Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το μοναδικό απολιθωμένο φοινικόδασος της Ευρώπης βρίσκεται στην Πελοπόννησο

- Advertisement -

Ένα μοναδικό μνημείο της φύσης με ηλικία 3.000.000 ετών

Στη Λακωνία, κοντά στο χωριό Άγιος Νικόλαος Βοιών, βρίσκεται ένα τοπίο σπάνιας και άγριας φυσικής ομορφιάς, που ελάχιστοι γνωρίζουν. Πρόκειται για το μοναδικό στην Ευρώπη απολιθωμένο φοινικόδασος, με ηλικία που φτάνει τα δύο με τρία εκατομμύρια χρόνια.

Στο σημείο έχουν αποκαλυφθεί κορμοί και ρίζες φοινίκων (οι τρύπες και τα εξογκώματα που φαίνονται σε πολλά σημεία στο παρακάτω βίντεο).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, την εποχή εκείνη το κλίμα εδώ ήταν υποτροπικό και υπήρχε εκτενές δάσος, που απολιθώθηκε με μοναδικό τρόπο, καθώς ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας και το νερό κάλυψε τα δέντρα.

Όλη η περιοχή έχει διαμορφωθεί σε γεωλογικό πάρκο, με ενημερωτικές πινακίδες, ενώ το καλοκαίρι οργανώνονται και ξεναγήσεις.

Όπως μας ενημερώνει το visitvatika.gr, το Γεωπάρκο της παράλιας ζώνης του Αγίου Νικολάου συμπεριλαμβάνεται στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου και αξιώνει σήμερα με ισχυρά ερείσματα μια θέση στο Δίκτυο των Γεωπάρκων της Ευρώπης.

Πώς θα πάτε

Για να το επισκεφτείτε κατευθυνθείτε από τον Άγιο Νικόλαο προς το γραφικό λιμανάκι του Προφήτη Ηλία. Λίγο πριν υπάρχει πινακίδα που αναφέρει προς Αγία Μαρίνα και Απολιθωμένο Δάσος. Στη συνέχεια ακολουθήστε τον χωματόδρομο για 3,3 χιλιόμετρα. Ενδιάμεσα και λίγο πριν φτάσετε στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας θα συναντήσετε ένα σημείο με πληροφορίες για το γεωλογικό πάρκο.

Δείτε το τοπίο από ψηλά όπως το κατέγραψε με drone ο youtuber haanity:

Αφιέρωμα

 

Δείτε ακόμα:

Η παραλία της Μυλοκοπής με τα σμαραγδένια νερά !!!

Travel Project: Το Λουτράκι έτσι όπως – σίγουρα – δεν το έχετε ξαναδεί!

Η παραλία – σπηλιά της Φώκιας που ο ήλιος δεν «βλέπει» ποτέ (video)

 

- Advertisement -

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Βρε φουκαρά σφολιάτα έβαλα ανακοινώσει ότι αν κάποιος πει σπόντα σε άλλο άρθρο μη αθλητικό θα πέσει κράξιμο !για πρώτη φορά στην χαρίζω !!Να ξέρετε ότι τα βλέπω και τα διαβάζω όλα !!έχω πάρει τηλεσκοπιο σαν τον ξακουστό Παυλαρα και σας παρακολουθώ !!αληθεια τώρα που είπα Παυλαρα !Δεν σας κάνει εντύπωση που δεν σχολιάζει ο Paul η τουλαχιστον δεν δίνει στόχο ??Για μένα θα πω σίγουρα σχολιάζει και σίγουρα θα είναι κάποιος από τους «θαυμαστες» μου !Πολλα σχόλια έχουν το ύφος του αλλά το γατονι το γαβρονι ο Αντρεας κάνει ότι δεν τα βλέπει !Μην μας κρύβεστε αγαπητέ Παύλο μας φοβάστε να βάλετε το όνομα !Δεν κάνετε τζιιζ πλέον !Εγινες και εσυ ένα ακόμη άνανδρος ανώνυμος που τα βάζει με τον Αντρέα !!Ηρεμα τα λέω μην νομιζου μερικοί ότι ειμε χαζός !ΑντρεαςΛεκκαςΟυαλλια⭐️⭐️⭐️⭐️🏆🏆+🏆46!!

  2. Κύριε Ανδρέα, δεν έχετε απολύτως καμία απόδειξη για αυτό που λέτε ότι “σίγουρα σχολιάζει” ο κύριος Παύλος. Θα σας συμβούλευα να τον αφήσετε ήσυχο γιατί δεν σας ενόχλησε. Όχι μόνο αυτό, αλλά οπωσδήποτε του χρωστάτε και μία δημόσια συγγνώμη για όσα είχατε καταμαρτυρήσει για τον εκλιπώντα αδελφό του, ενώ αργότερα αποδεχτήκατε το λάθος σας. Αποδοχή όμως δεν συνεπάγεται και συγγνώμη, αν γνωρίζετε. Προσφάτως είχατε επίσης σχολιάσει και για μένα, με σιγουριά πάλι, ότι είναι φίλος μου. Σας λέω λοιπόν πως δεν είναι φίλος μου, αλλά μου αρέσει να υποστηρίζω το δίκαιο, το ορθό και το τίμιο. Μην γίνεστε Δον Κιχώτης που παλεύει με ανεμόμυλους (κοίτα σύμπτωση, οι ανεμόμυλοι παράγουν αλεύρι, το στοιχείο σας), αφού αρνείστε να καταλάβετε πως έχετε εξαγριώσει τους πάντες στο blog με την στάση σας, συμπεριφορά σας και τα αδιάφορα έως προκλητικά σχόλιά σας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμόρφωσή σας, Ελένη.

  3. Ο Ζυμαρας έχει και φράντζα και μαλλιά !εσενα σε κόβω για καραφλό και ξερεςι γιατί καραφλιασες???!Αντε δεν θα το πω γιατί δεν είμαι γελοίος σαν και σένα !!

  4. Αν θυμάσε καλά Ελένη τότε με τον αδερφό του Παύλου είχα ζητήσει συγνώμη από όλους τους φίλους για το λάθος! Είχα πει επίσης ότι δεν θα ζητήσω από αυτόν γιατί δεν το αξίζει έτσι ακριβώς Και τι λέω ξέρω κσι θυμαμε και καλά!! Έχω εξαγριώσει το μπλοκ που και χρόνια τώρα γίνετε ένας χαμός από τον κάθε ξερολα που έχει γίνει ειδικός τσουχτρολογος σεισμολογος σοιγκινωνιολογος κσι ότι άλλο και να τρώνε τις σάρκες τους. Εγώ τουλάχιστον έκανα τα σχόλια μου για ποδόσφαιρο.. Εδώ κυρία Ελένη μου λένε οι άλλοι οτιδήποτε άλλο εκτός ολυμπιακού. Εσύ πιστεύεις επίσης ότι δεν γράφει ο φίλος μας.. Την καλησπέρα μου

  5. Τι λες άνθρωπέ μου; Υπάρχει ικμάδα σοβαρότητας μέσα σου που να συνάδει με την ηλικία σου; Μιλάς δημοσίως για τον αδελφό του κυρίου Παύλου και ζητάς συγγνώμη από τους αγνώστους αναγνώστες πλην του ιδίου; Τί μένος είναι αυτό προς τον κύριο Παύλο; Το τι πιστεύω εγώ αν γράφει ή όχι δεν το αναφέρω δημοσίως ελλείψει αποδείξεων. Εσύ τι αποδείξεις έχεις που μας λες πως σίγουρα γράφει; Τί να πω. Η εμμονή σας με τα ποδοσφαιρικά μου προκαλούσε στην αρχή αποστροφή. Η αποστροφή μετετράπη σταδιακά σε απέχθεια. Και η απέχθεια έγινε αναγούλα και σιχαμάρα με διάφορες εμετικές αναρτήσεις σας εδώ. Μήπως μισείτε τελικά τους Λουτρακιώτες ή μέχρι εκεί φτάνει το μυαλό σας; Ερώτηση κάνω για να μην νομίσετε πως σας συκοφαντώ. Ελένη

  6. Ελένη θα του ειχα ζητήσει και του Παύλου συγνώμη αλλά η συμπεριφορά του απέναντι μου τότε και σε εσάς και άλλους σχολιαστές δεν το έκανα !!οπως όφειλα τότε ζήτησα συγνώμη από τους άλλους σχολιαστές γιατί σε αυτούς ειχα κάνει το σχόλιο για τον αδερφό του Παύλου !Σεβομενος τον αδερφό του και όχι τον Παύλο δεν το συνέχισα !Με τον Παύλο δεν ειχα και δεν έχω κανένα πρόβλημα η μίσος μένος και τέτοια !οπως απαντώ σε κάποιον σχολιαστη που με προσβάλει ετσι απάντησα και στον Παύλο που έχουμε όπως γνωρίζεις και μια μακρινή συγγένεια !Δεν πάει να είναι και αδερφός μου που λέει ο λόγος κάποιος οταν θα με προσβάλει θα του απαντήσω !!Ελενη οι Λουτρακιωτες που ξέρω εγώ δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς εδώ μέσα !ξερω τι σου λέω !Καλησπερα σας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog