Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Με 203 διεθνή βραβεία έχουν τιμηθεί οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου στην Σπάρτη

- Advertisement -

Οι «βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου», στη Σπάρτη Λακωνίας, από το 2012 έως σήμερα τιμήθηκαν στους μεγαλύτερους, αναγνωρισμένους και έγκυρους διαγωνισμούς του κόσμου, με 203 διεθνή βραβεία, έναν αριθμό ρεκόρ παγκοσμίως για ελαιοπαραγωγό που καλλιεργεί, παράγει και τυποποιεί αποκλειστικά τα δικά του βιολογικά ελαιοπροϊόντα.

Τα 203 διεθνή βραβεία αποτελούν διαβατήριο, αλλά και εγγύηση υψηλής ποιότητας για τις αγορές και τους καταναλωτές του εξωτερικού, εκεί που κυρίως απευθύνονται.

Είναι μια σφραγίδα ανώτερης γεύσης που πλέον αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο, από την Ιαπωνία μέχρι την Αμερική. Για τη νέα βράβευση αλλά και τους στόχους της εταιρείες μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος.

Πότε και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την βιολογική καλλιέργεια; Πόσο δύσκολο ήταν αυτό το εγχείρημα;

Αποφασίσαμε συνειδητά να ασχοληθούμε με τη βιολογική καλλιέργεια, γνωρίζοντας τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται για το περιβάλλον, αλλά και για την ανθρώπινη υγεία. Ξεκινήσαμε το 1992, όταν η βιολογική γεωργία ήταν εντελώς άγνωστη τότε στην Ελλάδα.

Επιλέξαμε τον τόπο μας, την Σπάρτη Λακωνίας, όπου οι συνθήκες είναι ιδανικές για την καλλιέργεια ελιάς. Στόχος μας δεν ήταν ποτέ να παράγουμε τεράστιες ποσότητες ελαιολάδου και ελιών.

Εξαρχής, εκπαιδευτήκαμε και εν συνεχεία αποφασίσαμε πως είναι μονόδρομος για εμάς η παραγωγή πιστοποιημένων βιολογικών ελαιοπροϊόντων limited edition, με ταυτότητα και υπεραξία, που κατατάσσονται στα λειτουργικά τρόφιμα.

Είναι ένας δύσκολος δρόμος καθώς απαιτείται τεχνογνωσία, κατάρτιση και μεγάλα διαστήματα δοκιμών. Επίσης ο διεθνής ανταγωνισμός είναι τεράστιος, απέναντι σε πάνω από 40 μεγάλες ελαιοπαραγωγικές χώρες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των 28 χρόνων επιμείναμε, πιστέψαμε στον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την επίτευξη της υψηλής ποιότητας.

Έχετε κατακτήσει παγκόσμιο ρεκόρ στις διεθνείς βραβεύσεις. Τι σημαίνει για εσάς;

Δεν είχαμε συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς πριν από το 2012, δηλαδή 20 χρόνια μετά το ξεκίνημα όλης αυτής της προσπάθειας, καθώς θέλαμε πρώτα, να φτάσουμε, σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο ποιότητας και γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών τα εξειδικευμένα βιολογικά ελαιοπροϊόντα μας.

Ο συναγωνισμός και ο βαθμός δυσκολίας που συναντήσαμε από το 2012 έως και σήμερα είναι τεράστιος από τα διεθνή μεγαθήρια της ελαιοκομίας. Εκεί “εισάγεσαι” στο χώρο που δεν συγχωρείται το παραμικρό ελάττωμα από τους ειδικούς κριτές.

Για αυτό τον λόγο απαιτήθηκαν τα 20 πρώτα χρόνια προετοιμασίας, εξέλιξης και κυρίως αυτοβελτίωσης, για να γίνει εφικτό να συναγωνιστείς, αυτές τις τεράστιες αγορές, στην γεύση και την ποιότητα καθώς ποσοτικά είναι αδύνατον.

Ποιο ή ποια από τα διεθνή βραβεία σας θα θεωρούσατε ότι είναι ξεχωριστά για εσάς και για ποιο λόγο;

Είναι μια πολύ δύσκολή ερώτηση και σίγουρα η απάντηση μου είναι το κάθε επόμενο διεθνές βραβείο. Αυτό που ακόμα δεν έχει έρθει. Το πιστεύω γιατί θεωρώ ότι το μεγαλύτερο βραβείο είναι η διαδρομή που γίνεται μέχρι να φτάσουμε σε μια μεγάλη βράβευση, η οποία μπορεί να έχει μια διάρκεια δοκιμών και πειραματισμών δύο, τριών, τεσσάρων ετών. Αυτή η διαδρομή είναι αυτή το μεγάλο βραβείο και αυτό που σε διδάσκει.

Θεωρώ ότι τα βραβεία μας επιβεβαίωσαν ότι βρισκόμαστε στην σωστή πορεία, με σεβασμό και ταπεινότητα, στο ιερό δέντρο της ελιάς, στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και σε όλα αυτά που προσθέτουμε στην ελληνική βιολογική ελαιοκομία.

Αν λοιπόν ξεχώριζα κάποιο, θα ήταν το πρώτο μας βραβείο, με τις ελιές «Τέλιες» και το Διπλό Χρυσό Αστέρι στα Great Taste Awards στο Λονδίνο το 2012 -τα λεγόμενα Oscar της γεύσης- ανάμεσα σε 10.000 ποιοτικά τρόφιμα από όλο τον κόσμο.

Επίσης, την μεγάλη και μοναδική διάκριση της 2ης θέσης σε όλο τον κόσμο το 2017 για το gourmet ελαιόλαδο μας «Συλλεκτικόν», ενώ ειδική μνεία πρέπει να δοθεί στο ίδιο ελαιόλαδο, για την διάκριση με την οποία τιμήθηκε στο Λονδίνο το 2019, την ανώτερη και σπάνια διάκριση των 3 χρυσών αστεριών ανάμεσα σε 12.772 ποιοτικά τρόφιμα στα Great Taste Awards.

Η κορύφωση φυσικά όλων αυτών των παγκόσμιων βραβείων γεύσης και ποιότητας ήρθε το 2018 και το 2019, όπου δύο διαφορετικά πολυποικιλιακά έξτρα παρθένα βιολογικά gourmet ελαιόλαδα μας, το Majestic blend evoo και το Gemstone blend evoo, τιμήθηκαν για δύο συνεχόμενες χρονιές, με την 1η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ελαιολάδων WREVOO των αντίστοιχων ετών, με νέο ρεκόρ όλων στην κατηγορία τους.

Μιλήστε μας για τα βιολογικά προϊόντα σας. Ποιες θα χαρακτηρίζατε ως τις πιο καινοτόμες προτάσεις σας;

Τα ελαιοπροϊόντα μας είναι πολλά αλλά αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω μερικά θα σας έλεγα το βιολογικό Πρωτέλαιο limited edition, το άθερμο Αγουρέλαιο, τα έξτρα παρθένα μονοποικιλιακά ελαιόλαδα, τα αρωματικά Premium και Gourmet ελαιόλαδα.

Επίσης, οι βιολογικές και gourmet ελιές μας, Καλαμών και πράσινες που είναι φυσικής ζύμωσης, με ελάχιστο αλάτι, χωρίς χημικά και συντηρητικά αλλά και χωρίς παστερίωση.

Όλα τα βιολογικά ελαιόλαδα και οι ελιές που παράγουμε είναι αμιγώς καινοτόμα με κυρίαρχο σημείο υπεροχής τους την απλότητα και τον πλουραλισμό στη γεύση τους, που θυμίζουν ξεχασμένες εποχές.

Αρκετές έρευνες δείχνουν τα πολλά οφέλη της ελιάς και του ελαιολάδου στην ανθρώπινη υγεία. Συμμετέχετε σε τέτοιες έρευνες με τα προϊόντα σας;

Η επιστημονική έρευνα και οι συνεργασίες με ερευνητές και πανεπιστημιακά ιδρύματα αποτελούν τον πυρήνα και τον θεμέλιο λίθο των ελαιώνων μας.

Σήμερα, τα βιολογικά ελαιόλαδα μας, αξιοποιούνται στην τριετή έρευνα «Παρεμβατική Μελέτη Μεσογειακής Διατροφής», που πραγματοποιείται από το πανεπιστήμιο του Harvard και τη σχολή Δημόσιας Υγείας, στην καθημερινή διατροφή 1000 εθελοντών πυροσβεστών σε 44 πυροσβεστικούς σταθμούς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σκοπός της είναι να αποδείξει ότι αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειες σε ομάδες ανθρώπων που έχουν υψηλό κίνδυνο ασθενειών και κυρίως καρδιακών προσβολών κατά την εκτέλεση της εργασίας τους, όπως οι πυροσβέστες, ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά.

Σημαντική είναι επίσης η κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το ΕΚΠΑ ,όπου ερευνήθηκαν οι επιτραπέζιες ελιές μας.

Η μελέτη έδειξε ότι είχαν κατά μέσο όρο 5 φορές περισσότερη τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη (ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά),από τους υπόλοιπους τύπους ελιών που εξετάστηκαν στο εργαστήριο.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Ελαιοκανθάλης, στην Ολυμπία το 2016.

Παράγετε και φυσικά καλλυντικά προϊόντα, τι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτά;

Τα φυσικά καλλυντικά μας δημιουργήθηκαν με γνώμονα την ανάγκη να στραφούμε προς τη φύση για την φροντίδα, την περιποίηση και την προστασία του προσώπου και του σώματός.

Πρόκειται για 100% ελληνικά φυσικά καλλυντικά με άθερμο βιολογικό ελαιόλαδο και βαλσαμέλαιο, διαθέτοντας όλες τις ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις νόμιμης κυκλοφορίας και έχουν υποβληθεί σε πλήρη δερματολογικό έλεγχο.

Τα καλλυντικά μας κυκλοφορούν με το brand name Esthique Natural Cosmetics.

Ποιοι οι επόμενοι στόχοι σας;

Ο στόχος μας για τα επόμενα χρόνια είναι η συνέχιση και εξέλιξη της παραγωγής βιολογικών ελαιοπροϊόντων υψηλής υγειοπροστατευτικής αξίας με καινοτομία και υπεραξίες.

Ταυτόχρονα, η διεύρυνση της αναγνώρισης του brand name «ελαιώνες Σακελλαρόπουλου» από τους καταναλωτές διεθνώς, αλλά και η εξασφάλιση περισσότερων σημαντικών αγορών του εξωτερικού, με σταθερές και αμοιβαίες συνεργασίες και βέβαια η Σπάρτη και η χώρα μας, να συνεχίσουν να κατακτούν πρωτιές στις διεθνείς διακρίσεις.

Πηγή πληροφοριών

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog