Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κορονοϊός: Στο μικροσκόπιο της Πολιτείας ο τριπλασιασμός των νέων κρουσμάτων

- Advertisement -

Ο διψήφιος αριθμός των νέων κρουσμάτων των τελευταίων ημερών αλλά και η διασπορά αυτών σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, προκαλεί ανησυχία.

Στα 19 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ανά ημέρα ανέρχεται ο μέσος όρος της τελευταίας εβδομάδα, αριθμός τριπλάσιος από τον αντίστοιχο μέσο όρο την εβδομάδα που είχε προηγηθεί. Την ίδια στιγμή τα κρούσματα αυτά εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει προβληματισμό αλλά και ανησυχία όσον αφορά στην πορεία της επιδημίας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι χθες ανακοινώθηκαν 11 νέα κρούσματα και σύμφωνα με πληροφορίες τα 5 από αυτά εντοπίζονται στη Φθιώτιδα, 3 στην Ξάνθη, 1 στη Δράμα, 1 στη Ροδόπη, ενώ 1 κρούσμα είναι εισαγόμενο.

Διαπιστώνεται λοιπόν ότι ο ιός μπορεί να εμφανιστεί σε μία περιοχή αιφνίδια και αυτό συνδέεται με την άρση των μέτρων η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της έχει ολοκληρωθεί. Με δεδομένο το γεγονός ότι η σημερινή εικόνα των κρουσμάτων αποτυπώνει την πορεία της επιδημίας πριν από δύο εβδομάδες περίπου, δηλαδή την περίοδο που άνοιξαν τα καταστήματα εστίασης, κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει ποια μπορεί να είναι η επίπτωση αυτής της κίνησης της επόμενες ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι από τα 131 νέα κρούσματα του τελευταίου 7ημέρου, το 1 στα 3 αφορά κρούσμα που εντοπίστηκε σε άτομο που ήρθε από το εξωτερικό. Φαίνεται δηλαδή έντονα η ανησυχία της εισαγωγής κρουσμάτων καθώς ακόμη οι πτήσεις είναι ελεγχόμενες και όλοι όσοι έρχονται στη χώρα περνούν από τη διαδικασία του τεστ. Από κει και πέρα υπάρχει και ένα σημαντικό ζήτημα με τα άτομα τα οποίο μπορεί να βγουν αρνητικά στο έλεγχο και ενώ μπα΄νουν σε καραντίνα τελικά παραβιάζουν τον κανόνα.

Σήμερα είναι σε καραντίνα βρίσκονται 15.181 άτομα. Μεταξύ αυτών άτομα με αρνητικά τεστ, επιβεβαιωμένα κρούσματα, επαφές κρουσμάτων κλπ. Από τους ελέγχους για την τήρηση της καραντίνας κατά τους προηγούμενους μήνες διαπιστώθηκε ότι 246 άτομα την “έσπασαν”. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι τα άτομα αυτά είχαν προσβληθεί και μπορούσαν αν μεταδώσουν τον ιό. Όμως δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς με ασφάλεια. Το γεγονός ότι τα άτομα αυτά δεν είχαν συμπτώματα, φαίνεται πως δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν είχαν τον ιό και δεν τον μετέφεραν.

Σχετικά με το αν οι ασυμπτωματικοί μεταδίδουν τον ιό ή όχι, κάτι που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναθεωρήσει πολλές φορές στη διάρκεια της πανδημίας, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι πρόκειται για λανθασμένη εκτίμηση ότι δεν μεταδίδουν τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα ο κ. Σύψας είπε πως ο ΠΟΥ έχει κάνει πολλά λάθη όσον αφορά τα στοιχεία για τον κορονοϊό και το τελευταίο ήταν αυτό με τους ασυμπτωματικούς ασθενείς. Διευκρίνισε, δε, ότι οι προσυμπτωματικοί και οι ασυμπτωματικοί μεταδίδουν κανονικά τον ιό.

Όσον αφορά τις εικόνες συνωστισμούς σε διάφορα μέρη τις τελευταίες μέρες καθώς και τις παραβιάσεις της καραντίνας ο κ. Σύψας τόνισε πως αυτή δεν είναι μια καλή εξέλιξη και ότι θα φανεί στην καμπύλη.

«Σε δυο βδομάδες θα έχουμε ακόμα πιο άσχημα νούμερα από τα σημερινά.» Όπως είπε, ο κόσμος έπαψε να έχει εμπιστοσύνη στους ειδικούς και άρχισε να χαλαρώνει.

Στη Φθιώτιδα ανέφερε ότι είναι ελεγχόμενη η κατάσταση, ενώ τα αποτελέσματα των προηγούμενων ημερών τα βλέπουμε τώρα στην Ξάνθη με το ξέσπασμα τοπικής επιδημίας. Η κατάσταση είναι μεν ελεγχόμενη, αλλά αν συμβεί και αλλού «θα έχουμε πρόβλημα. Δεν θα μπορούμε να το ελέγξουμε.» Σχετικά με το ζήτημα του τουρισμού και το άνοιγμα των συνόρων ο κ. Σύψας τόνισε ότι

«πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν υπάρχει ασφαλής τουρισμός. Αναλαμβάνουμε το ρίσκο για οικονομικούς λόγους» και συμπλήρωσε ότι «σίγουρα θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα».

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog