους, δήθεν, αγανακτισμένους που η ίδια εξέθρεψε, αλλά και στα κυκλώματα.

Αντιπαραβολικά προς την πολιτική αυτή ο τομεάρχης θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως Κυβέρνηση, είχε προγραμματίσει, για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες που πρέπει κάποια στιγμή να βγουν από τις δομές, περιθώριο 6 μηνών με σχεδιασμό που τους έδινε εργαλεία και μέσα να αυτονομηθούν, όπως πρόσβαση στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, σε προγράμματα του ΟΑΕΔ για πλήρη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, καταγραφή δεξιοτήτων στις δομές ώστε να μπορούμε να τους κατευθύνουμε εκεί που πρέπει όταν βγουν.

Εκτός του «ΗΛΙΟΣ» για στέγαση, ελληνομάθεια και κατάρτιση, υπήρχε πρόσβαση τόσο σε επίδομα στέγασης όσο και στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ώστε να έχουν στήριξη και ομαλή ένταξη μέχρι να βρουν τον βηματισμό τους.

Τέλος ο κος Ψυχογιός υπογράμμισε ότι το κίνημα αλληλεγγύης το επόμενο διάστημα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, στην πρώτη γραμμή, με την στήριξή τους υλικοτεχνικά για τις βασικές ανάγκες και την εξασφάλιση δυνατοτήτων απασχόλησης και ένταξης και την διάθεση χώρων στέγασης.

 

- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Φαντάζομαι, κύριε Ψυχογιό, αυτά που λέτε αφορούν τους μη κυβερνώντες, σωστά; Και το αναφέρω διότι ο σύντροφος Πολάκης πρώτος και κατόπιν ο σύντροφος Τσίπρας μίλησαν για έλεγχο αρμών της εξουσίας σε περίπτωση νέας επανόδου σας στην εξουσία, που μεταφράζεται σαφώς σε απολυταρχικό πραξικόπημα της δευτέρας φοράς αριστεράς.

  2. Βάναυσες δολοφονίες γίνονται και στην Ελλάδα, όπως το παιδάκι που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα μέσα στο σχολείο του στην Αγ. Βαρβάρα. Και το αντιμετωπίσατε κ. Ψυχογιέ επιβραβεύοντας τους δολοφόνους με το να αλλάξετε το νομοσχέδιο, επιτρέποντας στους τσιγγάνους να εγγράφονται δωρεάν στα ΤΕΙ της αρεσκείας τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog