Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων

- Advertisement -

Με τη δημοτική μας σύμβουλο Σούλα Μπιτσάκου και πολλά μέλη της παράταξης παραβρεθήκαμε στην αίθουσα ΚΑΠΗ του Ζευγολατιού προσκαλεσμένοι της πρωτοβουλίας πολιτών όπου συζητήθηκε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Την συζήτηση τη συντόνισαν τα μέλη της πρωτοβουλίας Δήμητρα και Τζένη Σαρρή και τις ευχαριστούμε.

Είμαστε παρόντες για να συνθέτουμε και να λύνουμε προβλήματα. Δε θα παρασυρθούμε στην άγονη συζήτηση για το τι έχει γίνει στο παρελθόν, ούτε σε επί μέρους ζητήματα που αποπροσανατολίζουν από την ουσία.

Το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι δύσκολο και δυσεπίλυτο. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η μείωση του όγκου των παραγόμενων σκουπιδιών.

Αφού μελετήσαμε, επισκεφθήκαμε το εργοτάξιο καθαριότητας, ψάξαμε, και μάθαμε, αναλύσαμε όλες τις παραμέτρους του προβλήματος, σε διοικητικό επίπεδο, ανθρώπινο δυναμικό, όγκο παραγόμενου υλικού, ποσοστά σε πλαστικά, χαρτιά, γυαλί, οργανικά, βιομηχανικά, σύμμεικτα παρουσιάσαμε την πρότασή μας που τα βασικά της σημεία είναι:

1. Κίνητρα σε κοινότητες, γειτονιές για ανάδειξη της πιο καθαρής περιοχής. Τα οικονομικά οφέλη από την αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων και της κομποστοποίησης να δοθούν στα Τοπικά Συμβούλια.

Με τη μαζική συμμετοχή των τοπικών συμβουλίων και των πολιτών θα μειωθεί ο παραγόμενος όγκος σκουπιδιών κατά 60+%.

Δεδομένου ότι πάνω από το 80% είναι πλαστικά μπουκάλια, γυαλιά, χάρτινες συσκευασίες και οργανικά, θα δοθεί η δυνατότητα στην υπηρεσία καθαριότητας να καταρτίσει ένα άνετο πρόγραμμα αποκομιδής και οι πολίτες θα ξέρουν κάθε μέρα και ακριβώς την ώρα που θα γίνεται αποκομιδή σκουπιδιών.

2. Πιλοτικό πρόγραμμα στα μαγαζιά εστίασης και αναψυχής. Κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος να έχει τους δικούς του κάδους.

3. Συνεχής ενημέρωση των δημοτών για τα οφέλη, οικονομικά και περιβαλλοντικά της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης. Οδηγίες για την οικιακή κομποστοποίηση.

4. Ουσιαστική αξιοποίηση του έστω και μικρού «πράσινου σημείου».

5. Επιβολή συμβολικών προστίμων στους παραβάτες.

6. Κοινό μέτωπο όλων των παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων για να κατασκευασθεί Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων κοντά στον δήμο μας για να μην έχουμε δυσβάστακτο κόστος μεταφορικών

7. Πρόγραμμα απόθεσης σε κοινό χώρο όλων των αμπελόπανων του δήμου για να ανασάνουν τα ημιορεινά χωριά μας.

Ξεχωριστές ευχαριστίες στην ομάδα του ΚΑΠΗ που προΐσταται η κυρία Χριστίνα Καλλίρη για την άψογη φιλοξενία

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog