Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Σαφάρι» για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων – Εντατικοποιούν τους ελέγχους, αλλάζουν ΚΟΚ και διπλώματα

- Advertisement -

Να διατηρήσει την εικόνα που είχε η χώρα μας κατά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που καταγράφηκε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων επιχειρούν από κοινού τα υπουργεία Μεταφορών – Υποδομών και Δημόσια Τάξης με σειρά παρεμβάσεων και κυρίως την αύξηση των ελέγχων των οδηγών στους ελληνικούς δρόμους.

Όπως έχει διαπιστωθεί το αλκοόλ και η ταχύτητα αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και στόχος είναι να αποτρέψουν τους οδηγούς από το να… πατούν γκάζι και να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Η Τροχαία πραγματοποιεί εξορμήσεις σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να ελέγξουν ΙΧ και οδηγούς. Την ίδια στιγμή προωθούνται αλλαγές στον ΚΟΚ με την ενεργοποίηση του proint system και την αναπροσαρμογή των προστίμων με αύξηση των σε όσες παραβάσεις προκαλούν θανατηφόρα ατυχήματα . Την ίδια στιγμή προωθείται ένα νέο αδιάβλητο σύστημα για τους υποψήφιους οδηγούς ώστε να παίρνουν δίπλωμα μόνο όσοι είναι έτοιμοι να κρατήσουν τιμόνι και όχι όσοι… λαδώνουν!

Απογοητευτικά τα νούμερα στην Αττική

Άκρως απογοητευτικά είναι τα στοιχεία από τους ελέγχους της Τροχαίας στην Αττική τον Ιούλιο, ένα μήνα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας κάθε μέρα στην Αττική γινόταν 591 παραβάσεις από τους οδηγούς από τις οποίες οι 25 σε βαθμό πλημμελήματος.

Στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων που εφαρμόζει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για την τροχονομική αστυνόμευση και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στην περιοχή της Αττικής, βεβαιώθηκαν 18.332 παραβάσεις, από τις οποίες 777 σε βαθμό πλημμελήματος.

Ενδεικτικά βεβαιώθηκαν:

449 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, από τις οποίες οι -43 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος,
2.148 παραβάσεις ορίου ταχύτητας,
209 παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
249 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου,
572 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας και,
1.299 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους.
3 7 παραβάσεις για επικίνδυνους ελιγμούς

Η εικόνα στα νησιά του Ιονίου

«Πρωταγωνιστής» στις παραβάσεις του ΚΟΚ αναδεικνύεται η Κέρκυρα ενώ ακολουθεί η Ζάκυνθος. Από την Παρασκευή (31-07-2020) έως και την Κυριακή (02-08-2020) πραγματοποιήθηκαν εντατικοί αστυνομικοί έλεγχοι για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την αντιμετώπιση επικίνδυνων οδηγικών συμπεριφορών, στα νησιά του Ιονίου.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των αστυνομικών εξορμήσεων από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Λευκάδας ελέχθησαν (1.549) οχήματα και βεβαιώθηκαν (377) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (στην Κέρκυρα (202) , στην Ζάκυνθο (91) , στη Λευκάδα (46) και (38) στην Κεφαλονιά).

Από τις παραβάσεις αυτές ξεχωρίζουν :

(55) για υπερβολική ταχύτητα
(56) για μη χρήση προστατευτικού κράνους
(8) για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης
(7) για μη χρήση ζώνης ασφαλείας
(5) για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
(3) για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
(2) για αντικανονικό προσπέρασμα
(1) κατά περίπτωση για χρήση κινητού τηλεφώνου, αντικανονικό ελιγμό και παραβίαση προτεραιότητας καθώς και
(238) για άλλες παραβάσεις

Τι έδειξαν οι έλεγχοι στην Κ. Μακεδονία

Περισσότερους από 5.400 έλεγχους πραγματοποίησαν μέσα σε διάστημα 48 ωρών αστυνομικοί σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και τη βεβαίωση επικίνδυνων τροχονομικών παραβάσεων.

Από την Παρασκευή, 31 Ιουλίου έως και την Κυριακή, 2 Αυγούστου, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής, ελέχθησαν συνολικά 5407 οχήματα και βεβαιώθηκαν 882 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Οι 669 παραβάσεις αφορούσαν στην υπερβολική ταχύτητα, οι 66 τη μη χρήση προστατευτικού κράνους, οι 64 την οδήγηση υπό την επήρεια μέθης και οι 31 τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας. Ακολούθησαν η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και λοιπές παραβάσεις.

1.289 κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα σε ένα μήνα στην Αν. Μακεδονία και Θράκη

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημειώθηκαν 35 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 41 το 2019).

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

– Η υπερβολική ταχύτητα

– Οδήγηση σε κατάσταση μέθης

– Η απόσπαση προσοχής οδηγού

– Η παραβίαση προτεραιότητας

– Η παραβίαση σημάνσεων και

– Η μη τήρηση απόστασης ασφάλειας.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog