Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τρίτη δόση για την ενίσχυση των Δήμων – Εντός ημερών αποδεσμεύονται 60 εκατ.

- Advertisement -

Αμεσα βγαίνει νέα οριζόντια επιχορήγηση των Δήμων για τις απώλειες και τα έξοδα που είχαν λόγω κορονοϊού ύψους 60 εκατομμυρίων και θα υπάρξει και τρίτη δόση, όμως σε αυτήν θα τηρηθεί η διάταξη του νόμου που προβλέπει την ενίσχυση βάση των στοιχείων που θα συλλέξει το Οικονομικό Παρατηρητήριο για κάθε δήμο ξεχωριστά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος παρενέβει εκτάκτως στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, έχει κάνει ήδη αίτημα και εντός των ημερών περιμένει έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών για την αποδέσμευση ποσού 60 εκατομμυρίων ευρώ, ως δεύτερη δόση για την ενίσχυση των δήμων έτσι ώστε να καλύψουν: είτε τα έκτακτα έξοδα που τους προέκυψαν για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, είτε τις απώλειες που είχαν από τέλη λόγω των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων κλπ.

Σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση που έκανε ο κ. Θεοδωρικάκος αλλά στην συνέχεια και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δ. Παπαστεργίου, θα υπάρξει και τρίτη δόση αλλά αυτήν την φορά σύμφωνα με τα αποδεδειγμένα στοιχεία που θα συλλέξει για κάθε δήμο ξεχωριστά το Οικονομικό Παρατηρητήριο.

Ετσι θα συμπληρωθούν περίπου όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου τα 200 εκατομμύρια όπως αρχικά διεκδικούσε με τις δύο μηνιαίες δόσεις 106 +106 των ΚΑΠ η ΚΕΔΕ.

Οπως επισημάνθηκε αρκετοί είναι οι δήμοι που δεν έχουν καταθέσει ακόμη στο Οικονομικό Παρατηρητήριο τον τριμηνιαίο απολογισμό τους, σύμφωνα με την υποχρέωσή τους, ενώ οι μεγάλες απώλειες προκύπτουν για τους περισσότερους από τους τρεις μήνες του καλοκαιριού και από τις τουριστικές επιχειρήσεις και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν ακόμη να υπολογιστούν οι πραγματικές ζημιές κάθε δήμου.

Από την άλλη ήδη έχει παρουσιαστεί ένα τεράστιο έλλειμμα στα ταμεία των δήμων.

Οι απώλειες της τρίτης δόσης θα υπολογιστούν βάση των διαφορών κυρίως που θα προκύψουν από την χρήση του 2019.

Αρκετοί δήμαρχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους σωστούς υπολογισμούς των απωλειών καθώς όπως ανέφερε ο κ. Πελετίδης (Δήμαρχος Πατρέων) υπάρχουν πολλά επιπρόσθετα έξοδα που δημιουργήθηκαν όπως στα κοινωνικά παντοπωλεία που δεν μπορούν να υπολογιστούν.

Αλλο ένα μεγάλο θέμα που προκύπτει είναι και το θέμα των σχολικών καθαριστριών/τών όπως επισήμανε ο Β΄Αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κάρναβος καθώς αυτές/αυτοί τώρα αποκτούν σχέση εργασίας με τους δήμους, με ασφαλιστικές εισφορές, δικαίωμα αδειών κλπ.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν οι σχολικές καθαρίστριες θα συμπεριληφθούν στα έξοδα του οικονομικού Παρατηρητηρίου και που θα καταλογιστεί το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτείται για την πρόσληψή τους.

Πηγή

 

Δείτε ακόμα:

Ίσθμια Κορινθίας: Κάτοικοι καταγγέλλουν εταιρείες για ρύπανση στο Καλαμάκι

40.000€ θα δώσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για να καλυφθούν ανάγκες του Γ. Νοσοκομείου Κορίνθου

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog