Ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, είδε την περιουσία του να ξεπερνά τα 100 δισ. δολ. την Πέμπτη, 6 Αυγούστου. Σε αυτό οδήγησε η εκτίναξη της μετοχής του Facebook στο αμερικανικό χρηματιστήριο κατά 6%.

Αφορμή για αυτό το άλμα στάθηκαν 2 γεγονότα: 1) Η διάθεση του Instagram Reels στις ΗΠΑ την προηγούμενη ημέρα και 2) Η απόφαση που υπέγραψε αργά την Πέμπτη ο Ντόναλντ Τραμπ ότι το TikTok θα απαγορευτεί στις ΗΠΑ από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η αύξηση της περιουσίας του Mark Zuckerberg τον καθιστά μόλις τον τρίτο άνθρωπο στον πλανήτη που μπαίνει σε ένα εξαιρετικά κλειστό κλαμπ. Εκείνο των εκατοντάκις δισεκατομμυριούχων (Centibillionaire Club), όπου βρίσκονται ήδη οι ιδρυτές της Amazon, Jeff Bezos και της Microsoft, Bill Gates.

Η αρχή έγινε την Τετάρτη, 5 Αυγούστου, οπότε το Facebook ανακοίνωσε την διάθεση του επίδοξου ανταγωνιστή του TikTok στις ΗΠΑ, Instagram Reels. Πρόκειται για μία εφαρμογή που επιτρέπει τη δημιουργία και το μοίρασμα μικρών βίντεο, διάρκειας 15 δευτερολέπτων.

Η ολοκλήρωση του άλματος του Facebook και της περιουσίας του Mark Zuckerberg πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, όταν η μετοχή εκτινάχθηκε στη Wall Street, λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστή η απόφαση του αμερικανού προέδρου για απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ, από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η «αξία» του Mark Zuckerberg έχει αυξηθεί φέτος ήδη κατά 22 δισ. δολ. Αυτό το ποσό όμως δεν είναι παρά ένα μικρό κομμάτι μπροστά στα 75 δισ. δολ. που εκτιμάται ότι έχει κερδίσει εντός του 2020 ο Jeff Bezos της Amazon, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι επικεφαλής των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας βρίσκονται στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, καθώς το μέγεθος και η δύναμη των εταιρειών τους και η προσωπική τους περιουσία συνεχίζουν να αυξάνονται. Το Facebook, το Amazon, η Apple και η Google συγκαταλέγονται μεταξύ εταιρειών που έχουν ευνοηθεί περισσότερο από την καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ψωνίζουν, ψυχαγωγούνται και κοινωνικοποιούνται μέσω του Διαδικτύου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στις ΗΠΑ, η Apple, το Amazon, το Alphabet, το Facebook και η Microsoft, έχουν συνολική αξία ίση με σχεδόν το 30% του αμερικανικού ΑΕΠ.