Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

- Advertisement -

To “Δίκτυο” στηρίζει την Γραμμή 1109 ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Η 30η Ιουλίου έχει καθιερωθεί από το 2013 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων («World Day against Trafficking in Persons») και ενόψει της ημέρας αυτής, το “Δίκτυο” και ο οργανισμός A21 προχώρησαν στην παραγωγή ενός βίντεο το οποίο έχει ως σκοπό να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα στην πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η εμπορία ανθρώπων, γνωστή και ως human trafficking, αναφέρεται κυρίως στην σεξουαλική εκμετάλλευση, την αφαίρεση οργάνων αλλά και την εξαναγκαστική εργασία στην ιδιωτική οικονομία. Άντρες, γυναίκες και, δυστυχώς, παιδιά, αποτελούν «προϊόντα» σε μια παγκόσμια εγκληματική βιομηχανία. Μια βιομηχανία η οποία έχει αναπτυχθεί εντός και εκτός της χώρας μας, στην επαρχία, στα κέντρα των πόλεων, σε ξενοδοχεία, σε εστιατόρια, στα χωράφια ή ακόμα και στο διπλανό διαμέρισμα. Η εμπορία ανθρώπων είναι η 2η μεγαλύτερη εγκληματική δραστηριότητα – μετά το εμπόριο ναρκωτικών – με παγκόσμια ετήσια κέρδη που φθάνουν τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η στρατηγική της Α21 για την καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς τομείς δράσης: την Ενημέρωση, την Ταυτοποίηση και την Αποκατάσταση των διασωθέντων θυμάτων.

— 1109 – Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων —
Το 2012, με πρωτοβουλία της Α21 δημιουργείται στην Ελλάδα η Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109, η μοναδική γραμμή στην ελληνική επικράτεια με αποκλειστικό αντικείμενο την Εμπορία Ανθρώπων.

Η 1109 είναι μια πανελλαδική, τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή που από τον Απρίλιο του 2012 λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Τις κλήσεις διαχειρίζονται ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές, οι οποίοι ομιλούν Ελληνικά και Αγγλικά, ενώ υπάρχει η δυνατότητα άμεσης τηλε-διερμηνείας σε περισσότερες από 200 γλώσσες. Μέσω της Γραμμής 1109 παρέχεται ενημέρωση σχετικά με την εμπορία ανθρώπων, ενδείξεις περιστατικών εμπορίας ανθρώπων, καθώς και τη λειτουργία και τις προσφερόμενες υπηρεσίες της Α21 προς τα διασωθέντα θύματα.
Επιπλέον, μέσω της Γραμμής 1109, οι καλούντες έχουν τη δυνατότητα να αναφέρουν ανώνυμα υποψίες ή πιθανά περιστατικά που σχετίζονται με την εμπορία ανθρώπων. Οι χειριστές κλήσεων επεξεργάζονται τις αναφορές, διαχειρίζονται κατά περίπτωση τις πληροφορίες και τις προωθούν στις διωκτικές αρχές με σκοπό τον εντοπισμό και τη διάσωση των θυμάτων. Η Γραμμή 1109 λειτουργεί, επίσης, ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των διασωθέντων θυμάτων και των υπηρεσιών παροχής φροντίδας και αποκατάστασης σε όλη τη χώρα.

Η Γραμμή 1109 δέχεται ανώνυμες ή επώνυμες αναφορές για πιθανά περιστατικά εμπορίας ανθρώπων μέσω τηλεφώνου, email ή μέσω της ειδικής φόρμας επικοινωνίας της ιστοσελίδας www.1109.gr
__________________

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog