Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Πράσινο φως από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για την κατασκευή του οδικού άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη

- Advertisement -

Ένα κρίσιμο βήμα πραγματοποιήθηκε χθες, στην πορεία που οδηγεί στην πραγματοποίηση ενός κρίσιμου αναπτυξιακά και ιδιαίτερα αναμενόμενου έργου, του οδικού άξονα της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, με συντριπτική πλειοψηφία, γνωμοδότησε θετικά για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του τμήματος Καλαμάτα – Ριζόμυλος, κατά την 7η τακτική του συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020.

Παρά το γεγονός ότι κατά τη δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε είχαν εκφραστεί πολλές και αντιτιθέμενες απόψεις για στοιχεία της Μελέτης του έργου, οι περιφερειακές παρατάξεις, συνειδητοποιώντας την ανάγκη να μην υπάρξει κανένα πρόσκομμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστέρηση, ή ματαίωση ενός τόσο σημαντικού αναπτυξιακού έργου, του οποίου η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, γνωμοδότησαν θετικά για τη Μ.Π.Ε. ανοίγοντας το δρόμο για την επόμενη φάση της πραγματοποίησης του έργου.

Τη μεγάλη αυτή εξέλιξη χαιρέτισε κατά την τοποθέτηση του ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ για την Πελοπόννησο”, Γιώργος Δέδες, ο οποίος κατά την πρόσφατη θητεία του ως Γενικός Γραμματέας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών συμμετείχε πρωταγωνιστικά στις απαιτούμενες διαδικασίες για τη δημοπράτηση και την υλοποίηση του έργου.

«Είναι μια στιγμή εξαιρετικής χαράς και δικαίωσης για όλους εμάς που πιστέψαμε και επιμείναμε στην ανάγκη να προχωρήσει αυτό το στρατηγικού χαρακτήρα και εθνικής σημασίας έργο, να διαπιστώνουμε σήμερα πως το Περιφερειακό Συμβούλιο σχεδόν ομόθυμα γνωμοδοτεί υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του τμήματος Καλαμάτα – Ριζόμυλος, ανοίγοντας το δρόμο ώστε να εγκριθεί άμεσα η ΜΠΕ, να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και να ξεκινήσουν γρήγορα οι κατασκευαστικές εργασίες», τόνισε κατά την τοποθέτηση του ο Γιώργος Δέδες.

Ο επικεφαλής της παράταξης “ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ για την Πελοπόννησο”, επισήμανε τρεις βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην πορεία υλοποίησης του έργου:

• Να διασφαλιστεί η δυνατότητα επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής,
• να κατασκευαστούν επαρκείς και ασφαλείς συνδέσεις με τις παρόδιες επιχειρήσεις και
• να εξεταστεί η δυνατότητα διοχέτευσης μεγάλου όγκου της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στον περιμετρικό της Καλαμάτας, με ταυτόχρονη κατάργηση των διοδίων, εφόσον το κόστος είναι μικρό και μπορεί να καλυφθεί από το Δημόσιο έως το τέλος της σύμβασης παραχώρησης.

Μετά την ολοκλήρωση της φάσης των προδικαστικών προσφυγών και των αιτήσεων αναίρεσης στο ΣΤΕ με έγκριση και των πέντε σχημάτων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, τώρα άνοιξε ο δρόμος για την άμεση έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η έναρξη της διαδικασίας του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και της κατάθεσης δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

«Είναι εφικτό μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 να υπάρξει ανάδοχος για το έργο και να εκκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του», τόνισε ο Γιώργος Δέδες.

Υπενθυμίζεται ότι ο στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου οδικός άξονας που θα συνδέσει την Καλαμάτα και το αεροδρόμιό της με την ταχέως αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή της δυτικής Μεσσηνίας και ταυτόχρονα θα ενώσει τους δύο διευρωπαϊκούς άξονες της Πελοποννήσου, τον “Μορέα” και την επέκταση της “Ολυμπίας Οδού”, δημοπρατείται ως έργο ΣΔΙΤ, θα ανήκει στο Δημόσιο, το οποίο διατηρεί τον ισχυρό εποπτικό του ρόλο και δεν θα έχει διόδια.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog